Istrska vinska kraljica Nika Glavina: »Vino je umetnost in tako ga moraš tudi doživljati«

Nika Glavina med vinogradi
10. vinska kraljica slovenske Istre Nika Glavina l Vir: Nika Glavina

Aprila je slovenska Istra dobila novo vinsko kraljico, ki bo krono nosila naslednji dve leti. Za 10. vinsko kraljico slovenske Istre je bila okronana Nika Glavina iz vinske kleti Santomas v Šmarjah v okolici Kopra. Za vinogradništvo in vinarstvo jo je navdušil nono Ludvik Nazarij Glavina, ki je v preteklem letu tudi sam nosil krono, in sicer kot kralj refoška. Nika je že 6. generacija v družini, ki se bo ukvarjala s tovrstno dejavnostjo.

Vinsko kraljico slovenske Istre od leta 2007 izbira Društvo vinogradnikov in vinarjev slovenske Istre. Kandidatke prihajajo iz vinskih kleti in skušajo komisijo prepričati s splošno razgledanostjo, poznavanjem regije, vin in vinogradov. Nika, sicer absolventka na Fakulteti za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, je komisijo prepričala z znanjem, ki ga je pridobila z delom v Santomasu.

Pogovarjali sva se o njeni viziji glede vina v Istri, vinski kleti Santomas, vlogi kraljice, katero je njeno najljubše in vino in katerega si ne nalije rada.

Stolp z dvema zastavama na posesti Santomas
Posest Santomas l Foto: Sabina Zorman

Ob prihodu na vašo posest v Šmarjah, kjer se nahajava, ne moreš mimo stolpa z dvema zastavama. Poleg slovenske je tudi vaš grb?

Ja, imamo družinski grb z družinsko zastavo, ki ponazarja tri prednike. Vsak prednik ima svoj sod. Tri barve – bela, rdeča in rumena – predstavljajo njihove karakterje in so tudi tri barve na steklenicah vina. Karakter vsakega se odraža v karakterju vina.

Istrska vinska kraljica mora prihajati z enega izmed obalnih mest, ti pa si odraščala v Ljubljani, ni res?

Ja, prihajam iz Ljubljane, ampak imam tukaj [v Šmarjah] korenine, sem že 6. generacija in počasi prevzemam delo, delam vse v kleti. Moji starši so se preselili v Ljubljano, zato sem tam odraščala, ampak sem se vrnila nazaj.

Nekaj časa sta bila z nonotom hkrati »na prestolu«. Ludvik Glavina je lani osvojil naslov kralja refoška. Kaj ti to pomeni? Si povezana z njim?

okronanana Ludvik in Nika Glavina
Ludvik in Nika Glavina l Vir: Nika Glavina

Ja, definitivno. Imava zelo lušten odnos, on je bil kralj refoška za leto 2021, ravno maja je izgubil naziv. On je zakladnica znanja. Zasnoval je vse, kar se tu vidi. Postavil je vse od A do Ž. On je persona – točno se ve, ko stopi v prostor. Zelo moder človek z ogromno življenjskimi izkušnjami in nasveti. Njegovo zaupanje vame in v ekipo je zelo veliko, da nam ogromno prostih rok in nam zaupa z večino stvarmi.

On te je navdušil nad vinarstvom?

Ja, definitivno on. Ko ga vidiš, kako govori o vinu, grozdju in vinogradih, ne moreš, da se ne bi zaljubil v to.

Načrtuješ torej nadaljevati tradicijo na vaši kmetiji Santomas?

Res je, definitivno. Zdaj je prišla tudi nova ekipa, od leta 2017 imamo drugega enologa. Poleg mene je tudi moj partner Anže, ki prav tako študira vinogradništvo in vinarstvo. Ogromno mi pomaga v kleti, potem bova skupaj vse začela.

Kaj pa ponuja Santomas?

V prvi vrsti tradicijo, zgodbo in ogromno ljubezni do vina, trt ter oljčnikov in oljčnega olja. Poleg vinske kleti imamo tudi oljarno, ki je ena izmed treh največjih v slovenski Istri.

Santomas doživljam zelo svobodno in ustvarjalno, ker imamo tako široko paleto vin, s katerimi se lahko v kleti ogromno igraš. Zagotavljam, da bo vsak, ki pride v našo klet, našel vsaj eno vino zase. Imamo od osnovnih vin – malvazije, roseja, refoška, caberneja – do vmesnih, kot sta Syrah in Mezzoforte. V naši liniji zorjenih rdečih vin imamo Cabernet sauvignon Antonius, Refošk Antonius in Grand cuvée.

Na vsa rdeča vina smo zelo ponosni. Prejšnje leto smo na tekmovanju na Dunaju za devet vin, ki smo jih poslali, dobili pet zlatih in štiri srebrne, kar nas je uvrstilo na mesto najboljše vinske kleti z rdečimi vini v Sloveniji. Drugače Santomas ponuja tudi čaroben prostor in lepo energijo.

Kandidatke za istrsko vinsko kraljico morajo med drugim predstaviti lastno vizijo vinarstva. Na kratko, kaj je tvoja?

V prvi vrsti si želim povezovati z ostalimi vinarji, ker sam lahko narediš nekaj, skupaj pa lahko narediš mnogo. V Istri imamo tako dobra vina, tako vrhunske izdelke, da je škoda, da ne moremo stopiti skupaj in se začeti res promovirati kot slovenska Istra. To je moja prva želja – da se začnemo povezovati in še bolj delati na istrskem refošku, na istrski malvaziji, poleg vseh ostalih istrskih dobrot, ki jih istrska zemlja ponuja.

Kaj je tvoja naloga kot kraljica?

10. vinska kraljica slovenske Istre Nika Glavina v vinski kleti
10. vinska kraljica slovenske Istre Nika Glavina l Vir: Nika Glavina

V prvi vrsti promoviranje istrskih vinarjev in kulturo pitja vina, izobraževanje ljudi. Slovenci imamo še vedno težave s sprejemanjem refoška, čeprav imamo odlične, ki niso več kislice, kot so bile pred 15 ali 20 leti. Imamo vrhunska vina, ki dosežejo vrhunske rezultate tudi v tujini. Tudi izobraževanje mlajših generacij o vinu, ker vino je umetnost in ga moraš tudi tako doživljati.

Kot kraljica boš obiskovala oziroma že obiskuješ vinske prireditve in dogodke – kje si že bila oziroma kaj te čaka?

Največ dogodkov je bilo spomladi takoj po kronanju. V Svetemu Antonu je imelo društvo Vinol predstavitev svojih vin. Bila sem v Marezigah, kjer vsako leto izberejo kralja refoška. Ne smem izpustiti festivala malvazije, ki ga organizira Društvo vinogradnikov in vinarjev slovenske Istre in je bil letos v Monfortu v Portorožu. To je res lep festival, kjer spoznaš, kaj vse lahko Istra ponudi od samih malvazij. Letos, ko je bil v Monfortu v Portorožu, je bil še ambient res vrhunski.

Zakaj pa si se prijavila na natečaj za Vinsko kraljico slovenske Istre? Te je kdo spodbudil?

Bilo je smešno naključje, dali so mi idejo, če bi šla in sem si rekla, dejmo probati. To je bilo to. Prijavila sem se in čez slab mesec sem imela zagovor pred komisijo, v kateri so predsednica Društva vinogradnikov in vinarjev slovenske Istre Ingrid Mahnič, enolog v Vinakoper – ki so med glavnimi sponzorji projekta – Boštjan Zidar, fotograf Jaka Jeraša ter novinar in urednik Sašo Dravinec. Najprej so mi zastavili splošna vprašanja, preverili splošno razgledanost, potem pa vprašanja o vinu, vinogradih, grozdju, postopkih.

Si se morala pripraviti na to ali imaš že vse v malem prstu?

Ne, ko dejansko začneš delati v kleti, ko imaš enkrat toliko izkušenj in je delo tako intenzivno, se v praksi naučiš zelo zelo hitro. Izkušnje sem dobila dokaj hitro, ker delam v kleti od leta 2019. Prvič sem prišla sem leta 2017 za trgatev, čez dve leti pa počasi začela prevzemati delo v kleti.

Si spoznala katero prejšnjo vinsko kraljico?

Spoznala sem Teo Ivančič, svojo predhodnico, torej 9. vinsko kraljico, in Elizabet Bordon iz kleti Vina Montis, ki je bila prva vinska kraljica. Z nekaterimi sem na vezi preko Instagrama, recimo z Julijo Jogan, ki je v tujini in se še nisva videli v živo.

So ti dale nasvet ali lepo besedo?

Predvsem, da je to stvar, v kateri uživaš in se prepustiš, navezuješ nove stike, nova poznanstva in pridobivaš nova znanja.

Dobila si tudi krono za čas svojega mandata. Kje jo hraniš?

Hranim jo doma. V dar sem dobila tako lepo škatlico, v kateri je krona na varnem.

Med kriteriji za ocenjevanje kandidatk za kraljico piše, da v primeru izenačenja točk pri več kandidatkah, naziv prejme tista, ki ji komisija pri merilu videza podeli najvišje število točk. Malo nenavadno, kaj misliš o tem?

Nisem vedela za to. Zdi se mi, da je to formular, napisan pred desetimi leti in je še vedno isti. Žirija se ne ozira toliko na to, ampak na znanje. Bolj je pomembo, kakšna si kot oseba. Da si odprta, da te ni strah kdaj kaj povedati, da lahko sprejmeš ostale stvari. Izgled je daleč zadaj.

Za konec še nekaj vprašanj o tebi. Kot si že omenila, si študirala na Fakulteti za vinogradništvo in vinarstvo. Letos si absolventka, čaka te še diploma, kaj pa po tem?

Končala bom študij in ostala v Santomasu. Prevzela sem že toliko dela, dejansko vodim celotno posestvo, tukaj uživam, mi je fajn.

Iz teorije končno konkretno v prakso.

Točno tako. Tudi novi projekti, nove ideje. Ko veš, da lahko počneš stvari in ustvarjaš, ne bi šel nikamor drugam.

Rada počneš še kaj drugega?

S fantom Anžetom si rada vzameva čas zase. Imam tudi konja v Svetem Petru, tako da hodim jahat. Tudi z ekipo, s sodelavci se družimo izven delovnega časa.

Nika Glavina drži kraljičino vino
Kraljičino vino l Vir: Nika Glavina

Si ljubiteljica živali. Imaš najljubšo žival?

Definitivno konj.

Katero je tvoje najljubše vino?

Odvisno od priložnosti, razpoloženja ali dneva. Zadnje čase je favorit nedegožirana rose penina iz refoška, letnik 2020, ki sem ga tudi izbrala za svoje kraljičino vino. Je nekaj drugačnega, nekaj posebnega, je motna, notri so še kvasovke, narejena popolnoma brez žvepla. Še vedno dovolj sveža, da jo lahko piješ vsak dan, ampak dovolj gurmanska, da jo lahko uživaš zraven hrane.

Izbereš belo ali rdeče?

Rdeče.

Ali katerega vina ne maraš?

Nisem ljubiteljica sladkih vin, so mi bolj ljuba suha. Ampak z veseljem probam vse.

Prejšnji članekUmrl je Bill Russell, eden najboljših košarkarjev vseh časov
Naslednji članekKako si olajšati čiščenje stanovanja?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.