Top 10 Aljaska: Destinacije, ki jih moraš obiskati

Skagway, Alaska, USA - July 20, 2011: Klondike highway to Canada. Colorful Welcome sign near the border. Cloudscape in back.
Foto: ClaudineVM iz iStock

Razgibana narava, fascinantne divje živali in očarljiva obmorska mesta, so le nekatere izmed lepot, ki jih lahko pričakuješ ob obisku Aljaske. S številnimi destinacijami, ki so dostopne le po zraku ali morju, je ta oddaljeni raj prava poslastica za tiste, ki so pripravljeni na pravo potovanje. Obiskovalci so priča veličastnim ledenikom, bogati indijanski kulturi in dih jemajočemu razgledu na polarni sij, ki je najbolje viden med avgustom in aprilom.

Pri lestvici najboljših 10 destinacij Aljaske so upoštevani dejavniki, kot so dostopnost, naravne lepote in znamenitosti, ki jih ne smeš zgrešiti.

10. Talkeetna

Talkeetna, Alaska: Facade of stores and pubs in the small oldtown of Talkeetna, Alaska. Residents and Tourists come here to get food, gifts and other goods.
Foto: mixmotive iz iStock

To majhno mesto, ki bi ga lahko opisali tudi kot nenavadno in brezskrbno, se nahaja zunaj nacionalnega parka in rezervata Denali. Priljubljeno je med popotniki, ki cenijo očarljive kavarne in zanimivo lokalno zgodovino. Sprehodiš se lahko po glavni ulici in uživaš v zbirki umetniških galerij, restavracij in obrtniških trgovin. Če želiš o edinstvenem mestu izvedeti še več, pa se lahko odpraviš tudi do zgodovinskega društva in muzeja Talkeetna. Tu so priljubljeni izleti z letalom čez Denali, prav tako pa tudi tipične aljaške dejavnosti, kot so ribolov, pohodništvo in vodne aktivnosti kot sta npr. križarjenje ali vznemirljivi izleti z vodnimi čolni.

9. Seward

Water reflections of colorful houses early in the morning.
Foto: Betty4240 iz iStock

Seward je mesto, ki se nahaja ob južni obali Aljaske, in je obvezna postojanka ob obisku Aljaske. Svoj obisk lahko začneš z izletom v Alaska SeaLife Center, ki je edina stalna reševalna in rehabilitacijska ustanova za morske sesalce na Aljaski. Ob sprehodu skozi središče mesta, pa so obiskovalci deležni več kot 30 pisanih fresk, ki krasijo različne zgradbe. V juliju v mestu poteka znameniti Mount Marathon Race. To je vsakoletni dogodek, kjer se tekači z vsega sveta poskušajo povzpeti na znamenito goro Seward, ki ji nato sledi drzen spust.

8. Nacionalni park in rezervat Wrangell-St. Elias

Mount Sandorf and Chistochina River of Wrangell Mountain Range, Wrangell - St. Elias National Park and Preserve, Alaska, USA, UNESCO World Heritage Site

Kot največji nacionalni park in rezervat v ZDA Wrangell-St. Elias obsega več kot 13 milijonov hektarjev vulkanov, gozdov, povodij, rek in ledenikov. Svoj obisk lahko pričneš z izletom v središče za obiskovalce Copper Center, nato pa se poglobiš v delovanje zgodovinskega rudnika bakra v nacionalni zgodovinski znamenitosti rudnikov Kennecott. Ko boš pripravljen na svež zrak, se lahko odpraviš na pot Root Glacier Trail ali odpreš okna med slikovito vožnjo po cestah McCarthy ali Nabesna.

7. Skagway

Skagway, Alaska. The scenic White Pass & Yukon Route Railroad.
Foto: SCStock iz iStock

Skagway je mesto s pestro preteklostjo in svojo identiteto je sprejelo kot ikona zlate mrzlice. Tukaj lahko obiskovalci najdejo domačine v starih kostumih, zgodovinsko okrožje in približno 100 originalnih zgradb iz obdobja zlate mrzlice. V muzeju lahko izveš več o času zlatu mrzlice, nato pa se zapelješ še po tirnicah po poteh White Pass in Yukon Route Railroad. V kolikor pa mesto obiščeš v poletnem času, lahko razmisliš o sodelovanju v izzivu ****Duff’s Trail Challenge. To je naloga, ki zahteva, da med začetkom maja in začetkom oktobra prehodiš vseh 12 mestnih poti v skupni dolžini skoraj 140 kilometrov (oz. 85 milj).

6. Kodiak

Dramatic seascape scenery of Alaska nature in Kodiak

Otok Kodiak (znan tudi kot Smaragdni otok) se nahaja približno 50 kilometrov od obale Aljaske in je drugi največji otok v državi. Čeprav je otok Kodiak najbolj znan po vrhunskih možnostih za opazovanje medvedov (medveda Kodiak najdemo izključno na otoku Kodiak in njegovih okoliških otokih), privablja tudi obiskovalce, ki upajo, da bodo videli sive kite, morske leve in bizone. Poleg številnih priložnosti za opazovanje divjih živali, se na otoku lahko odpraviš tudi na slikovito vožnjo po avtocesti Chiniak za čudovit razgled na plaže s črnim peskom, potoke s plavajočimi lososi in nedotaknjeno divjino Aljaske.

5. Narodni park in rezervat Denali

Byers Lake, Alaska is the closest view to Mount McKinley without being on the mountain.  During the fall color change in September this area explodes with yellow as the tree's change and prepare for winter's arrival.  Mount McKinley is North America's tallest mountain at 20,320'.

Ta narodni park, ki leži v osrčju Aljaškega pogorja, je znan po ogromnem Denaliju, najvišjem vrhu Severne Amerike, ki je visok kar 6190 metrov. Medtem ko izziv vzpona na Denali morda privabi drzne alpiniste, večina obiskovalcev najde druge načine za raziskovanje parka. Ena izmed najprimernejših možnosti je vožnja s pripovedovalnim avtobusom. Tekom izleta od usposobljenega naravoslovca izveš vse o zgodovini parka in imaš priložnost opaziti “velikih pet” divjih živali v Denaliju. To so los, karibu, grizli, Dall ovce in volkovi.

4. Narodni park Kenai Fjords

Rock Formations and Turquoise Waters of Spire Cove in the Kenai Fjords National Park. Seward, Alaska

Narodni park Kenai Fjords, ki ga napaja skoraj 40 ledenikov, ki tečejo iz ledenega polja Harding, je na vrhu seznama številnih poti po Aljaski. Obiskovalci se lahko odločijo za celodnevni vodeni izlet z ladjo iz Sewarda, kjer so lahko priča morskim levom Steller, pristaniškim tjulnom in kitom grbavcem. Če si željan prave avanture, se lahko odraviš do edinega dela parka, ki ga je mogoče doseči z avtomobilom – ledenika Exit. Nato se odpraviš na kilometer in pol dolgo pot imenovano Glacier View Loop Trail za neprimerljive razgleda tega naravnega čudeža.

3. Ketchikan

Ketchikan, Alaska. Creek Street, the historic broadwalk.
Foto: SCStock iz iStock

To idilično mesto na južni konici notranjega prehoda Aljaske, kjer je več totemov kot kjer koli drugje na planetu, je odličen vpogled v aljaško staroselsko kulturo. Poleg tega Ketchikan kot samooklicana “svetovna prestolnica lososa” ponuja obilo priložnosti za ribiče, da preizkusijo svojo srečo na krovu ribiškega čarterja. Sprehodiš se lahko tudi po zgodovinski ulici Creek Street, nekdanji četrti rdečih luči, zdaj je ulica polna restavracij in trgovin s spominki. V mestu si lahko ogledaš tudi nacionalni spomenik Misty Fjords. Ta impresiven del aljaške divjine, pokrit z gostim deževnim gozdom, je najbolje doživeti na vodi na izletu z ladjo ali v zraku z vodnim letalom.

2. Nacionalni park in rezervat Glacier Bay

Spectacular view of the Glacier Bay Basin in southeastern Alaska, USA. A stunning U.S. National Monument, National Park and Preserve. UNESCO World Biosphere Reserve
Foto: Leamus iz iStock

Čeprav je že sam prihod do parka pravi izziv – do ali iz njega ni cestnega dostopa, je čista lepota narodnega parka in rezervata Glacier Bay več kot vredna samega potovanja. Ta narodni park severozahodno od mesta Juneau, ki se ponaša z več kot 3 milijoni hektarjev zmernega deževnega gozda, ozkimi fjordi in impresivnimi ledeniki, je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Glacier Bay lahko prečkaš na križarjenju, ali pa se sami naravi še bolj približaš na turi s kajakom po morju. Večer pa lahko v dobri družbi preživiš pod zvezdami v zalivu Bartlett, brezplačnem kampu Glacier Bay.

1. Fairbanks

Aurora borealis over tree line in Fairbanks, Alaska

Obisk Fairbanksa ti bo zagotovo vzel dih. Če mesto obiščeš poleti, lahko doživiš legendarno polnočno sonce, pojav, kjer sonce sije skoraj ves dan oz. noč. Pozimi pa ne smeš zamuditi opazovanje severnega sija. Znamenitosti, ki si jih je ob obisku vredno ogledati vključujejo severni muzej Univerze Aljaske, botanični vrt Georgeson in bližnje državno rekreacijsko območje reke Chena. Vredno pa si je mesto in okolico ogledati tudi z višine, kar lahko obiskovalci doživijo z vodenim ogledom z letalom.

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRtravel.usnews.com
Prejšnji članekKako si zapomniti več? Znanstveniki ponujajo odgovor
Naslednji članek33. SOF v znamenju ekskluzivnih mednarodnih govorcev, umetne inteligence in prihodnosti digitalnih medijev
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.