Cats n’ clothes: »Če verjameš v idejo in si pripravljen vložiti vso svojo dušo in trud v to, ti bo sigurno uspelo!«

Cats n' clothes
Foto: Cats n' clothes

Cats n’ clothes je slovenska modna znamka, ki jo je ustvaril mlad, ambiciozen par. Ne samo, da prodajata čudovita, unikatna oblačila, ampak s tem tudi veliko pomagata. Njuna zgodba nas je inspirirala, zato smo z njima malo podebatirali in tako dobili zanimiv intervju, ki ga lahko prebereš spodaj!

Torej, povejta nama malo o sebi! Kdo sta, se z modo že dolgo ukvarjata?

Sva Eva in Rok, par, ki naju povezuje ljubezen do starih oblačil in mačjih kosmatincev. Rok je kitarist in učitelj kitare, Eva pa končuje študij vizualnih komunikacij. Nasplošno sva precej umetniške duše, vedno odprta za nove izzive.

Še preden sva se spoznala, je imel vsak od naju malo »ekstra« stil. Ponavadi si naju videl v strganih črnih skinny jeanskah, srajci, lederci, v bulerjih in z veliko nakita. Rok je bil dolgolasec, Eva pa je barvo svojih las spreminjala vsaj trikrat mesečno. Rokerja pač haha. Stil nama je bil pomemben že zelo zgodaj.

Ko sva se spoznavala, sva veliko časa preživela v Kranju v Textile Houseu, ko smo ga še imeli, in tam se je začelo. Nabrala sva si zares veliko zbirko vintage srajc, kasneje pa sva ugotovila, da lahko tudi črne hlače zamenjava za kaj drugega.

V srednješolskih letih sva veliko potovala po Evropi, kjer se je najina ljubezen do thriftanja in vintage oblačil zares začela. Začela sva eksperimentirati s svojim stilom in zdaj sva tukaj.

Mlad par pozira na snegu.
Foto: Cats n’ clothes

Kako sta prišla do ideje za trgovino in do imena? Kako sta s tem sploh začela in ali je bila pot težka?

Bilo je poletje 2020 in veliko sva se pogovarjala, kaj si v življenju želiva početi. Živcirale so naju študentske službe, želela sva si nekaj svojega. Nikoli nisva zares prišla do pametne ideje, mogoče zato, ker naju zanima preveč stvari, nobena pa toliko, da bi se je lotila haha. Na oblačila takrat sploh nisva pomislila. Bila sva na nekajdnevnem dopustu v Tolminu in odločila sva se, da greva pogledat Karmen, ki vodi vintage trgovino Reinkarmika v Kobaridu. No, tam se je zgodilo razsvetljenje, s Karmen smo padli v pogovor in predlagala nama je, naj začneva prodajati svoje kose, ki sva jih imela res ogromno. Z res ogromno misliva več kot 80 srajc in vsega ostalega. Takrat se nama je nekaj obrnilo v glavi in komaj sva čakala, da prideva domov in odpreva Instagram profil, kjer bova prodajala svoja oblačila, ki jih ne nosiva. Razmišljala sva, kaj bi lahko bila posebnost najinega »shopa« in seveda sva takoj pomislila na Kajetana in Ines, najina macija. Ime Cats n’ clothes je tako prišlo zelo hitro, saj ne bi moral bolje opisat naju in celotno vizijo podjetja.

Instagram prodaja se je zares dobro obnesla, počasi nama je začelo zmanjkovati oblačil, odkrila sva sejme pa tudi ljudje so nama začeli pisati, če nama lahko prinesejo obleke, ki jih ne potrebujejo več. Zadeva nama je res postala všeč, uživala sva in vedno več sva razmišljala v smeri, da je treba narediti korak naprej. Konec jeseni sva stvar zagrabila bolj resno in začela delati na spletni trgovini. Delala sva zalogo oblačil, prala, merila, fotkala in ure in ure previsela na računalniku. Poleg vsega tega je bilo treba odpreti s.p. in o tem absolutno nisva imela pojma, kar nama je paralo živce. Toliko različnih informacij najdeš na spletu in stvari, na katere moraš biti pozoren, je res ogromno. Ampak ratalo je, udeležila sva se tudi podjetniškega usposabljanja, ki ga organizira spot točka, kar nama je odgovorilo na veliko vprašanj.

Kako bi, za tiste, ki vaju še ne poznajo, opisala svoj stil, »vajb«? Pravzaprav, kakšna oblačila prodajata?

Svoj stil res težko opiševa, nimava fiksnega stila, lahko sva vse! Obožujeva vzorce! Lahko bi rekla, da ima najin stil tak »funky 70s vajb«. Ampak ne vedno. Rada eksperimentirava in se ne zavezujeva k samo enemu vajbu stila. Ravno to nama je všeč, da lahko izraziš svojo kreativnost pri sestavljanju outfitov glede na počutje tistega dneva. Prodajava vse, kar je starejše od leta 2000, veliko vzorcev, barv in ekstra vintage kosov.

Vintage oblačila.
Foto: Cats n’ clothes

Je k realizaciji ideje prispevala tudi škoda, povezana z industrijo hitre mode? Lahko bralcem malo predstavita koncept in povesta, kako sta vidva v tem smislu drugačna?

K odprtju shopa je definitivno pripomoglo tudi zavedanje o vseh škodljivih posledicah, ki jih prinaša industrija hitre mode. Večje korporacije stalno opominjajo potrošnike, kaj je moderno in kateri kosi ne smejo manjkati v njihovih omarah, poleg tega oblačila nudijo po izjemno ugodnih cenah. Redko kdo v družbi pa pomisli na ozadje kosa oblačila, ki ga kupi v trgovini. Kje je bilo oblačilo narejeno, kdo ga je naredil, iz kakšnega materiala je, kakšen je okoljski vidik in kje bo oblačilo pristalo, ko ga uporabnik ne bo več želel nositi? To so ponavadi oblačila slabe kakovosti, narejena na azijskem trgu, kjer lastniki tovarn izkoriščajo delovno silo, ljudje pa so prisiljeni delati v življenjsko nevarnih okoliščinah. Fast fashion industrija izredno slabo vpliva tudi na okolje in naravo. Za pridelavo bombaža se porabi na tisoče litrov vode, hkrati pa se na plantažah uničujejo tla in podtalnica s pretirano uporabo pesticidov. Pri sintetičnih vlaknih pa največji problem predstavlja mikroplastika, ki se v okolje izloča že v fazi izdelave tkanin. Skratka, živimo v poplavi cenovno ugodnih oblačil in vsak potrošnik si danes lahko kupuje več kot potrebuje. Po drugi strani pa je tekstilna industrija postala druga največja onesnaževalka okolja. Najin namen je, da ohranjeni kosi krožijo in da se širi zavedanje o masovni tekstilni industriji. Škoda je, da bi stran metali stara, tako rekoč vintage oblačila, ki so izredno kakovostna in imajo svoj čar.

S svojimi dejanji pa ne želita pomagati samo okolju, delavcem in podobno, ampak tudi lokalnim mačjim organizacijam. Je tako?

Tako je, obožujeva mačke, zato želiva vsaj malo pomagati okoliškim organizacijam, ki se trudijo pri reševanju problematike zapuščenih mačk. Tako nekaj denarja darujeva lokalnim mačjim organizacijam, ki se trudijo za lepše življenje teh čudovitih bitij. Če bi lahko, bi posvojila in dala dom še mnogim macijem, ampak žal prostorsko in finančno na dolgi rok ne znese haha. Med drugim sva del prostovoljskega teama v Mestnem mačjaku v Kranju in kolikor nama čas dopušča pomagava pri oskrbi in hranjenju muc. Poleg tega Mačjak zbira finančna sredstva s pomočjo svojih unikatnih izdelkov licitacij in second hand tržnic, za kar z veseljem darujeva kakšne fine kose.

Mački na mizi.
Foto: Cats n’ clothes

Kaj je vajin nasvet za mlade, ki bi se tudi radi posvetili svoji kreativnosti na podoben način pa »si ne upajo«?

Go for it! Ko si mlad, nimaš veliko za izgubit! Začni s prodajo svojih oblačil, da vidiš, kako se obnese in postopoma začni gradit biznis. Če verjameš v idejo in si pripravljen vložiti vso svojo dušo in trud v to, ti bo sigurno uspelo! Pa najbolj pomembno – vztrajaj, pot do uspeha zna biti dolga in naporna, ampak na koncu je več kot vredno!

In pa za konec – kakšni so vajini načrti za prihodnost?

Načrtov za prihodnost je veliko! V bližnji prihodnosti si želiva odpreti trgovinco v mestnem jedru Kranja. Tako cozy, v najinem stilu z mačjim kosmatincem. Želiva si izboljšati spletno trgovino in biti bolj pridna z blogom in Instagram objavami. V planu je tudi kolekcija oblačil z najinim dizajnom in še več handmade izdelkov.

Pustite se presenetit! 😺

Mlad par v naravi.
Foto: Cats n’ clothes
Prejšnji članek10 najbolj čudnih fobij, za katere nisi še nikoli slišal
Naslednji članekNanoterapija ponuja novo upanje za zdravljenje diabetesa tipa 1

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.