Za noč čarovnic – v Deželo čarovnic!

Še nimaš ideje, kam za letošnji Halloween? Ni ti treba daleč – tudi v Sloveniji imamo svojo lastno, avtohtono čarovniško deželo. Ni je navdihnil ameriški Halloween trend, ampak bogastvo slovenskih pravljic in pripovedk, ki jih je narekovalo življenje v prelepi deželici na sončni strani Alp. Tako je nastala Dežela pravljic in domišljije.

Gozd, poln pravljic

Koča pri Čarovnici – Dežela pravljic in domišljije se skriva v gozdu kilometer naprej od samostana Olimje. Tu je Jože Brilej (1924-2015) iz svoje vikendice in njene okolice, »raja na zemlji«, kot ji je pravil, ustvaril pravljično deželo, ki je postala must go turistične ponudbe v Podčetrtku. Gre za neke vrste tematsko pot, skozi katero (mali in veliki) obiskovalci (znova) vstopijo v svet pravljic in spoznajo Kekca, Bedanca, Krjavlja, Sneguljčico, Rdečo kapico in druge pravljične like. Ti so domiselno izdelani iz recikliranih materialov, ki bi sicer končali v smeteh, v Deželi čarovnic pa so dobili novo, pravljično vlogo.

Teta Pehta.
Foto: carovnica.si

Nazaj v otroštvo

V Deželi pravljic in domišljije boš srečal mnogo junakov iz slovenske in tuje književnosti, ljudskih zgodb in pripovedk. Skozi sproščujoč in zabaven sprehod po lepo urejeni gozdni poti se boš z dobrimi, starimi junaki spet vrnil v otroška leta in v spomine, za katere si mislil, da si jih že pozabil. Se še spomniš Kekca, Bedanca in Kosobrina? Si že pozabil, kako so Butalci sadili sol? Kaj pa imenitne zgodbe Frana Milčinskega in Franeta Milčinskega – Ježka? Vse te in mnoge druge pravljične junake lahko letos (znova) obiščeš pod Olimsko goro.

Kosobrin.
Foto. carovnica.si

8. Kongres čarovnic

Najpomembnejši praznik, ki ga praznujejo v Deželi pravljic in domišljije, je – prav si uganil – noč čarovnic, seveda. V četrtek, 31. oktobra 2019, bo zato tam potekal že 8. Kongres čarovnic. Vabilo nanj se glasi: »Čarovnice iz vse Slovenije in preko mej, nabrusite metle, napudrajte nosove, ošilite klobuke in privihrajte v Deželo pravljic in domišljije. Na kongresu boste podale poročilo za preteklo leto. Koga ste začarale v kačo? Katera čarobna sestavina je bila letos najbolj popularna? In katera najbolj strupena? Čirule čarule!«

4 dekleta, našemljena v čarovnice.
Foto: Tomo Vrešak.

Ideja za izlet

Če se v teh prazničnih dneh nimaš kam dati, pridi na spodnjo Štajersko, v Podčetrtek in Olimje. Poleg mnogih drugih znamenitosti in naravnih lepot, ki jih ponuja ta del Slovenije, bodo tudi v Deželi pravljic in domišljije veseli tvojega obiska. Odmisli skrbi za faks, se v čudoviti naravi naužij svežega zraka in za urico ali dve spet postani otrok z velikimi, radovednimi očmi …

VIRhttp://carovnica.si/
Prejšnji članekKako najti sanjsko zaposlitev? Karierni sejem 2019
Naslednji članekVrnil se je Modern Warfare!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.