Kako naj se lotim počitniškega dela: e-Študentski servis odgovarja

New year start concept. Businessman taps the number 2024 to change and enter the new year, merry christmas and happy new year.
Foto: Pakin Jarerndee iz iStock

V poletnih mesecih se mnogi dijaki in dijakinje, študenti in študentke lotimo iskanja počitniškega dela. Da je ta proces lažji vsako leto poskrbijo študentski servisi, ki nas sproti obveščajo o ponudbi dela in o različnih stvareh, ki jih moramo upoštevati ko se na delo prijavljamo, kot so naše pravice in dolžnosti.

Prav zato smo stopili v kontakt s predstavniki e–Študentskega servisa, ki so za nas odgovorili na nekaj gorečih vprašanj.

Na katerih področjih se pričakuje največje povpraševanje za študentsko delo?

Študenti največ povprašujejo po delih, ki so najbolje plačana, se opravljajo pri uglednih delodajalcih in predvsem strokovna dela v smeri šolanja, ki prinašajo izkušnje, kompetence in vodijo do morebitne redne zaposlitve.

Dela, ki so na voljo, so zelo različna. Dijaki iščejo predvsem enostavna dela (npr. pakiranje, deklariranje), dekleta zanimajo tudi dela v administraciji ali delo hostes, fantje pa povprašujejo tudi po težjih fizičnih delih (npr. selitve), saj v kratkem času lahko zaslužijo več oz. se odločajo za dela v proizvodnji. Za študente, bolj izkušene in starejše dijake pa so na voljo tudi zahtevnejša, strokovna dela z različnih področij (računalništvo in programiranje, elektrotehnična dela, projektiranje, prevajanje, digitalni marketing ), dela v gostinstvu in turizmu.

Young entrepreneur and his female coworker using desktop PC while working in the office.
Foto: Drazen Zigic iz iStock

Katera dela bodo najpogosteje na voljo med letošnjimi poletnimi počitnicami?

Predvsem prevladujejo dela v prodaji in delo s strankami, strokovna dela z različnih področij (računalništvo in programiranje, elektrotehnična dela, projektiranje, prevajanje, digitalni marketing), dela v gostinstvu in turizmu, fizična dela (npr. vrtnarska dela, pakiranje, deklariranje).

V času počitnic je predvsem v turističnih središčih več povpraševanja po specifičnih delih, kot so npr. učitelji plavanja, animatorji, prodaja sladoleda, vstopnic, ipd., več pa je tudi povpraševanja po strežbi s strani delodajalcev.

Katera so tista dela, ki se najpogosteje iz počitniških razvijejo v dolgotrajno sodelovanje?

Kar 62 % mladih se po končanem šolanju zaposli pri enem izmed delodajalcev, kjer so prej opravljali študentsko delo. Dela, ki se najpogosteje iz počitniških razvijejo v dolgotrajno sodelovanje, so strokovna dela, povezana z izobraževalno smerjo študenta.

Katera dela so najbolje plačana v poletnih mesecih oziroma bodo najbolj plačana za čas počitnic?

Najbolje plačana dela so tista, ki zahtevajo določeno znanje: poučevanje, inštrukcije od 10,8 €/bruto dalje, vaditelji/trenerji plavanja, od 14 €/h bruto dalje, računalništvo in programiranje od 14 €/h bruto dalje, selitve od 11 €/h bruto dalje.

Multiracial group of businesspeople joining hands in stack - cooperation, diversity, unity, success and team building business lifestyle concept
Foto: Giuseppe Lombardo iz iStock

Na kaj naj bodo študentje še posebej pozorni pri iskanju dela med letošnjimi počitnicami?

Pred pričetkom dela oz. ko delo že izberejo, je dobro, da se mladi pozanimajo o vseh podrobnostih dela:

  • urni postavki (plačilo za uvajanje, plačilo za delo, način obračunavanja stimulativnega dela, rokovanje z denarjem, inventurni manko…),
  • trajanju dela,
  • zahtevah, dodatnih pogojih, internih pravilih pri delodajalcu,
  • roku, v katerem lahko pričakujejo plačilo.

Dogovor pred začetkom dela je nujno potreben, da med samim delom ali po njegovem zaključku ne pride do nesoglasij in nesporazumov.

Kaj naj storijo, če se stvari dogajajo drugače, kot so bile prikazane na razgovorih?

V primeru, da pride do težav, svetujemo, da se delodajalci ali mladi takoj obrnejo na študentski servis in v tem primeru pristopimo v njihov odnos kot mediatorji. Večina nerešenih situacij se reši na ta način, s pogovorom.

Katera so tista varovala pri študentskem delu, ki jih mladi pogosto spregledajo?

Mlade na e-Študentskem Servisu vsakodnevno seznanjamo z njihovimi pravicami in dolžnostmi pri opravljanju začasnega in občasnega dela, tudi o začasnosti študentskega dela, omejitvami glede dela mladoletnih, varovanja zdravja pri delu in tako dalje.

Mlade neprestano ozaveščamo, da imajo pri opravljanju študentskega dela pravice:

  • V primeru dela prek študentskega servisa se uporabljajo določbe Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) o delovnem času, odmorih in počitkih, o posebnem varstvu delavcev, ki še niso dopolnili 18 let ter o odškodninski odgovornosti.
  • Obvezno je, da pred začetkom dela dvignejo napotnico, ki predstavlja pravno podlago za delo.
  • Oglaševana urna postavka mora biti tudi plačana. Če v oglasu piše 7 € bruto na uro, mora biti delo plačano vsaj 7 € bruto in ne manj.
  • Uvajanje v delovni proces mora biti plačano.
  • Pravica do odmora za malico: Če študent v enem dnevu dela (8 ur), ima pravico do odmora, ki traja 30 minut. Odmor za malico se všteva v delovni čas in mora biti plačan.
Business meeting, portrait and woman writing with team for planning, strategy and marketing idea in office. Design, collaboration and face of designer with notes for group project, vision and mission
Foto: Jacob Wackerhausen iz iStock
Prejšnji članek80 let od usodne operacije Overlord: Na današnji dan
Naslednji članekPrednosti mlade nosečke in mamice

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.