Dežela veternic in modrih ploščic

Si želite videti malo posebno, vendar na vse čudovito deželo? Če je še niste obiskali, je skrajni čas, da jo, Portugalsko namreč.

 

Portugalska je demokratična država na skrajnem jugozahodu Evrope, na Iberskem polotoku. Na zahodu in jugu meji na Atlantski ocean, na severu in vzhodu pa na Španijo. Del Portugalske so tudi tri otočja, in sicer Azori, Madeira in Salvages. Kar tri tisoč let nazaj je Portugalsko obiskalo mnogo civilizacij. Nanjo so vplivale iberska, keltska, feničanska, kartažanska, grška, rimska, germanska in arabska kultura. Med 15. in 16. stoletjem je bila Portugalska namreč glavna ekonomska, politična in kulturna sila. Portugalski imperij je segal na vse celine, vendar je po vzponu drugih kolonialnih sil njen pomen močno upadel. Leta 1986 je Portugalska vstopila v takratno Evropsko gospodarsko skupnost. Iz družbenega in gospodarskega vidika je močno napredovala zlasti v zadnjih tridesetih letih 20. stoletja.

 

Celinska Portugalska se deli na dva dela

Loči ju glavna reka Tejo. Pokrajina Portugalske je na severu, v notranjem delu gorata, ponekod prekrita s planotami in se po štirih prelomnicah deli na ustrezna kmetijska področja. Ta del ima hladnejše in bolj deževno podnebje. Na jugu je, vse do pokrajine Algarve, dežela pretežno ravninska, z nekoliko toplejšimi in bolj suhimi razmerami. Za Portugalsko so značilne obale s čudovitimi plažami.

 

Portugalsko delimo na dva dela, na prvi bolj poznan del in drugi neznan. Bolj znan del je razvit in predvsem usmerjen v turizem. V tem delu najdemo veliko mest in spomenikov preteklosti, predvsem iz zlate dobe portugalskih odkrivanj. Drugi nepoznani del je bolj tradicionalen, predvsem ga prekriva gričevnata in hribovita notranjost.

 

Najbolj znana pot, ki jo morate obiskati, poteka od Lizbone do Porta

Videli boste namreč veliko znamenitosti. Portugalci so znani po svojih dobrih arhitektih z Univerze v Portu, modrih stenskih ploščicah, ki krasijo cerkve, samostane, palače, po svoji neverjetni keramiki ter umetnosti lončarstva.

 

V bližini Porta, ob reki Douro, leži eno najbolj znanih vinogradniških območji na svetu. Od tu je najbolj znano „vinho verde“ t. i. zeleno vino.

 

Sama sem Portugalsko obiskala med prvomajskimi počitnicami. Letalske karte smo sicer rezervirali že januarja, za njih smo odšteli približno 200 EUR po osebi. Tudi hotele smo rezervirali že zelo zgodaj, tako kot „rentacar“. Hoteli in hostli so zelo poceni, česar pa ne morem reči za ostale stvari. Preden sem odšla na Portugalsko, so mi vsi trdili, da je tam vse  poceni. No, vendar le ni tako.   

 

Moji prvi vtis je bil lep, vendar ti Portugalci zaračunajo vse, kar lahko, toliko o njihovi prijaznosti. Kljub temu lahko rečem, da je Portugalska čudovita dežela. Najbolj so mi ostale v spominu vetrnice, cele pokrajine vetrnic.

 

Če se boste odpravili na Portugalsko, si morate ogledati predvsem Lizbono in Porto

Lizbona je prestolnica, ki leži na sedmih gričih. Stari del Lizbone imenovan Alfama je še del mavrskih časov. Danes je Alfama zanimiva predvsem za turiste, saj jim predstavlja nekakšen labirint. Po ulicah je slišati čutno nostalgično glasbo imenovano fado. V Portu vam bo najbolj padel v oči most, ki spominja na Eifflov stolp v Parizu. Zlata doba Lizbone je Belem. Včasih je bilo to največje pristanišče pomorščakov, ki so se odpravljali osvajat svet. Ogledate si lahko Spomenik odkritij, Belemski stolp in Marijino cerkev ter Samostan sv. Hieronima, kjer so pokopani Vasco da Gama, Camőes in kralj Manuel z družino. Če boste najeli avto, se nujno zapeljite še čez lizbonski most, ki je dolg okoli 14 km. Vmes se ustavite še v starem univerzitenem mestu Coimbra, v palači v Sintri ter v romarskem središču v Fatimi, ki je eno najpomembnejših romarskih poti v krščanskem svetu. Ne pozabite pa tudi na najbolj zahodni točki, in sicer Cabo da Roca in Aveiro, mestece bolj znano kot portugalske Benetke.

Če vas zanima zabava, obiščite zabaviščno četrt Bairro Alto. Portugalci so komunikativni, tako da vas bodo hitro sprejeli med sebe.  

 

Alja Purg

 

 

 

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.