INTERVJU: Dijaško podjetje Shredder team z inovativnim izdelkom PLASTOŽER

Člani podjetja Shredder team d.d. in mentorica Tanja Pirih ob izdelku.
Člani podjetja Shredder team d.d. in mentorica Tanja Pirih ob izdelku.

Moje podjetje je nacionalno tekmovanje, ki srednješolcem ponudi priložnost seznanitve s fazami vodenja podjetja. Najbolj inovativne ideje nagradi s praktičnimi nagradami ter z udeležbo na evropskem tekmovanju.

Deseta zaporedna izvedba tekmovanja je letos potekala 5. maja. Udeležba je bila občudovanja vredna; 550 dijakov je ustanovilo 125 podjetij na temo krožnega gospodarstva in uporabe surovin.

Od 25 finalistov je žirija naziv Podjetje leta 2023 podelila podjetju Shredder team d.d., ki ga sestavljajo dijaki iz idrijske Gimnazije Jurija Vege. Njihov izdelek PLASTOŽER učinkovito rešuje problem shranjevanja odpadne embalaže v gospodinjstvih; ta preprosta in lična naprava volumen embalaže zmanjša kar za 90 % in s tem recikliranje olajša in naredi bolj dostopno.

Člani podjetja Shredder team d.d. in mentorica Tanja Pirih ob izdelku.
Člani podjetja Shredder team d.d. in mentorica Tanja Pirih ob zmagovalnem izdelku.

Žirijo je prepričal PLASTOŽERJEV tržni potencial ter preprostost uporabe; seveda ne škodi niti dejstvo, da ga je mogoče preprosto inkorporirati v kuhinjsko arhitekturo.

Fantje bodo julija obiskali Istanbul za evropsko tekmovanje GEN-E 2023, kjer bodo svoj izdelek predstavili pred žirijo in konkurenco iz 40 evropskih držav. Preden se odpravijo, pa smo jih kontaktirali še za intervju, v katerem so predstavili svoj izdelek in proces izdelave, ter spregovorili o načrtih v zvezi z njim.

Začnimo kar s klasičnim vprašanjem, mimo katerega seveda ne moremo; od kod sploh ideja za PLASTOŽER? Ste v preteklosti začutili praktično potrebo po takšni napravi v domačem gospodinjstvu?

Pobuda za idejo je prišla iz strani mentorice, profesorice strokovno teoretičnih predmetov Tanje Pirih. Njena ideja je bila, da izdelamo mlin za mletje odpadne plastične embalaže, ki ga imamo v kuhinji in tako embalažo zmeljemo takoj po uporabi.

Tako potrebo smo začutili tudi v domačem gospodinjstvu, saj je odpadna embalaža velik problem, ker zaseže veliko prostora. Naš izdelek za 90 % zmanjša volumen odpadne embalaže in s tem zmanjšamo izpuste CO2, saj pri recikliranju plastenk z našim mletjem prihranimo eno fazo predelave, ker dobimo že surovino in ne odpadka, ter s tem tudi porabimo manj energije.

Demonstracija delovanja PLASTOŽERJA.
Demonstracija delovanja PLASTOŽERJA.

Kako vam je projekt uspelo financirati?

Projekt smo financirali s pomočjo donacij s strani lokalnih podjetji, nekaj denarja pa je prispevala šola.

Nekateri bi trdili, da je organizacija ena najpomembnejših komponent uspešno izvedenega projekta – med drugimi tudi jaz 😉. Kako je torej potekal proces načrtovanja in izvedbe?

Na začetku smo skonstruirali 3D model in stopili v stik s podjetji, ki so nam kasneje pomagala pri izdelavi. Nato smo iz 3D modela izdelali načrte in po njih dali izdelati določene sestavne elemente. Tako smo lahko izdelali prototip, na katerem pa smo izvedli kar nekaj testiranj.

Sestavljanje PLASTOŽERJA.
Proces sestavljanja PLASTOŽERJA.

Najprej smo preizkušali mletje s trifaznim motorjem, ki pa ni primeren za gospodinjsko uporabo, tako da nam je bil eden izmed največjih izzivov poiskati dovolj močan in hkrati ne prevelik enofazni motor. Ko je bil motor izbran smo nadaljevali s testiranji. Pri teh smo spreminjali prestavna razmerja na izdelanem reduktorju ter postavitev različnih kombinacij rezil. Po vseh testiranjih smo dobili optimalno postavitev, ki se zdaj uporablja na našem izdelku.

Kako ste si v ekipi razdelili delo in odgovornosti?

Znotraj ekipe smo si enakomerno razdelili vloge in vsak je opravil svoje delo, kot je bilo dogovorjeno. Za končnim izdelkom stojimo vsi; je rezultat našega timskega dela in zanj smo odgovorni vsi člani ekipe.

Ker je PLASTOŽER namenjen gospodinjski uporabi, je zelo pomemben poudarek na varnosti uporabe. Kako točno ste poskrbeli za le-to?

V napravo smo vgradili dve varovalni stikali. Prvo je nameščeno na zgornjem pokrovu, drugo pa je vgrajeno v spodnji predal. Tako se naprava ob odprtju pokrova ali predala ustavi in s tem preprečimo, da bi prišlo do poškodbe.

Kaj vidite v prihodnosti naprave? Kakšne načrte imate z njo vi?

Glede na zanimanje obiskovalcev sejma IFAM 2023, na katerem smo predstavljali naš izdelek, ima naprava velik potencial. Če bi našli kakšnega vlagatelja, bi napravo lahko razvijali še naprej in jo po možnosti začeli prodajati.

V prihodnje pa najprej nameravamo v naš Plastožer dograditi sortirnik za različne materiale (plastika, pločevinke in tetrapaki).

Imate kakšna pričakovanja glede evropskega tekmovanja? Boste nadaljevali s trženjem ali dodatnim razvijanjem ne glede na rezultat?

Od udeležbe na evropskem tekmovanju GEN-E 2023, kjer bomo zastopali Slovenijo, pričakujemo dobro izkušnjo in upamo, da se bomo na tekmovanju uvrstili čim višje. Ne glede na rezultat, bi ob dobri podpori želeli naš izdelek razvijati naprej.

Junior novinar

Prejšnji članekKdaj je človeštvo zabeležilo prvi poljub?
Naslednji članekPo dobrem letu odprtja super nagrada za novost na Rudniku
Anja Koglot

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.