AVENGERS: INFINITY WAR (Maščevalci: Brezmejna vojna)

Ogledali smo si premiero prvega dela najnovejšega filma Avengers, superherojske ekstravagance, ki je po desetih letih povezal večino junakov Marvelovega univerzuma v eno zgodbo. In izpolnil vsa pričakovanja.

Režiserja, brata Russo, sta se spopadla s težko nalogo, kako uspešno spraviti kopico junakov v eno samo zgodbo v kratkem času. Tako dobimo hitro tempiran film, kjer se vedno nekaj dogaja in nimamo časa za počasne ekspozicije in stranske zgodbe. Glavna tema so kamni, ti. Infinity Stones,  ki so ustvarili vesolje kot ga poznamo in kako se prebiti do njih, preden padejo v roke glavnemu antagonistu Thanosu, ki ga odlično upodobi Josh Brolin.

“Ni zabavno, ko vzpostavljaš ravnovesje v vesolju. Toda tole mi zariše nasmeh na obraz.” Thanos

Namesto enodimenzionalnih neprepričljivih zlobcev iz prejšnjih filmov, ki hočejo iz čiste zlobe uničiti zemljo ali ji vladati, je Thanos drugačen lik. Preračunljiv in militaristično hladen, preko njegove hčere Gamorre (Zoe Saldana) pa pokaže tudi svojo emocionalno plat in notranji boj. Še vedno je sociopat in genocidni manijak, religiozno prepričan v svoj prav, da bo z genocidom naključne polovice vsega življenja rešitelj vesolja. Pomanjkljivost je, da se film ne more odločiti kako močan je Thanos. Ko ima v lasti le en kamen, v nekaj sekundah opravi s Hulkom (Mark Ruffalo), ko jih ima pet, ga pa skoraj obvladata Ironman (Robert Downey Jr.) in mladi neizkušeni Spiderman (Tom Holland). Dobil sem pa občutek, da film pripada njemu, ne Avengerjem.

 

“Pogovorimo se o tem tvojem planu. Mislim da je dober, razen tega da je zanič. Naj jaz naredim plan in bo mogoče zelo dober.” Star-lord (Chris Pratt)

Thanosu se nasproti postavijo vsi dobri fantje in dekleta, ki v Marvelovem univerzumu kaj štejejo. Ker film hitro preskakuje od enega do drugega, iz enega dela vesolja do drugega, lahko hitro izgubite nit, če niste spremljali prejšnjih Marvelovh filmov. Infinity war začne, kjer se je Thor: Ragnarok končal, vedeti moramo kako se je odvijal Captain America: Civil war, kateri kamen ima v lasti Doctor Strange (Benedict Cumberbatch), kdo so Varuhi galaksije iz filma Guardians of the Galaxy in kje je Wakanda iz predzadnjega filma Black Panther.

Film vključuje prepoznavni enovrstični humor, značilen za Marvel, ki nasmeji celotno dvorano, nekajkrat pa ne sovpada tako dobro z resnejšimi deli filma in tudi nazornimi smrtmi in mučenjem, ki jih pri Marvelu nismo vajeni in so bile v domeni DC-ja.

 

“Perfektno uravnovešeno. Kot vse stvari morajo biti.” Thanos

Za vse ljubitelje filmov stripovskih superjunakov je ogled obvezen, saj je definitivno eden top blockbusterjev leta. Konec vas bo pustil z mešanimi občutki, na zključek zgodbe pa bomo najverjetneje morali počakati do naslednjega leta.

 

Film se vrti v Cineplexxovih kinematografih od 26.4. dalje.

 

                                                                                                                                                                        AK

Prejšnji članekDanes finale Bitke bandov!
Naslednji članekVelika Nagrada Azerbajdžana: Hamilton zmagovalec po dramatičnem zaključku dirke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.