13 razlogov zakaj ali en razlog zakaj bi se morala serija končati po prvi sezoni

Na Netflixu je premiero doživela zadnja (četrta) sezona serije 13 razlogov zakaj. V prvi sezoni smo spremljali zgodbo Hanne Baker, ki je po samomoru za seboj pustila kasete s trinajstimi zgodbami. V drugi sezoni smo gledali drugo plat vsake posamezne zgodbe in sojenje. V tretji sezoni smo gledali nekakšen zmazek idej. V četrti sezoni pa se je zgodba ponovila, a kaj, ko so ti liki tako všečni, da jim lahko oprostimo.

Po odlični knjigi avtorja Jaya Asherja, je Netflix posnel istoimensko serijo. Čeprav so zgodbo vseeno malo raztegnili, je delovala povezano in bila zelo kakovostna. Taka, kot je bila knjiga. Dodaten plus seriji pa so dali mladi igralci, ki jih prav vse čaka zelo svetla prihodnost. Nato pa je sledil velikanski uspeh, ustvarjalci so se hitro vdali in sledila je naslednja sezona. Delno smo bili razočarani, ker ni bila tako dobra kot prva, a še vedno dovolj gledana in zanimiva. Sledili pa sta še dve sezoni.

V prvi sezoni in knjigi se zgodi nič koliko stvari, ki bi se morda lahko v tudi resnici. Ne da se ne bi mogle zgoditi, ampak vse naenkrat je malo za lase privlečeno. Ampak bistvo ni bilo v tem, ampak v moči besed in dejanj. In kam te lahko besede in dejanja drugih pripeljejo. Bila je zgodba, ki je vedela za čem stoji in ni mlatila prazne slame. Bila je premišljena, saj je avtor točno vedel, o čem piše. Potem pa so za potrebe serije in slave to raztegnili in nekaj temam je sledilo še sto drugih. »Ampak to je serija.« Okej, to je serija, torej pozabimo logičnost in možno resničnost fikcije. Zavedam se absurdnosti stavka, ampak tako pač je.

Iz najstniške drame se je serija tako prelevila v kriminalko, sodni primer, akcijsko serijo, psihološki triler in reševanje umora. In vso to zmedo nadomesti kakovost igralcev, ki jih ne gre prehvaliti. Tako bi mnogi tej seriji odpustili še pet popolnoma zgrešenih sezon, ker so liki tako dobri. Je serija kontroverzna? Ja in ne. Vsekakor je kakovost knjige in prve sezone v tem, da opozori na določene težave v odraščanju. Razloge za to si lahko prebereš v članku, ki ga je napisala naša novinarka.

»Pejte prebrat knjigo«

Sem ogromen oboževalec knjige in prebral sem jo že večkrat in sem mnenja, da bi jo moral vsak najstnik. Prišla je serija in bil sem res vesel, da bom to videl tudi v »živo«. Bil sem zelo pozitivno presenečen nad serijo in liki samimi. Vse, kar je bilo dodano, me sploh ni motilo, ker so bili liki čudoviti. In tu je tista čustvena navezanost, ki jo lahko ljudje imamo do serij, knjig in filmov. Pozabimo na kakovost, čeprav je ta lahko res porazna. In tako je neresničnost dogodkov tisto, kar stopa nasproti odličnim likom/igralcem. Ne smemo pa pozabiti na še eno zadevo. Najpomembnejša stvar v vsem tem. Denar.

Po uspehu prve sezone, kjer bi se morala serija končati, smo dobili še tri. Pa bi spet lahko serijo branili v stilu: »Saj njihova življenja tečejo dalje.« Dober razlog, ampak ali to pomeni, da bi morali gledati še 35 nadaljevanj Titanika in zgodbe o Rose? Seveda ne. Kakor rečeno, serija bi se morala končati po prvi sezoni in tako je očitno, da so vse stvari za naslednje sezone privlekli iz nekega oddaljenega idejnega mošnjička. Vse bi se spremenilo, če bi imeli že v prvi sezoni začrtano smer, v kolikor pride do nadaljevanja. Ampak ni bilo tako. Serija je zato prerešetana z luknjami v zgodbi. Vseeno pa bom rekel, da je za vsaj tisoč nivojev boljša kot Riverdale.

Zaključek serije

Zadnja sezona ima deset delov. Vsi deli trajajo okoli 50 minut, razen zadnjega, ki traja eno uro in pol. Sam bom ostal pri knjigi in prvi sezoni. Kljub všečnosti je to serija, ki je trajala predolgo. Pa vseeno je zadela veliko situacij in čustev, ki jih ima vsak najstnik. Prva sezona je več kot vredna ogleda in pri njenem koncu se lahko vsak odloči, ali bo nadaljeval z naslednjimi sezonami ali ne. Komaj čakam, da igralce vidim v večjih vlogah, saj si to zagotovo zaslužijo. Čeprav sem do serije kar kritičen, je to pohvalno, saj sem imel le do te teen-drama serije tako visoka pričakovanja. In seveda, kot že prej, je boljša od skoraj vseh drugih serij s podobno tematiko.

P.S. Preberi knjigo.

Hannah & Clay - The Night We Met (13 Reasons Why)

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekCena odvoza avta s pajkom in nasveti
Naslednji članekTaljenje ledu se povečuje in ogroža zaloge pitne vode po celem svetu

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.