Top 5 skritih kotičkov v Sloveniji, ki jih moraš obiskati

Slovenija je prava zakladnica skritih kotičkov, saj kljub svoji majhnosti ponuja neštete možnosti za raziskovanje. Čeprav se radi vračamo na kremno rezino k Blejskemu jezeru in na vožnjo z vlakcem po Postojnski jami, nas lahko tudi manj poznane izletne točke navdušijo z dih jemajočimi razgledi in zanimivimi odkritji. Zate smo izbrali top pet destinacij, ki čakajo, da jih odkriješ.

1. Šunikov vodni gaj

Če te pot zanese v Posočje, je obvezen ogled Šunikovega vodnega gaja, ki se skriva v dolini Lepene. Ima možnost daljše ali krajše urejene krožne poti. Daljša pot se prične pri kampu Klin, kjer je na voljo tudi parkirišče. Krajši čas poteka po lokalni cesti, nato zavije čez brv na desno stran reke Lepenice, ki te popelje proti tolmunom. Za krajšo različico se moraš od kampa Klin peljati še po cesti naprej do informativne table, kjer je manjše, brezplačno parkirišče. Pot je primerna tudi za manj vešče pohodnike, tako da lahko brezskrbno uživaš v objemu čudovite narave.

2. Grad Socerb

Grad Socerb
Grad Socerb (Foto: Facebook @visitkoper)

Grad Socerb, iz katerega se razprostira izjemen razgled na okoliške kraje, sodi med najpomembnejše znamenitosti Kopra. Grad se nahaja v istoimenski vasici, kjer lahko avto parkiraš na velikem parkirišču in se sprehajaš ob starem obzidju. Ob lepem vremenu lahko uživaš v pogledu na Tržaški zaliv in mesto Trst. Ko se boš naužil razgleda, si lahko pogledaš tudi Sveto jamo, ki skriva edino podzemno cerkev v Sloveniji. V njej je živel Sveti Socerb, po katerem se vasica imenuje.

3. Čofotanje v naravnem vrelcu

Na Dolenjskem v občini Šmarješke Toplice se nahaja klevevški bazen, naravni termalni vrelec, kjer voda pridre na površje s 24 stopinjami Celzija. Pohodniška pot je speljana ob potoku Radulja, ki se začne v naselju Grič pri Klevevžu. Tam je tudi urejeno parkirišče. Ob šumenju vode boš prispel do zadnjega slapa, za katerim se skriva naravni bazen. Ogled in plavanje je še posebej zanimivo v zimskem času, ko se zaradi temperaturne razlike ozračja in vode iz bazena dviguje para in vse skupaj spremeni v pravljico.

4. Štanjel

Štanjel

Staro mesto na Krasu te bo očaralo s svojo edinstvenostjo. Mogočni grad, ozke kamnite ulice in Ferrarijev vrt te bodo osvojili za vedno. Med svetovnima vojnama je Štanjelu svoj pečat vtisnil tedanji župan in arhitekt Maks Fabiani. Če si ljubitelj dobre hrane in pijače, je to pravi kraj zate. Za bolj romantičen del izleta poskrbi Ferrarijev vrt, ki ima zaradi unikatnega vodovodnega sistema posebno mesto v zgodovini arhitekture. Štanjel krasi tudi najstarejša Kraška hiša iz 14. in 15. stoletja, štanjelski grad in razstava likovnih del v njem.

5. Pekel pri Borovnici

Pekel je soteska pri kraju Borovnica in se ponaša s petimi čudovitimi slapovi. Ime je soteska najverjetneje dobila po starem ljudskem običaju, ki je nedostopnim naravnim pojavom pogosto nadel ime peklenščkova domovanja. Zagotovo boš navdušen nad potokom Borovniščica, previsnimi stenami, kotliči in globoki tolmuni. Gozdna pot, ki se začne pri Gostišču Pekel, te bo vodila skozi romantično sotesko, ki je poleti prijetno hladna in te bo pripeljala vse do zadnjega slapa, visokega okoli 20 metrov. Zadnji del poti zahteva plezanje po klinih in lestvah, zato je odlična izbira za vse, ki obožujete adrenalin.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.