Ema Mlakar Debenec: Velike dogodivščine male Lili

Lili - To sem jaz! je prvenec Eme Mlakar Debenec v zbirki Velike dogodivščine male Lili
Lili - To sem jaz! je prvenec Eme Mlakar Debenec v zbirki Velike dogodivščine male Lili

Ema Mlakar Debenec je ena tistih oseb, ki je čas med epidemijo izkoristila za izzive, ki jim prej ni namenjala veliko časa. Lili – to sem jaz je prva knjiga v zbirki Velike dogodivščine male Lili, ki je izšla pri založbi Chiara. Z avtorico smo se pogovarjali o idejah za malo Lili, pisanju knjige, prihodnosti zbirke in kako študentka izda svojo knjigo?

Vse se začne z idejo. Kako se je rodila tvoja ideja za malo Lili?

Ideja se je pojavila nepričakovano, med večernim pogovorom s prijateljico, v času karantene. Ta čas sem želela kar se da izkoristiti, predvsem za tiste stvari, ki se jim do takrat nisem uspela posvetiti in ko mi je prijateljica rekla (malo v hecu, malo zares), naj napišem knjigo, sem celo noč premišljevala le o tem in naslednje dopoldne že pričela s pisanjem.

Je bila knjiga prva ideja?

S prijateljico, ki mi je dala idejo za knjigo, sva se najprej pogovarjali o tem, česa vse ne bi zmogli početi oziroma kaj nama ne gre dobro, v čem nisva uspešni. Jaz recimo nikoli ne bi znala šivati otroških oblačil ali pa nahrbtničkov, tudi pri ustvarjanju umetnih nohtov bi šlo vse narobe. In Špela je takoj za tem omenila, da mi gre pisanje dobro in naj se preizkusim v tem.

Bi nam lahko nekaj malega povedala o tej punci Lili?

Tale moja Lili je prava hecka. V njeni družbi ni nikoli dolgčas! Rada je aktivna, je radovedna, živahna in zgovorna. Prijatelji vedo, da se nanjo lahko zanesejo, ko bodo potrebovali pomoč in tako kot za druge, se zna postaviti tudi zase, kljub temu, da je za glavo manjša od ostalih. Je pa tudi zelo trmasta, tako da hoče vsakemu izzivu in skrivnosti priti do dna.

Moje ime je Lili in všeč mi je, da me drugi kličejo tako. Sovražim, ko mi babica pravi princesa Lilijana, ker sem precej daleč od obojega. Kje pa ste še videli princeso, ki ima kratke temno rjave lase, ostrižene na gobico? Točno tako – nikjer! Mama pravi, da je taka frizura bolj priročna, če si živahen otrok, kot sem jaz. Ne vem točno, kaj naj bi to pomenilo, vem samo, da s tako frizuro še za pusta ne morem biti princeska ali kraljična. Zato sem po navadi preoblečena v zajca ali pingvina. Odvisno od tega, kateri kostum si izbere moj brat Anže. Jaz dobim tistega, ki ostane. Zaradi take frizure me večkrat zamenjajo za fanta.

Velike dogodivščine male Lili
Velike dogodivščine male Lili

Ciljna publika knjige so verjetno otroci. Se v njej skriva tudi kaj za nekoliko starejše bralce?

To so zagotovo otroci, stari nekje med petim in dvanajstim letom starosti. Knjiga je namenjena njim in upam, da bodo v Lili našli prijateljico ter se k branju radi zatekli, ko potrebujejo pobeg v svet domišljije. So pa ciljna publika tudi njihovi starši (pa dedki in babice, tete in strici, sestre in brati, …) in menim, da lahko s pomočjo knjige z otroki preživijo lepe, kvalitetne družinske trenutke.

Na spletni strani je zapisano: »prva v zbirki«… Lahko pričakujemo več dogodivščin?

Tako je. Že pred začetkom pisanja prve knjige, sem se odločila, da si želim izdati zbirko in pri tej želji tudi ostajam. Škoda bi bilo, če bi otroci Lili sprejeli, potem pa bi se po prvem delu od nje že poslovili. Mislim, da jim Lili lahko da še veliko, je pa seveda vse odvisno od uspeha prve knjige.

Če ja, katere dogodivščine bi bile tiste, ki bi izpolnile tudi želje mlade avtorice?

Hmm, zagotovo kakšne morske dogodivščine, morda v povezavi s poletnimi tabori….

Lili in Emi lahko sledite na spletni strani Velike dogodivščine male Lili.

Ema Mlakar Debenec je čas med epidemijo izkoristila za pisanje otroške knjige
Ema Mlakar Debenec je čas med epidemijo izkoristila za pisanje otroške knjige

Kako je videti proces izdajanja otroške knjige?

Ta proces vzame kar nekaj časa, a mislim, da nam je skupaj z založbo Chiara in ilustratorko Jano Fak, to dokaj hitro uspelo. Ni mi žal, da sem se odločila knjigo izdati preko založbe, saj so mi pomagali z ogromno strokovnimi nasveti in smo tako dobili kvaliteten izdelek. Prepustili so mi tudi možnost izbire ilustratorke in takoj sem vedela, da je Janin slog pravi za mojo Lili. Če na kratko opišem, kako so se stvari dogajale.. 

Najprej sem napisala nekaj zgodbic (novembra) in po mailu kontaktirala založbe. Imela sem veliko srečo in nekaj mi jih je odgovorilo. Izbrala sem založbo Chiara, s katero smo se nato dogovorili o pogodbi. Zgodbice je prebrala urednica in podala svoje mnenje, ki je bilo še kako dobrodošlo. Knjiga je šla nato v lekturo, izbrala sem ilustratorko, s katero sem se lahko sama dogovorila o številu ilustracij in vsebini. Pri založbi so med tem poskrbeli za postavitev teksta in ilustracij, za cip kodo in podobne tehnične stvari, o katerih vem bolj malo. Knjiga je šla v tisk, naredili smo promocijski načrt in konec aprila je knjiga izšla. 

Kako študentka športne fakultete izda knjigo?

Ha ha ha, to naredi medtem, ko čaka na popravke magistrske naloge 😀. Knjigo sem napisala še preden sem decembra magistrirala. Super se je bilo malce odklopiti od pisanja magistrskega dela. Zagotovo pa tega ne bi zmogla tekom študija, kjer vsaj pri meni do zadnjega leta študija ni bilo časa skoraj za nič drugega poleg treningov in študija. Opustila sem celo branje, ki sem ga v gimnazijskih časih oboževala in to je bil morda celo povod za moje pisanje.

Velik del otroške knjige so tudi ilustracije. Kako poteka ta del ustvarjanja?

Kot sem že omenila, mi je založba dovolila izbrati ilustratorko. Kar preko skupine na Facebooku sem našla veliko število ilustratorjev in Janin slog mi je takoj padel v oči. Sploh nisem več pregledovala del drugih ilustratorjev, ker sem točno vedela, da želim, da ustvari Lili. Midve sva se dogovarjali, kar se tiče vsebine ilustracij in postavitve v tekst.

Določila sem, kaj naj bi ilustracija predstavljala (poskušala sem biti čim bolj natančna), kasneje pa še kakšne dimenzije naj bo (podolgovata, široka, visoka, za eno stran, za polovico …). Jana je nato pripravila skice, ki sem jih lahko pokomentirala in mislim, da je zelo hitro uspela narisati točno to, kar sem sama imela v mislih. Ustvarila je takšne like, kot sem si jih predstavljala, neverjetno. Kasneje je potem skice dokončala v barvne ilustracije in res odlično popestrijo knjigo.  

Ema Mlakar Debenec med podpisovanjem knjig
Ema Mlakar Debenec med podpisovanjem knjig

Knjigo lahko spremljamo tudi na IG, FB in spletni strani. Od kod odločitev za družbena omrežja?

Že na začetku so mi povedali, da se knjiga sama od sebe ne prodaja, ne glede na vsebino in da bo potrebno veliko energije usmeriti v promocijo. In res delam na tem, tako jaz, kot založba. Nisem avtor, ki čaka na čudež. Zato sem se odločila najprej za spletno stran, ki jo je izdelal Groga Tancek. Tam lahko pridobite osnovne informacije o knjigi, lahko si preberete celo prvo poglavje in spoznate glavno junakinjo knjige. Pridobite lahko tudi informacije o meni, o mojih začetkih pisanja, pa o ilustratorki in založbi.

Škoda bi bilo, da tega ne bi predstavila. Glede na to, kako popularna je trenutno promocija preko družbenih omrežij, se mi je zdelo logično, da ima tudi Lili svoj Facebook in Instagram profil. Tam lahko redno spremljate, kaj se dogaja s knjigo, kje vse se Lili potepa, kdo vse piše o njej, ipd. Veliko staršev že ima profile, zato jih novica o izdaji knjige morda najhitreje in najlažje doseže prav tako.  

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKatere vrste piva poznamo?
Naslednji članekMimo točke brez povratka že po manj kot 2 stopinjah segrevanja!

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.