BRUC 2011 – pravi študentski razvrat?

Tudi letos se je konec oktobra, natančneje 26. v mesecu, na Gospodarskem razstavišču odvilo tradicionalno vseslovensko brucovanje, poznano pod imenom Bruc (letos) 2011.

Vnovič se je prireditev odvila na dveh prizoriščih; tako je organizator, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, poskrbel tako za privržence rock glasbe kot tudi za ljubitelje elektronike.

Na rockerskem odru so se tako zvrstile skupine Can of Bees, Heretic, The Tide, Vlado Kreslin, Tabu in Društvo mrtvih pesnikov. Da je bilo poskrbljeno tudi za ljubitelje rap glasbe, je vmes vskočil še popularni Zlatko. Na ‘elektronskem’ odru so po vinilkah drseli DJ Igla, Mike Schneider (Vibe2night, Collegium Clubbing) z Baiee on drums, Mike Vale, Funkerman, za konec pa še Beltek.

Prizorišče je bilo nabito polno brucov, bruck, znatno veliko je bilo tudi njihovih starejših kolegov; gneča je bila vsaj deloma zaradi večjega prostora nekoliko večja pred rockerskim odrom.

 

Organizator je napovedoval, da bo brucovanje “tudi letos postreglo s pravim študentskim razvratom; seveda v najbolj pozitivnem smislu.” Natančnih poročil o tem, ali so se organizatorjeve napovedi dejansko uresničile, na žalost ni, vendar glede na gnečo na prizorišču obstaja precejšnja verjetnost, da so se. Morda so k temu kaj prispevala tudi ‘party očala’, ki jih je v zameno za kakšno kupljeno osvežilno pijačo delil znan proizvajalec zeliščnih napitkov. Tovrstni pripomoček bi morda ob preprostem sklepanju nekatere udeležence zabave navajal k temu, da bodo ob potencialnih aktivnostih (kakršnihkoli že) lahko ostali vsaj delno anonimni, saj bi lahko ob tem, da vidijo okolico le delno, domnevali, da so enako delno vidni tudi sami.

Kakorkoli že, bruci so v vročici noči izrekli tudi zanimivo zaprisego:

“Danes, ko postajam študent, svečano prisegam,
da ne bom nikoli z zobmi odpiral ”flaš”.

Prisegam:
da bom diplomiral do 35. leta,
da bom za izpite uporabljal brezžične slušalke,
da ne bom osvajal profesorjevih asistentov/asistentk,
da bom na vsako predavanje zamudil najmanj 15 minut.

Prisegam, da bom poskusil večino, ne pa vseh drog,
da ne bom nikoli z zobmi odpiral ”flaš”,
da bom študentske napotnice posojal le ljudem, ki jih dobro poznam,
da ne bom razbil parlamenta, razen če so demonstracije,
da ne bom s študentskimi boni kupoval cigaret, razen če mi zmanjkajo,
in da bom vsem v Ljubljani hvalil program ŠOU-a, pa čeprav se nič ne dogaja.

Čeprav ne razumem, prisegam kot nekakšen bruc,
da razumem nerazumljene besede te prisege,
da bom končno suženj akademskih klopi,
poleg pa bom žural vse noči!”

 

Glede na to, kakšno težko zavezo so bruci sprejeli, lahko samo upamo, da jim bo uspelo zadano tudi izpolniti. Kdor je ne bo izpolnil, ima popravni izpit drugo leto. Le upajo pa lahko, da bo prisega prihodnje leto kaj bolj mila.

Skratka, zabava, vredna obiska, vsekakor pa eden izmed nujnih pogojev za uspešno narejen 1. letnik fakultete.


Blaž Božnar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.