Začenja se mesec mednarodnih izzivov ŠOU v Ljubljani

Resor za mednarodno sodelovanje Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) pripravlja mesec mednarodnih izzivov (MMI), v okviru katerega se bo od ponedeljka, 7. 11., do petka, 9. 12. 2011, zvrstilo več kot 30 brezplačnih dogodkov.

MMI 2011 bo otvorila Mednarodna pisarna ŠOU v Ljubljani, ki bo v ponedeljek, 7. 11. 2011, ob 17. uri odprla vrata za vse študente in jim predstavila svoje dejavnosti. V okviru Mednarodne pisarne deluje Recepcija za tuje študente, ki že tri desetletja pomaga tujim študentom, ki se odločijo za študij oziroma opravljanje prakse v Sloveniji. Recepcija v vsakem semestru ob prihodu v Ljubljano ter pri urejanju logističnih zadev (prijava bivanja, iskanje študentskega dela, podpis pogodb, nakup mesečne avtobusne vozovnice, …) pomaga več kot 600 tujim študentom. V okviru Mednarodne pisarne se bodo predstavila še mednarodna društva, obiskovalci pa se bodo lahko udeležili tudi predstavitve STA Ljubljana in Evropskega prostovoljnega društva.

Osrednji dogodek prvega tedna MMI 2011, ki bo sicer namenjen izobraževanju, bo že tradicionalna mednarodna večerja (international dinner), ki bo v četrtek, 10. 11. 2011, od 21. ure naprej v F-Clubu. Na prireditvi bodo tuji študentje v Sloveniji predstavili kulinarične dobrote držav, iz katerih prihajajo, in tako udeležencem omogočili spoznavanje drugih kultur na nekoliko drugačen, predvsem zelo okusen način.

Katarina Košak, ministrica za mednarodno sodelovanje ŠOU v Ljubljani: »Letošnji mesec mednarodnih izzivov sestavlja pet tednov: izobraževalni teden, kulturni teden, športni teden, slovenski teden in zabavni teden. V okviru vsakega izmed njih se bo zgodilo več različnih dogodkov, s katerimi želimo predvsem povezati slovenske in tuje študente. V Mednarodni pisarni ŠOU v Ljubljani se zavedamo, koliko različnih interesov imajo študentje, zato smo želeli ponuditi za vsakega nekaj. Pri tem je naš glavni cilj slovenskim študentom približati tujino in jih spodbuditi za odhod na študij ali delo v tujino, tujim študentom pa želimo približati slovensko kulturo in tradicijo, predvsem da jo spoznajo na zanimiv in nekoliko drugačen način. Temu bo namenjen zadnji, tako imenovani slovenski teden meseca mednarodnih izzivov.«

V letošnjem mesecu mednarodnih izzivov se bo med drugim zvrstilo še pet brezplačnih kratkih tečajev tujih jezikov (italijanščina, francoščina, portugalščina, ruščina, španščina) in pettedenski tečaj slovenskega jezika za tuje študente. V slovenskem tednu se bodo lahko študentje udeležili tečaja tradicionalne slovenske kuhinje (6. 12. 2011), slovenskega filmskega večera (7. 12. 2011) ter slovenskega večera (8. 12. 2011), na katerem se bodo spoznali s slovensko kulturo in tradicijo. Zgodilo se bo tudi več brezplačnih delavnic na različne teme (neverbalna komunikacija, javno nastopanje, izdelava voščilnic in venčkov). Udeleženci bodo lahko med drugim obiskali Arhitekturni muzej Jožeta Plečnika (22. 11. 2011), slovenski parlament (23. 11. 2011) in koncert klasične glasbe v Križankah (24. 11. 2011). Odpeljali se bodo lahko na Dolenjsko (19. 11. 2011) ter se udeležili različnih športnih in zabavnih dogodkov.

Mesec mednarodnih izzivov ŠOU v Ljubljani se bo zaključil v četrtek, 8. decembra 2011, s tradicionalnim slovenskim večerom v Hostlu Celica, na katerem bodo predstavljene tradicionalne slovenske jedi in pijača, pesmi ter tradicionalni slovenski plesi.

 

Program meseca mednarodnih idej je dostopen na Facebook profilu Mednarodne pisarne ŠOU v Ljubljani.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.