Kam za prvi maj?

Unrecognizable Man With Bag And Suitcase Walking In Airport Terminal, Rear View Of Young Male On His Way To Flight Boarding Gate, Ready For Business Travel Or Vacation Journey, Cropped, Copy Space
Foto: Prostock-Studio iz iStock

Prvomajski prazniki so idealni čas za krajša ali daljša potovanja. Predvsem to velja za bližnje evropske prestolnice. Vreme je praviloma lepo, ne prevroče, ne prehladno, dnevi so dolgi, tako da smo lahko ves dan zunaj in na lovu za novimi zanimivostmi. Turistične agencije, specializirane za mlade, ponujajo številne nekaj dni trajajoče programe potovanj. Če ne maraš dolge vožnje z avtobusom, lahko povprašaš za možnosti z letalom, ki je sicer dražje, vendar ne izgubljaš časa s prevozom. Zato podajamo nekaj predlogov.

Cvetoči Amsterdam
Le redko katero mesto vzbudi pri obiskovalcih tako mešana občutja kot ravno Amsterdam. Je staro in obenem mlado mesto, lepo in umazano, dremavo in v nenehnem zagonu, na zunaj svetovljansko, po naravi provincialno. Mednarodno pomembno trgovsko središče s prijaznim in sproščenim ozračjem podjetnega mesteca je bilo zgrajeno na neštetih globoko v tla zabitih lesenih stebrih, ki so omogočili zidavo sijajnih hiš na močvirnem zemljišču.

Za ljubitelje grškega temperamenta: Krf
Je najsevernejši in najrodovitnejši Jonski otok. Tu si je dala postaviti svojo poletno rezidenco že cesarica Elizabeta, znamenita tudi Sisi. Nekateri ga imenujejo »smaragdni otok«. Pod preprogo bujnega zelenega rastja skriva številne naravne lepote, kar skupaj s hribovito razgibano naravo in modrim morjem daje otoku poseben čar. Blaga klima je omogočila bujno vegetacijo, ki je otok spremenila v cvetlični vrt. Na otoku uspevajo limonovci in pomarančevci, oleandri, ciprese, akacije, vinska trta in razne vrste cvetja. Pooseblja grško gostoljubje in veselje do življenja, ki se kažeta v pisanih zabavah in ohranjanju običajev, večernih srečanjih starih in mladih v številnih tavernah in »kafeniosih«. Najlepše peščene plaže so na zahodu otoka, majhne prodnate in skalnate pa na severu. Mnoge taverne z odličnimi specialitetami vabijo k lenarjenju. Ostanki pestre zgodovine otoka pričajo, da so bili tu nekoč Italijani, Angleži, Francozi in Habsburžani.

Slavna in mondena Azurna obala
Cote d’Azur velja za snobovski predel Francije. Obala je slikovita in polna številnih mondenih letovišč. Pravilo, da je denar sveta vladar, se tu potrjuje in obiskovalec dobi občutek, da je vse namenjeno samo bogatašem. Vseeno je vredno obiskati čudovita stara mestna jedra, lepo negovane parke in seveda pokukati v igralnice. Že od 19. stoletja je obala priljubljena pri bogatih tujcih. Sredi eksotičnih vrtov so zrasle razkošne vile, na nabrežju pa so hoteli z velikimi in razkošnimi apartmaji. Po drugi svetovni vojni je doživela pravi naval množičnega turizma, ki je spremenil njeno podobo. Ob jahtnih pristaniščih so ponekod zrasla velika turistična središča, ki še danes veljajo za ene najbolj iskanih.

Umetniški Pariz
Glavno in največje mesto v Franciji se je razvilo ob reki Seni. Je eno vodečih svetovnih gospodarskih in kulturnih središč. S svojim vplivom na politiko, znanost, umetnost in zabavo pa se uvršča med glavna velemesta sveta. Pariz je znan po bulevarjih, širokih drevoredih, kot so Elizejske poljane ter številnih arhitekturnih mojstrovinah, med katerimi je najbolj znan Eifflov stolp, ki zaznamuje panoramo mesta. Poleg stolpa si je treba ogledati še Notredamsko katedralo iz 12. stoletja in Napoleonov Slavolok zmage. Zgodovinsko os predstavlja vrsta spomenikov, ki se vrstijo v dokaj ravni črti od središča mesta proti zahodu. Začenja se z Louvrom, nadaljuje pa skozi Vrtove Tuileries, Elizejske poljane do Slavoloka zmage na Trgu Étoile. Od 60-ih let 20. stoletja je črta podaljšana še bolj na zahod vse do gospodarskega središča Pariza La Défensa, v katerem dominira Grande Arche. V tem okrožju se nahaja večina najvišjih pariških zgradb. Obišči parkovno urejena obrežja Sene s stojnicami s knjigami in zgodovinskimi mostovi, ki povezujejo oba bregova.

Budimpešta
Ob Donavi se nahaja tudi madžarska prestolnica, Budimpešta. Zaradi slikovite lege, veličastnih kraljevskih in cesarskih zgradb ter posebnega ozračja vselej privlačen turistični cilj. Budimpeštanski bregovi Donave in staro budimsko mesto so na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Ko temu dodamo hrano in vino z glasbo v čardi, nas povsem prevzameta madžarski melos in temperament. Ima največjo sinagogo v Evropi, več kot 30 term, najlepši parlament v Evropi in še veliko drugega.

Praga
Češka prestolnica velja za eno najlepših evropskih mest. Odkrivanje mesta se začne na vrhu grajskega hriba, kjer so Hradčani, nekdanji dvorec čeških kraljev, danes pa sedež češke vlade. Grad je konec prve svetovne vojne pričakal v obupnem stanju razpadanja in je bil očiten primer zavestnega zanemarjanja češke zgodovine s strani avstrijske uprave. Projekt prenove so zaupali Plečniku, ki je gradu povrnil nekdanji blišč in veljavo. Ogledaš si lahko še katedralo svetega Vida, gotske dvorane, Zlato uličico. Do starega mesta, predela na drugi strani reke Vltave, se je treba prebiti čez znameniti kamniti Karlov most, zgrajen leta 1400, s tridesetimi kipi, je romarska pot za obiskovalce in raj za ulične zabavljače in prodajalce spominkov. Je mesto glasbe z eno najbolj raznolikih ponudb koncertov klasične in sodobne glasbe na svetu. Cerkve in koncertne dvorane odpirajo vrata ljubiteljem Smetane in Dvoraka, po ulicah in mostovih pa mimoidoče zabavajo razni zvoki, od čeških narodnih do dixielanda.

Lepotica ob Donavi, Bratislava
Zaradi številnih arhitekturnih, zgodovinskih in kulturnih posebnosti velja Bratislava za mesto umetnosti. Uličice starega mestnega jedra v sebi skrivajo bogato preteklost. Je tudi mesto kulture, kjer so našli zavetje in navdih številni umetniki, glasbeniki in literati, kot so Beethoven, Mozart, Liszt, Robinstein, Bartok, Brahms, Warchal, Dvorsky in številni drugi. Hkrati pa je polno pozitivne energije in življenja. Presenečen boš nad mestno arhitekturo, vse zgradbe so namreč zanimivo okrašene z različnimi barvnimi fasadami.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.