Community: Šest sezon in film!

Community, komična serija, ki je bila pred svojim časom
Community, komična serija, ki je bila pred svojim časom

»Če bi se želel učiti, ne bi prišel sem,« v prvi epizodi pove arogantni in v prvi vrsti bivši odvetnik Jeff, ki predstavlja osrednjo točko serije Community. Čeprav v slovenščini obstaja prevod Šola za prvake, ta izraz ne bo uporabljen, saj nisem prepričan, da serijo kdo pozna pod tem imenom. Zatorej, Community.

Community, za mnoge najboljša serija vseh časov

Septembra 2009 je na kanalu NBC svojo premiero doživela serija pod katero je bil kot ustvarjalec zapisan Dan Harmon. Pred tem je imel le oskarjevsko nominacijo za scenarij animiranega filma Hiša pošast (Monster House, 2006), zgodbo pa je temeljil na lastni izkušnji o študijski skupini za španščino s katero se je spoprijateljil na skupnostni šoli. In prav to je osnovna zasnova serije. Nekdanji odvetnik Jeff Winger (Joe McHale) se odloči za ustanovitev navidezne učne skupine za španščino v želji, da ji bo sledil zmenek z Britto (Gillian Jacobs). Slednja pa je bolj pretkana, na glavo obrne stereotip zmedene blondinke, in v skupino povabi še druge.

Tako nastane učna skupina, ki jo sestavljajo: Abed Nadir (Danny Pudi), študent filma z enciklopedičnim znanjem serij in filmov; Shirley Bennett (Yvette Nicole Brown), ločena mama in predana kristjanka, ki šolo obiskuje, da bi začela z lastno pekarno; Annie Edison (Alison Brie), najmlajša v skupini, ekstremno organizirana in predana ter na prvi pogled precej nedolžna, a z odvisniško preteklostjo; Troy Barnes (Donald Glover), nekoč zvezdniški športnik srednje šole, ki je zaradi neumnosti izgubil univerzitetno štipendijo; Pierce Hawthorne (Chevy Chase), milijonar in lastnik podjetja Hawthorne Wipes, ki že več let obiskuje šolo, da ohrani svoje bistre, a nazadnjaške misli. Nastane skupina, ki nikakor ni Sobotni klub (Break).

Community ali Šola za prvake
Community ali Šola za prvake Foto: on imdb

Osemtočkovna mojstrovina pisanje zgodbe

Če se prve epizode ne zdijo tisti pravi Community je bilo treba le počakati, da serija najde svoje bistvo. Že v teh prvih epizodah pa je imela nekaj, kar jo odnaša daleč stran od mnogih drugih. To je scenarij, ki mu sledi igralska zasedba. Dan Harmon je serijo ustvaril in pisal v sklopu skupine, ki so jo sestavljali Chris McKenna, Dino Stamatopolous, Megan Ganz in drugi. Zgodba vsake epizode ni sledila klasični zgodbi o junaku oziroma jo je Harmon priredil v svoj klasičen potek.

Monomit ali zgodba o junaku se zgodi v treh glavnih segmentih: junak se poda iz vsakdanjega sveta v pokrajino nadnaravnih čudes: tam se sile srečajo in izbojuje se odločilna zmaga: junak se vrne s skrivnostne pustolovščine z močjo, da izboljša sočloveka. Harmon je ustvaril tako imenovan krog zgodbe, ki mu je pridal osem glavnih korakov: Lik je v območju udobja ali domačnosti; Nekaj ​​si želi; Vstopi v neznano situacijo; Prilagodi se situaciji; Dobi, kar je želel; Za to plača visoko ceno; Vrne se v svoje znane razmere; Zaradi potovanja se je spremenil. Seveda ja tak način pisanja zgodbe prestavil tudi v izjemno priljubljeno serijo Rick and Morty. »Naloga celovečernega filma je, da vas po 90 minutah pošlje iz kina z najboljšimi občutki. Naloga televizije je, da vas drži priklenjene na televizijo vse življenje,« je povedal o svojem načinu pisanja.

Pisanje hodi z roko v roki z igralsko zasedbo, ki jo je izbral Harmon sam. Z večino je v preteklosti že sodeloval, izbrani pa so bili zaradi medsebojne kemije in ugajanja strukturi samega lika. Prav vsi, tako kot sam studio, so bili prepričani na račun scenarija. Tako sta predvsem glavni zvezdi McHale in Chase pristala zaradi prebranega scenarija, kmalu pa so sledili še ostali. Izven glavne šesterice so tu še dekan Craig Pelton (Jim Rash), učitelj španščine Ben Chang (Ken Jeong), učitelj psihologije Ian Duncan (John Oliver), učitelj kriminalistike Buzz Hickey (Jonathan Banks) ter Frankie (Paget Brewster) in Elroy Patashnik (Keith David) v zaključku serije.

Igralska zasedba Community
Foto: on imdb

Ko je serija Community našla svoje bistvo

Serija ni v svojem času predvajanja – še posebej v prvi sezoni – nikoli dosegla stratosfere, kot so jo njene sorodnice na istem kanalu. Zaradi dejanske visoke kakovosti, a nizke gledanosti je Community hitro prejela status kultne serije. Ponavadi gre za serije, ki imajo malo oboževalcev, ki so zvesti do groba. In le malo je serij, ki imajo tako zvest bazen oboževalcev, kot ga ima Community. Kako pa je do tega prišlo?

Serija je znala biti predana svojim premisam, s čimer je sledila citatu mojstra komedije Mela Brooksa, ki je rekel, da se občinstvo zaveda, da gre za komedijo, liki pač ne. In čeprav so bili v večini prvega kosa prve sezone deli še nekoliko »varno spisani« in v osnovi nič nenavadnega, je bila serija izvrstno spisana, polno predana podrobnostim in bila zakladnica pop-kulturnih referenc. S tem je osvojila srca oboževalcev, nato pa je sledilo nekaj epizod drugega kosa prve sezone. Če je imela prej le peščica epizod nekaj prizorov, ki so bili predani norosti in svežini, ki je zavladala kasneje, je bilo kmalu drugače. Pred tem je več kot vredno omeniti, da sta večino epizod prve sezone režirala brata Anthony in Joe Russo, ki sta kasneje snemala Marvelove Maščevalce (Avengers) in še marsikaj.

Natančneje 21. in 23. epizoda prve sezone sta izvrstni prikaz serije in napovedi njenega poteka v prihodnje. Ko je epizoda Contemporary American Poultry skozi preprosto zgodbo o piščančjih trakcih na šoli dokazala moč žanrskega komentarja z omažem na filma Dobri fantje (Goodfellas) in Boter (Godfather), je bila odprta pločevinka izbranih črvov. In ko je dva tedna kasneje sledila epizoda Modern Warfare, je bil status serije Community zabetoniran v zgodovini. Postala je ena najbolj izvirnih, pametnih in bistrih serij v zgodovini. Paintball obračun, ki ga je režiral Justin Lin, je zagotovo ena najboljših epizod v televizijskem svetu. Ja, tisti Justin Lin, ki je režiral filme Hitri in drzni ter Star Trek.

Epizoda Modern Warfare je pokazala vrhove serije Community
Epizoda Modern Warfare je pokazala vrhove serije Community Foto: on imdb

Sledila je druga sezona, ki je brez dvoma tudi najboljša. Z epizodami, kot so Basic Rocket Science, Epidemiology, Advanced Dungeons & Dragons, Critical Film Studies ter zaključni epizodi A Fistful of Paintballs in For A Few Paintballs More spadajo med najboljše in najbolj izvirne v seriji. So temelj tega, kar Community je. Zabavno dejstvo pri zadnjih, ki sem jih napisal, je to, da sta bili razlog, zaradi česar sta bila brata Russo izbrana kot režiserja za Marvelove Maščevalce.

Trenja in zaključek konca serije, kot smo jo poznali

In bolj kot je bila serija žanrsko umeščena s svojimi premisami, težje je našla širše občinstvo. Prav tako so se v ozadju začenjala oziroma na očeh javnosti nadaljevala trenja na relaciji Chevy Chase – Dan Harmon in drugi.

Harmon naj bi ugotovil, da ima Chevy Chase težave pri delu v veččlanski zasedbi. »Mislim, da se je počutil, kot da bi v sebi venel,« je bil špekulativen režiser in dodal, da se je Chasu »zdelo, kot da je to zanj neke vrste somrak kariere in življenja, zaradi česar se je le … želel osredotočiti na ta vidik njegovega lika.«

Community
Foto: on imdb

Ta napetost je postavila temelje za njuno dinamiko. Harmon je želel, da bi Chase zaradi svojega lika dobil dostop do stanja duha odtujenega starca, toda ta odnos ga je naredil za polno nasprotje željnega delavca. To je predstavljalo težave na snemanju. Kot je povedal McHale, Chase »ni želel biti tam toliko časa, kot so trajala snemanja«. Chase je pogosto predčasno zapustil prizorišče, zaradi česar so morali vsi snemati prizore okoli njega. Harmon je trdil, da Chase »ni razumel«, zakaj so bili nekateri prizori smešni, in se je zaradi tega odločil, da tega noče narediti in odšel«.

Na njegov zadnji dan snemanja naj bi moral Chase posneti kratek prizor pred zaključkom sezone, vendar je odšel, preden je bil posnet. Ker ga je Chase, kot pravi Harmon, pustil na cedilu, se je želel malce maščevati. Na zaključni zabavi naslednji dan je Harmon zbral igralce in ekipo, da so vpili »F–k you Chevy!«. Chase je odvihral z zabave in sledil je neuradni začetek konca serije. Počasi je javnost izvedela več o dogajanju v ozadju.

Kmalu je postal za studio zelo naporen tudi Dan Harmon, ki naj bi nadlegoval osebno asistentko, in serija je morala v četrto sezono brez njega. Čeprav smo tretjo sezono preskočili, je šlo za zelo dobro sezono z nekaj izstopajočimi epizodami (Documentary Filmmaking: Redux, Pillows and Blankets, Basic Lupine Urology in seveda Remedial Chaos Theory), a ji je sledilo temno obdobje – temačna časovnica. Četrta sezona, tako imenovana gas-leak year, je imela le trinajst epizod. Namesto Harmona sta prispela Moses Port in David Guarascio, ki preprosto nista spadala na to mesto, vsaj ne za raven, ki je bila vzpostavljena.

Odhodi iz serije in prehod na Yahoo!

Kritiki in oboževalci so podali mlačen odziv in studio je bil za peto sezono primoran vrniti Harmona, z njim pa se je vrnila tudi scenaristična ekipa in nekaj producentov. Odšla pa sta brata Russo, zaradi česar je serija vsekakor utrpela veliko izgubo v tehničnem aspektu (Joe Russo je vseeno režiral dve epizodi). Daleč najhujši izgubi pa sta bila odhoda Chevyja Chasa in Donalda Gloverja, ki se pojavita le v prvih nekaj epizodah (tudi tokrat jih je bilo le trinajst). Najboljši epizodi sta zagotovo Geothermal Escapism in Advanced Advanced Dungeons & Dragons. Postajalo je jasno, da se serija bliža svojemu koncu.

Maja 2014 je NBC sporočil, da je ukinil serijo Community. Razočaranje je bilo astronomsko, a na srečo ni trajalo dolgo. Že mesec kasneje je Yahoo! s svojo pretočno platformo napovedal šesto in zadnjo sezono serije. Serijo je bilo moč gledati na pretočnikih Yahoo! Screen in Hulu. Seveda je bilo treba pretočniku priznati, da je Community izbral kot serijo, s katero bi privabil nove uporabnike, a se je zanje izkazalo za napako zaradi precej visokega proračuna. Med peto in šesto sezono je zaradi družinske situacije odšla še Yvette Nicole Brown, preostalim članom pa se je zaključila tudi pogodba, ki je vključevala šest sezon. Seveda si Yahoo! ni želel oziroma ni mogel privoščiti novih pogodb, kar je pomenilo, da se serija Community zaključuje. In res je bilo tako.

Community, najboljše epizode
Community, najboljše epizode Foto: on imdb

Šest sezon in film: Community že leta 2024?

Pri koncu druge sezone je Abed zavpil besede: »Šest sezon in film!«. In povsem ponesreči se je rodil glavni slogan oboževalcev serije, ki je vztrajal iz leta v leto. Tudi, ko se je serija zaključila s šesto sezono, je to pomenilo, da smo na polovici slogana. Šest sezon je bilo mimo, čakalo se je le še na film. In ja, v tem trenutku še vedno čakamo. A deset let kasneje lahko rečemo, da tako blizu še nismo bili, saj je film uradno potrjen, scenarij spisan in kmalu se bo začelo snemanje z vsemi, ki so pomagali soustvariti Community. Nekaj malega vemo tudi o samem poteku filma. Šlo naj bi za obletnico mature, na kateri je Abed filmski režiser, to pa bo njegov magnum opus.

Čeprav Community ni nikoli dosegla ravni največjih serij v zgodovini, je novo življenje prejela po nastopu pretočnikov. Takrat so šle številke v nebo, še bolj v času epidemije, ko je serija prejela mnogo novih oboževalcev. Tako je filmski zaključek logična odločitev.

Community bo film
Community bo film Foto: on imdb

Na koncu koncev je Community tista serija, ki poseže po zvezdah in se ob tem ne boji zavijanja po svoje. Ostala je zvesta svojim likom in premisam, ki so bile vzpostavljene. Objektivno je trditi, da je poskrbela za nekaj najbolj izvirnih epizod v svetu serij. Subjektivno je trditi, da gre za najboljšo serijo vseh časov. Nekje vmes pa je, da se je v ozadju dogajalo preveč reči, da bi lahko doživela svetovno slavo. Ima pa nekaj, kar si želijo vse – zveste oboževalce. Community je bila ulice naprej (streets ahead, op. p.).

community having world class writing for 13 minutes straight

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajboljše brezžične slušalke odprte zasnove
Naslednji članekGrozljivo! Za toliko nogometnih igrišč na minuto človeštvo krči deževne gozdove
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.