Sankt Peterburg – severne Benetke?

Sankt Peterburg je tako kot Amsterdam, Manchester in Kopenhagen dobil naziv severne Benetke. Zaradi kanalov, seveda. Sankt Peterburg ali kar Piter, kot ga imenujejo Rusi, naj bi bil najbolj evropsko rusko mesto. Evropskost mu dajeta dejstvi, da leži zelo blizu mej z Estonijo in Finsko ter arhitektura evropskega stila (z izjemo tipičnih pravoslavnih cerkev).

Sankt Peterburg je car Peter I ustanovil leta 1703. Načrtovali so ga predvsem italijanski arhitekti, kar pojasni evropski izgled. Piter je še danes pomembno pristanišče. S 4,7 milijona prebivalcev je drugo največje mesto v Rusiji.

Dvorni trg
Dvorni trg

Kulturna prestolnica

Nekateri so mnenja, da je Piter najlepše rusko mesto. Za druge je na prvem mestu prestolnica Moskva. Peterburg se ponaša z več kot 200 muzeji in več kot 50 gledališči. V mestu neprestano potekajo razstave, koncerti ter baletne in operne predstave, zaradi česar velja za kulturno prestolnico.

Notranjost Ermitaža
Notranjost Ermitaža

Kaj si ogledati?

Zimski dvorec oz. Ermitaž

Zimski dvorec je bil zimska rezidenca ruskih carjev, zgrajena v baročnem stilu. Danes je v ogromni zgradbi muzej Ermitaž, kjer si je mogoče ogledati mnogo zgodovinskih eksponatov in umetniških del z raznih koncev sveta in zgodovinskih obdobij. V muzeju je mogoče prebiti več ur ali celo dni. Dvorni trg, kjer se nahaja Zimski dvorec, je bil prizorišče krvave nedelje in oktobrske revolucije leta 1917.

Ermitaž
Ermitaž

Katedrale

Impresivne pravoslavne katedrale je mogoče najti tudi v evropskem Peterburgu. Med najlepše spadajo Isakijevska katedrala, Kazanska katedrala in Nikolska pomorska katedrala.

Kazanska katedrala
Kazanska katedrala

Nevski prospekt

4,5 kilometra dolga glavna prometna ulica v Piteru. Nevski prospekt je vedno poln ljudi, prometa in življenja. Tu najdeš številne trgovine, bare in restavracije, ne pozabi pa zaviti v kakšno od stranskih ulic in se sprehoditi tudi ob kanalih.

Nevski prospekt
Nevski prospekt

Petropavlovska trdnjava

Trdnajva je bil ustanovljena leta 1703 na ukaz ruskega carja Petra Velikega kot sanktpeterburška citadela. Danes je trdnjava osrednji in najpomembnejši objekt Državnega zgodovinskega muzeja Sankt Peterburga. Petropavlovska trdnjava stoji na otočku, z obale katerega je čudovito opazovati sončni zahod.

sončni zahod
Pogled na sončni zahod z Zajčjega otoka, kjer se nahaja Petropavlovska trdnjava.

Petergof

Petergof je letna kraljeva rezidenca, ki jo imenujejo tudi ruski Versailles. Tako palača kot vrt sta čudovita ter ležita tik ob morju, priporočljivo pa ju je obiskati v toplem vremenu, ko fontane delujejo.

Petergof
Petergof

Katarinin dvorec

Katarinin dvorec se nahaja v Carskem selu, 30 kilometrov od Peterburga. Gre za še eno čudovito letno rezidenco ruskih carjev.

Katarinin dvorec
Katarinin dvorec. Vir: Wikipedija

Park tristoletnice Sankt Peterburga

Park se nahaja tik ob dolgi peščeni plaži, na kateri stoji tudi Lakhta, najvišja ruska in evropska stolpnica.

Lakhta
Lakhta

Pa še nasvet … Piter je eno izmed tistih mest, ki ga je najbolje obiskati poleti. Zimski meseci so hladni in vlažni, sonce pa se le redko prikaže. Peterburške stavbe, kanali in obala so kljub zimi čudoviti, le nekoliko manj prijetno si jih je ogledovati.

St. Petersburg, Russia 🇷🇺 / Санкт-Петербург, Россия 🇷🇺 - by drone [4K]

Prejšnji članekV Italiji umrlo več ljudi od covid-19 kot na Kitajskem
Naslednji članekNa voljo je novi Facebook: hitrejši in z dark mode

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.