Festivali EDM

Tisti, ki ne želite vsako leto obiskovati mešanih festivalov, kot sta Exit in Sziget, sta elektronska festivala na Balatonu odlična alternativa.

Balaton Sound je zaradi lokacije, dobre organizacije in glasbenega izbora vsekakor vreden obiska. Zvok je enostavno izvrsten. Madžari pač vedo, kako se organizira vrhunski festival.
Sam sem se letos festivala na Madžarskem udeležil prvič in glede na to, kaj vse smo doživeli, definitivno ne zadnjič. Zato tudi vas pozivam k obisku.

 

BALATON SOUND (www.balatonsound.sk)

Dobrodošli na najboljšem beach partyju v Evropi, dobitniku nagrade za najboljši srednje velik evropski festival. V madžarskem letovišču Zamardi na obali blatnega jezera vsako leto poteka štiridnevni festival Balaton Sound, ki je nastal kot mlajši brat festivala Sziget. Da sta festivala Sziget in Balaton Sound delo iste ekipe, je nemogoče zgrešiti, kar dokazuje vrhunska organizacija. Balaton Sound je elektronski festival, ki odmeva na tri kilometre dolgi obali Szabadstrand, oglaševani kot »the fanciest beach« jezera Balaton.

Objezerski prostor za oddih, restavracije, bari in vse drugo, kar potrebujete za uživanje ob balatonskem sončnem zahodu, podkrepljeno z velikim številom glasbenih zvezd na številnih odrih. To je koncept Balaton Sounda. Vsako leto se ga udeleži skoraj 150 tisoč ljudi, ki okupirajo majhno mestece Zamardi, ki se prelevi v središče burnega glasbenega dogajanja in spremeni v eno ogromno party areno. Letošnje leto je potekala že osma izvedba omenjenega festivala, ki je ponovno navdušil s svojim kakovostnim line-upom. Zaradi bližine Sloveniji festival postaja vedno bolj priljubljen tudi med slovenskimi ljubitelji tovrstne glasbe. Imena, kot so Tiësto, Hardwell, Faithless, Axwell in Ingrosso, Jason Derulo, Dimitri Vegas & Like Mike, Nicky Romero, Leftfield, Ludacris, Afrojack, Roni Size, Claptone in mnogi drugi so letos pričarali izjemno izkušnjo. Na 15 različnih prizoriščih se je odvilo več kot 200 setov. Ni čudno, da je festival vsako leto številneje obiskan. Fenomenalna lokacija, neposredno na obali, omogoča prijetno preživljanje časa tudi čez dan. Organizacija festivala se iz leta v leto izboljšuje in povečujejo se tudi njegove zmogljivosti. Poleg dobre glasbe je poskrbljeno tudi za kampiranje, za katero lahko rečem, da je lepo urejeno, tudi s higienskega vidika. Vse pohvale gredo tudi vsem zaposlenim, ki so zelo prijazni. Odlično poskrbijo tudi za raznolikost in izbiro hrane ter pijače, ki sta tudi cenovno dostopni. Tudi za varnost obiskovalcev je zelo dobro poskrbljeno, festivalske aktivnosti, skupaj z obveznim pregledom ob vstopu na prizorišče, potekajo gladko in hitro. Le peščica ​​elektronskih glasbenih festivalov se lahko pohvali s tako prijetno okolico. Balaton Sound je festival, ki nikakor ne razočara, zato ga MOČNO priporočam!

 

BMYLAKE (www.bmylake.hu)

Na obali Blatnega jezera pa je letos že tretjič potekal festival BMyLake, ki pa bi ga lahko opisali kot »najmlajšega brata« znanega in starejšega Balaton Sounda, zdaj že poznanega kot »meka elektronske glasbe«. Zaradi svoje priljubljenosti, naprednega pristopa in zanimivega programa je ob svojem prvencu leta 2013 že postal številka ena med priljubljenimi festivali Madžarske. Leta 2013 je zmagal in prejel nagrado EFA za najboljši novi evropski festival, leta 2014 pa je prejel nagrado za najboljši manjši evropski festival. Ta festival pa ne gosti prav veliko »zvenečih, dragih DJ ikon«, vendar kdor se spozna na glasbo, ve, da gre za »butični izbor«. Prav zaradi tega je festival tudi cenovno zelo ugoden. Štiridnevna vstopnica je letos stala le 93 evrov, štirje dnevi kampiranja pa so bili na voljo že za osem evrov na osebo.

 

LAKE FESTIVAL   (www.lake-festival.at)

Je največji festival EDM (elektro dance music) v Avstriji. Vse se odvija na idilični lokaciji na Schwarzlseeju pri Grazu, kjer se na petih odrih predstavljajo zveneča imena elektronske glasbe. V skladu z geslom »samo najboljše za oboževalce« so v zadnjih letih gostili številne znane glasbene zvezde: Aviciija, Davida Guetto, Sebastiana Ingrossa, Swedish House Mafio, Dimitrija Vegasa & Lika Mikea, Steva Angella, Steva Aokija, Alessa, Tiësta, Nickyja Romera, Sanderja van Doorna, Martina Solveiga, Hardwella, Armina van Buurena, Deorra, Chuckija, Bennyja Benassija, Fedda Le Granda in druge. Najboljši med najboljšimi je zame letos bil seveda Robin Schulz, ki je na Moon stageu serviral prekrasen DJ-set.

Moram reči, da sem bil nekoliko razočaran nad ozvočenjem na zunanjem glavnem odru. Sam oder, vreden več kot milijon evrov (ki so ga postavili organizatorji Tomorrowlanda), je bil sicer vrhunski, vendar je manjkala kakovost zvoka. Tudi cene so prilagojene avstrijskemu standardu, kar pa za nas pomeni »drago«.

 

Kaj izbrati?

Tisti, ki ne želite vsako leto obiskovati mešanih festivalov, kot sta Exit in Sziget, sta elektronska festivala na Balatonu odlična alternativa. Balaton Sound je zaradi lokacije, dobre organizacije in glasbenega izbora vsekakor vreden obiska. Zvok je enostavno izvrsten. Madžari pač vedo, kako se organizira vrhunski festival.

Sam sem se letos festivala na Madžarskem udeležil prvič in glede na to, kaj vse smo doživeli, definitivno ne zadnjič. Zato tudi vas pozivam k obisku.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.