Dežela na severu Evrope

Majhna dežela Danska na severu Evrope vas bo navdušila s prijaznimi ljudmi in z lepo pokrajino. Glavno mesto København je gospodarsko, izobraževalno ter kulturno središče države na vzhodni obali otoka Zelandija.

Majhna prelepa dežela na severu Evrope vas bo takoj navdušila. Prijazni ljudje, lepa pokrajina in čudovite značilnosti so lastnosti, ki jo opišejo. Danska je majhna dežela, ki jo lahko z avtom prevozite v enem dnevu. Za tiste, ki imate radi morje, je idealna turistična dežela. Glavno mesto je København. Je gospodarsko, izobraževalno ter kulturno središče države na vzhodni obali otoka Zelandija. V Københavnu je sedež parlamenta, monarhije in vlade. Je 42. največje mesto na svetu in največje mesto v Skandinaviji. Mesto nekateri poimenujejo tudi „severni Pariz“. Mestna občina pokriva 91,3 km², od tega je 88 km² kopnega in ima 503.699 prebivalcev. 

Za dansko kulturno dediščino so značilne najdbe iz bronaste dobe in vikinških časov. Tudi dvorci in razkošne hiše plemičev in veleposestnikov, vplivna moderna arhitektura in svetovno znani muzeji in galerije. Od leta 1443 je København glavno mesto Danske. Mesto je doživelo razcvet v poznem srednjem veku kot trgovsko pristanišče. V 16. in 17. stoletju je prišlo do novega razmaha, zlasti pod okriljem Kristijana IV., ki je mesto povečal in dogradil. Ime mesta izhaja iz besede Købmannahavn/Kjøbmandehavn (srednjeveško starodansko Køpmannæhafn, latinsko hafnia). To pomeni „trgovsko pristanišče“. Nastanek mesta povezujejo s škofom Absalonom. Kralj Valdemar I. (1131–1182) mu je naročil zgraditi mesto na vzhodni strani Zelandije. S tem je želel zaščiti trgovske poti, ki so potekale po Øresundu

Dogajanje v Københavnu

V prestolnici živi 1.211.000 ljudi. Mesto se preživlja s trgovino, turizmom in z ostalimi storitvami. Industrija še posebej sloni na hrani, hotelih, telefonskih storitvah, farmaciji in tehnologiji. V poletnih mesecih se lahko udeležite festivala jazza. Če se želite brezplačno zabavati, se sprehodite po Strøgetu, sploh med Nytorvom in Højbro Pladsom. Tam boste vedno v središču dogajanja in nastopov, improviziranih cirkusov s čarovniki, z glasbeniki, žonglerji in ostalimi pouličnimi umetniki. 

Ogledate si lahko tudi številne muzeje (narodni muzej, muzej umetne obrti, državni muzej umetnosti, umetnostna galerija Ny Carlsberg, zoološki muzej). Ob tem pa tudi zabaviščni park Tivoli, palačo Amalienborg, ki je kraljeva rezidenca od leta 1794, grad Christiansborg, ki je od leta 1918 sedež parlamenta, grad Rosenborg in marmornato cerkev. 

Najdete lahko veliko restavracij in kioskov s sendviči (smørrebrød). København je znan tudi po svojih hot-dog stojnicah, ki jih najdemo vsepovsod po mestu. Veliko je tudi pekarn in slaščičarn. Kot javni prevoz uporabljajo vlake (S-vlake, avtobuse in metroje). Mesto ima ogromno kolesarskih poti, organiziran pa je dostop do javnih koles. 

Vredna ogleda je tudi pristaniška promenada ob kanalu Nyhavn s starimi lesenimi jadrnicami in z mnogimi kavarnami. Krožne plovbe po pristanišču in ladjice, ki vas pripeljejo do priljubljene skulpture morske deklice (Lille Havfrue) pri obrežni promenadi Langelinie, in spomeniško zaščiten del pivovarne Carlsberg. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.