Domača silvestrska večerja

Close up of hand holding sparkler over Christmas dinner background, copy space
Foto: SeventyFour iz iStock

Zadnji dan v letu je nekaj posebnega in zato se spodobi, da damo na mizo kaj temu primernega. V pričakovanju najdaljše noči v letu pripravimo poseben jedilnik, ki morda res vzame malo več časa, a zato ob jedi toliko bolj uživamo. Pri mamah ponavadi ne manjkajo pršut, tatarski biftek in francoska solata. Poskusite letos sami kaj novega in drugačnega.

Raznovrstne predjedi

Izvrstna ideja za večjo družbo ali le začetek dolge noči so raznovrstni obloženi kruhki. Vendar nikar samo s salamo, sirom in kislimi kumaricami! Če niste ravno iznajdljivi in kuharsko spretni, se odpravite v kakšno večjo trgovino in poiščite različne namaze, npr. zelenjavni, tunin, liptavski, jajčni, kakšen drug ribji, olivni in druge. Zraven kupite kakšen drugačen kruh, kot ga jeste sicer, ali več različnih, ga narežite na manjše koščke in premažite z namazi. Zanimiva so lahko tudi sirna nabodala iz različnih vrst sira, vmes dajte kakšno suho sadje ali orehe. Ali sirno-mesna nabodala v kombinaciji s kakšno malo bolj nevsakdanjo salamo. Če imate goste, ki radi poskusijo kaj novega, bo dobrodošla solata ali namaz iz avokada. Poskusite in pustite prosto pot brbončicam in domišljiji.

Namesto klasičnega narezka ali biftka, pripravite meso, zapečeno v listnatem testu in poljubno nadevano z zelenjavo, sirom, suhim sadjem ali pršutom. Ali pa slastne hrenovke v listnatem testu.

Glavne jedi

Za glavno jed pripravite kakšne posebne zrezke ali meso v kakšni drugačni omaki ali razne mesne rolade, vendar ne pretiravajte z dodajanjem kakšnih eksotičnih začimb, ki jih tudi sicer ne uporabljate in vam na prvi duh niso všeč. Kaj pa škampi na tisoč in en način? Vendar se od teh jedi velikokrat ne najemo, kar je treba prav tako upoštevati, še posebej če pripravljate za veselo družbo.

Vedno vžgejo tudi testenine z malo drugačnim prelivom ali dodatki, npr. morskimi sadeži, avokadom, limono, pinjolami, pistacijami, špinačo in skuto, le malo bolj praznično jih okrasite s kakšnimi svežimi začimbami ali dišavnicami.

Ne morete zgrešiti tudi s fondijem.

Še dobro vino in penina

Kot je običaj ob praznovanjih, moramo ponuditi tudi dobro vino in kot vrhunec silvestrskega večera še z mehurčki bogato penino. Na bogato obloženo praznično mizo lahko postavimo pravzaprav vsako jed, ki nam je pri srcu, glavno je, da imamo to radi. Bolj pomembno, kot koliko zapravite za jed, je, s kom boste delili te jedi.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.