Intervju: Matic Sušnik

Študentski klubi omogočajo povezovanje, izobraževanje in organizacijo raznih dogodkov. Bruci, bodite del svojega študentskega kluba in se družite z vrstniki ter bodite del aktivnih projektov študentskega kluba.

Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS) je krovna organizacija študentskih klubov. Njen namen je povezovanje, izobraževanje in organiziranje nacionalnih študentskih projektov. Projekti, ki jih vsi poznamo so Škisova tržnica, Vsi na ŠKIs, malonogometna liga ŠKIS gol, sejem rabljenih učbenikov v ljubljanskih Križankah in festival ŠTUNF.

 

Pogovarjali smo se s predsednikom Zveze ŠKIS in Sveta študentskih organizacij lokalnih skupnosti, Maticem Sušnikom. Podal je nekaj koristnih nasvetov za bodoče bruce. Bodočim brucom svetuje, da se obrnejo na svoj lokalni študentski klub, se včlanijo in postanejo del aktivnih projektov, ki jih izvajajo.

 

Kaj je vaš glavni cilj kot Zveza ŠKIS?

Zveza študentskih klubov Slovenije povezuje 57 študentskih klubov, ki delujejo v svojih lokalnih območjih po celotni Sloveniji, jim pomaga z nasveti in tudi skrbi, da je njihovo delovanje smotrno in konstruktivno. Študentski klubi stremijo k izvajanju projektov in dejavnosti, ki študentom omogočajo, lajšajo in seveda tudi popestrijo to stresno in prehodno obdobje študija. Področja njihovega delovanja v največji meri zajemajo predvsem socialo in zdravstvo (nudenje prevozov, subvencij, zavarovanja), izobraževanja (jezikovni tečaji, računalniške delavnice) ter obštudijske dejavnosti (strokovne ekskurzije, zabave, šport). Še posebej so njihove aktivnosti namenjene vam brucom, ki prehajate iz dijaškega v študentsko okolje ter se morate, nekateri tudi začasno, preseliti v kraj študija, kar verjamemo, da bo vam in vašim staršem predstavljalo tako finančen kot tudi psihološki zalogaj. 

 

Zveza ŠKIS poskuša klubom pri tem kar se da pomagati tako, da jim z lastnimi projekti nudi vzor, hkrati pa jim nudi nasvete na drugih področjih, da bi jim pomagala izboljšati njihovo delovanje, pridobiti čim več članov in zadovoljiti njihove raznovrstne potrebe. S svojim največjim projektom, Škisovo tržnico, ki je postala največja celodnevna prireditev za mlade v Sloveniji, skuša predvsem združiti klube na enem mestu, omogočiti izmenjavo dobrih praks, študentom pa prikazati pestro delovanje Zveze ŠKIS in študentskih klubov.

 

Kaj svetujete bodočim brucom?

Bodoči bruci v teh mesecih prehajate v eno najlepših življenjskih obdobij, ki pa bo verjetno na začetku tudi težko, saj se bo treba privaditi na novo okolje in kraj bivanja, za vse bolj oddaljene, ter se pripraviti na bolj samostojno in odgovorno življenje. 

 

Svetujemo vam, da pri tem ne ostanete sami, ampak se obrnete na vaš lokalni študentski klub, se mu priključite in ostanete aktivni udeleženci projektov, ki jih izvaja. Na ta način boste spoznali ogromno mladih, sklenili nova prijateljstva ter posledično pridobili tudi nasvete in življenjsko potrebna znanja. 

Kaj lahko pridobijo s članstvom v študentskem klubu in kaj lahko pričakujejo od kluba?

Brucom svetujemo, naj si pridobijo informacije o njihovem lokalnem študentskem klubu, projektih, ki jih izvaja, ter se včlanijo v njega, saj bodo s tem ogromno pridobili. V prvi vrsti bodo pristopili k skupini mladih, ki se sooča z enakimi problemi in obenem pozna tudi najustreznejše rešitve za njih (iskanje stanovanja, varen in ugoden prevoz, vpis na fakulteto, ureditev subvencionirane prehrane), hkrati pa bo klub poskrbel tudi za prostočasne dejavnosti, kjer se bodo lahko skupaj z vrstniki in s starejšimi kolegi sprostili, rekreirali in ob sodelovanju pri organizaciji le-teh pridobili kakovostna življenjska in zaposlitvena znanja.  Vsekakor naj ostanejo aktivni participanti in se udeležujejo projektov, saj jim bo to pomagalo pri njihovi samozavesti in samostojnosti, kar pa dejansko obdobje študija tudi je, priprava na samostojno odraslo življenje.

 

Študentje, še posebej aktivisti v klubih ter na Zvezi ŠKIS, se zavedamo težkega prehodnega obdobja iz dijaških v študentska leta, zato bomo z veseljem sprejeli nove člane in jim pomagali ter odgovorili na vsa njihova vprašanja.

 

Kaj načrtujete v naslednjem šolskem letu oziroma v prihodnosti?

Zveza ŠKIS bo tudi v naslednjem letu „bedela“ nad klubi, poskusila ugotoviti, kje jim manjkajo še dodatna znanja, da bodo svoje projekte lahko pripravili in izvedli čim bolj uspešno, ter jim pripravila dodatna izobraževanja na področju projektnega dela in vodenja. Tudi Zveza bo še naprej izvajala uspešne projekte, kamor bo vključevala klubske aktiviste, saj se bodo imeli na ta način možnost iz prakse naučiti, kako pripraviti dober in kakovosten projekt. Odbori za socialo in zdravstvo, visoko šolstvo, za mednarodno sodelovanje in dijake se bodo še naprej osredotočali na aktualne problematike ter pripravljene vsebine delili s klubi, da bodo njihove dejavnosti aktualne in kar se da zanimive. Tako bo težnja Zveze ŠKIS na izobraževanju aktivistov ter njihovem praktičnem usposabljanju preko projektov in zastopanju pravic študentov na nacionalnem nivoju.

 

Alja Purg

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.