Budimpešta v vsem svojem sijaju – 4. dan

Ker smo si večino Budima in njegovih znamenitosti pogledale prejšnji dan, smo se tokrat odpravile na znamenito Vaci utco, ogledale smo si Sinagogo, baziliko Sv. Štefana ter Budapest eye.

Vaci utca je nakupovalna ulica v Budimpešti. Na njej lahko najdete vse od najprestižnejših znamk, do trgovin s spominki in ogromno barov ter restavracij. Na ulici se vsak dan zadržuje ogromno ljudi, ne glede na to v katerem delu dneva jo obiščeš, tako da se je najbolje kar prilagoditi gneči in vseeno uživati.

Sinagoga v Budimpešti.
Sinagoga.

Sinagoga v Budimpešti je največja v Evropi in druga največja na svetu – pred njo je le še tista v New Yorku – saj lahko sprejme skoraj 3000 vernikov. Želele smo si jo pogledati še od znotraj vendar je bila vstopnina predraga saj bi za ogled morale odšteti kar 4000 forintov kar znaša dobrih 12€.

Bazilika Sv. Štefana
Bazilika Sv. Štefana

Bazilika Sv. Štefana je največja cerkev v Budimpešti, ki so jo zaradi zapletov gradili kar 55 let, zato je madžarski rek »ko bo bazilika dokončana«, postal slovenski »ob svetem nikoli«. Na dan Sv. Štefana, okoli bazilike pripravijo procesijo, v kateri nosijo desno roka sv. Štefana.

Napis v restavraciji.
Napis v restavraciji.

Seveda smo bile po ogledih spet zelo lačne, zato smo se tokrat v bližini ulice Vaci ustavile v restavraciji, ki je (čisto iskreno) bila najbližja, saj smo postale »tačne« (tečne, ker smo bile lačne). Vendar tudi tokrat nismo bile prav nič razočarane. Postrežba je bila hitra, hrana vrhunska, zelo pa nam je bil všeč tudi njihov napis pred restavracijo, na katerem so zapisali, da stranke vljudno prosijo, naj bodo z osebjem prijazne, saj je mnogo lažje najti nove goste, kot pa dobre delavce. Aplavz od nas! Ime restavracije je Lazi no.1 in res jo priporočam.

Budapest eye.
Budapest eye.

Že prejšnji dan nas je s Peštanske strani v Budim zvečer pozdravil ogromen osvetljen Budapest eye in že smo ga imele v mislih za naslednji, predzadnji dan. Sicer smo kar dolgo čakale v vrsti vendar razgled in občutek na vrhu je res bombastičen. Za vstopnino smo plačale 2700 forintov oz. jaz kot študentka 2400 forintov kar je okoli 8 oz. 7€. Vožnja traja 4 runde in prva nam je bila res grozna saj nobena nas nima pretirano rada višine. Potem ko pa se končno ogreješ pa je na žalost konec. Ampak ja, when in Budapest, je Budapest eye obvezna stvar!

Ker smo morale naslednji dan do 11. ure zapustiti apartma, smo se namesto v klube, napotile domov, spakirale stvari in vedoč da je jutri zadnji dan, s težkim srcem zaspale…

Preberi še ostale članke v seriji Budimpešta v vsem svojem sijaju.:)

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.