Slovenija – prva med enakimi

Za boljše razumevanje pomena samega predsedovanja in delovanja Slovenije znotraj EU smo se študentje podiplomskega študija Politologija – Ameriške študije na FDV pod vodstvom rednega profesorja Bogomila Ferfile podali na obisk “evropske prestolnice” in se seznanili s ključnimi institucijami EU.

V 1190 km oddaljeni Bruselj smo s pomočjo odličnih letalskih povezav prispeli v poldrugi uri dolgem letu. Sledila je vožnja in namestitev v izbranem hostlu ter počitek pred napornim tednom. Vikend smo pričeli s turističnim delom našega obiska Bruslja in okolice. Podali smo se na celodnevni izlet v drugo največje pristaniško mesto v Evropi – Antwerpen, ki leži na desnem bregu reke Šelde na osmih metrih nadmorske višine in je pomembno industrijsko središče regije. Sledilo je mesto Gent in njegovo staro mestno jedro z gotsko stolnico in univerzo, ki je bila ustanovljena že leta 1816. Področje je znano predvsem po “flandrijskem lanu”, pivovarstvu in številnih prekopih, ki mesto povezujejo z morjem. Nazadnje pa smo obiskali še mesto Brugge, ki v svoji pestri in bogati zgodovini slovi kot pomembno trgovsko središče, kjer je bila ustanovljena prva borza na svetu, danes pa je znano predvsem po gojenju cvetja (orhideje) in turizmu.

Naslednji dnevi so bili namenjeni predvsem spoznavanju institucij EU in njihovemu delovanju.V prostorih generalnega direktorata za izobraževanje in kulturo smo spoznali delovanje Evropske komisije. Srečali smo se s predstavniki različnih generalnih direktoratov, ki so nam predstavili delovanje njihovih področij. Pogovor je nanesel tudi na tematike skupne zunanje in varnostne politike EU, samega komuniciranja med različnimi ravnmi EU in državljani držav članic, prihodnosti EU v smeri reform, evropske strategije zaposlovanja ter EU kot globalnega akterja. Na stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri EU smo se srečali s koordinatorko predsedovanja v Bruslju, ga. Andrejo Naraks, ki nam je predstavila potek dogodkov, načine organiziranja srečanj na visoki ravni, ter nam ponudila širši vpogled v samo osrčje projekta predsedovanja.
Po izjemno strogem varnostnem pregledu smo si ogledali tudi NATO, kjer nas je sprejel član slovenske delegacije misije NATO, g. Aleš Jesih, ki nam je razkazal nekatere prostore te izjemne organizacije. Sprejel nas je tudi namestnik ambasadorja  in vodje stalnega predstavništva RS v NATO, g. Marko Rifel, ki nam je predstavil vlogo in pomen članstva Slovenije v NATO.

V Evropskem parlamentu nas je sprejel g. Rok Koželj, ki nam je med drugim predstavil vlogo in naloge Evropskega parlamenta ter delo naših poslancev. Omogočil nam je tudi ogled glavne dvorane, kjer potekajo plenarna zasedanja EP.

Po zanimivih in intenzivnih pogovorih ter spoznanjih, ki so nam jih predstavili naši gostitelji je seveda sledilo še obvezno spoznavanje lokalnih gastronomskih dobrot, ki vam jih ulice Bruslja ponujajo na vsakem koraku. Predvsem je značilna pestrost ponudbe mednarodne kuhinje. Ne smete pa pozabiti na tako znani belgijski krompirček, ki vam ga pripravijo svežega pred vašimi očmi in kateremu pripada vrsta dodatkov o obliki raznih omak. Posebno vlogo pa imajo tudi begijski vaflji, ki jih najdete na vsakem koraku in vam jih pogrejejo ter dodajo razne dobrote kot so med, čokolada … ljubitelji slednje boste prišli na svoj račun, saj je ponudba belgijske čokolade v vseh možnih oblikah, izjemna.
Ob vseh sladkih dobrotah pa ne smemo pozabiti niti na ljubitelje piva, ki v Bruslju zagotovo ne bodo ostali žejni. Zelo znano je pivo Duvel, ki ga proizvajajo že od leta 1871 in vsebuje kar 8.5 % alkohola in pa veliko različnih piv z dodanimi okusi sadja …

Tudi nočno življenje v Bruslju je zelo razgibano in živahno. Preden pa se podate v raziskovanje nočnega življenja, se pozanimajte o obratovalnem času vašega namestitvenega obrata. Kar nekaj hostlov je namreč med prvo in sedmo uro zjutraj zaprtih in ste tako primorani noč preživeti v mestnih barih in diskotekah. Sami smo se zabavali v diskoteki hostla v katerem smo prebivali. Pomerili smo se v karaokah in podobnih družabnih igrah, manjkalo ni odličnega piva ter smeha in zabave.

Proti koncu našega obiska pa smo imeli priložnost obiskati tudi slavni Atomium, ki je pred kratkim doživel celovito prenovo. Tik pred našim povratkom pa smo obiskali še Leonardo da Vinci Expo, ki nam je ponudil vpogled v delo in preroške ideje tega evropskega genija.

Obisk Bruslja in okolice bi rada priporočila vsem mladim, ki bi radi pobliže spoznali EU s političnega, kulturnega, izobraževalnega ali turističnega vidika. Bruselj ponuja popolnoma drugačen slog življenja in dela kot smo ga vajeni v Sloveniji. S pomočjo številnih cenovno ugodnih letalskih povezav se odpirajo številne možnosti obiska tega dela EU v vseh letnih časih, še posebno pa je lepo v predprazničnem času, ko trgi, ulice in zgradbe zaživijo v pravljični podobi tisočerih luči.

Maja Belavič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.