Film tedna: 1917 (2020) in drugi filmi o prvi svetovni vojni

Military silhouettes three tanks on war fog sky background. Tanks battle. War Concept. 3d rendering.
Foto: Дмитрий Ларичев iz iStock

O 2. svetovni vojni imamo filmov malo morje. Kar je seveda posledica tega, da obstaja toliko več posnetkov, slik in gradiva, kar ustvarjalcem omogoči stvaritev kvalitetnega filma.
Iz prve svetovne vojne pa imamo tega manj, še vedno pa obstaja dober nabor odličnih filmov. Velikokrat v senci druge, je bila Velika vojna, ki naj bi končala vse vojne, ena bolj krvavih sploh.
Vse velesile so se takrat nanjo pripravljale leta, niso pa vedeli kaj bo pokazalo bojišče. Bila je prvi veliki konflikt, kjer so prišli v uporabo strojnice in topovi. Posledice so bile grozljive. Mladi fantje, polni patriotizma, misleč da bo vojna mladostna avantura, so v ognju strojnic umirali na deset tisoče.
Napoleon se je nekaj desetletji prej rad pohvalil, da lahko na mesec ‘porabi’ 20.000 vojakov. V prvih mesecih vojne je bilo na vsaki strani med Nemčijo in Francijo 20.000 žrtev na dan!

1917 (2020)

Vojni spektakel Sama Mendesa je res edinstven filmski presežek, kar se je pokazalo tudi na podelitvi Zlatih Globusov, kjer si je 1917 prislužil kipca za najboljši film in režijo.
Posebnost filma je, da je posnet v enem neprekinjenem posnetku, kar gledalcu da občutek, da se vedno nahaja v sredi vojnega območja, nad njim pa so navdušeni ne samo kritiki in poznavalci temveč tudi vsi gledalci zgodnjih posebnih projekcij po svetu.

Leta 1917, ob vrhuncu Velike vojne, ko nobena stran ne popušča in je lahko vsak preboj skozi bojno linijo usoden za zmago ali poraz enega najbolj krvavih konfliktov 20. stoletja.
Dva Britanska vojaka, Schofield  (Captain Fantastic – George MacKay) in Blake (Game of Thrones – Dean-Charles Chapman) dobita na pogled nemogočo nalogo. V bitki s časom morata prečkati sovražni teritorij in prenesti sporočilo, ki bo ustavilo napad, ki bi pomenil smrt 1600 vojakov, med njimi tudi brata vojaka Blakea.

Prvo kar opazimo je, kako mlada sta vojaka, komaj iz fantovskih let. To sicer velja za večino vojnih filmov, a v 1. svetovni vojni je bilo še bolj izrazito. Življenja mladih fantov niso veliko štela in na sto tisoče jih je končalo pod rafali strojnic in topovskimi granatami krvavih front.

Velika vojna nima takega srečnega konca, da bi rekli, »antagonist je poražen«. Ne, izgube so bile na obeh straneh tako nepredstavljive, da so porušile takrat velike imperije kot so bili Nemčija, Francija, Velika Britanija, Rusija in Otomansko cesarstvo.

Toda režiser ve, kaj počne. Skozi film doživljamo trenutke groze in globoke žalosti, vključno s prizorom brutalnosti, ki mu je sledila boleča izguba. Da ta izguba pride kot posledica dejanja sočutja, je še bolj kozmično kruto. Ta dogodek se zgodi približno na tretjini poti v film in močno se čuti njegov udarec. Kljub temu pa Mendesov cilj ni, da bi prestajali neusmiljeno grozo vojne celi dve uri.

1917 - Official Trailer [HD]

Drugi filmi o 1. svetovni vojni

They Shall Not Grow Old (2018)

Režiser Peter Jackson je z ekipo za BBC posnel dokumentarec iz starih video in avdio posnetkov. Edina naracija skozi film so pripovedi in zgodbe mož, ki so se borili v vojni. Brez ekspertov in akademskih zgodovinarjev.
Toda srce filma so vizualni posnetki. Z moderno opremo je Jackson restavriral stare posnetke tako, da jih vidimo v barvi in s pazljivo dodanim ujemajočim se zvokom.

They Shall Not Grow Old – New Trailer – Now Playing In Theaters

All Quiet on the Western Front  (1930)

Verjetno ena najboljših klasik, ne le o 1. svetovni vojni, ampak filmov nasploh. Nastal je po knjižni predlogi Ericha Marie Remarqua. Spremljamo skupino mladih študentov, ki polni zanosa in patriotske vročice, ki pa jo na zahodni fronti kmalu izgubijo. Skupaj s svojimi življenji.
Naslov izhaja iz Nemške komunikacije med vojno ‘Im Westen nichts neues’, kar se prevede v slovenski prevod filma in knjige, Na zahodu nič novega.

All Quiet on the Western Front Official Trailer #1 - Lew Ayres Movie (1930) HD

Paths of Glory (1957)

Steze slave je ena izmed klasik anti-vojnih filmov. Stanley Kubrick je film posnel po knjižni predlogi Humphreya Cobba. V glavni vlogi nastopa Kirk Douglas, kot polkovnik Dax.
Film drugače gleda na vojno, osredotoči se na strahopetnost, izdajo in nespoštovanje navadnih vojakov s strani njihovih poveljnikov. Sedaj priznan kot klasika, je bil film v svojem času zelo sporen.

Paths of Glory (1957) Trailer - The Criterion Collection

The Red Baron (2008)

Film Rdeči baron govori o najuspešnejšem letalskem asu vojne, baronu Manfredu von Richthofnu. Mladi baron, ki si je vzdevek pridobil s tem, da si je letalo pobarval kričeče rdeče, kar je vzbujalo strah in spoštovanje pri kolegih in sovražniku.
Medtem ko Richthofen sprva obravnava boj kot vznemirljiv izziv, mu medicinska sestra Kate v bolnišnici odpira oči pred resničnim obsegom vojnih grozodejstev.
Še dva filma, kjer lahko spremljate bojišče s perspektive pilotov sta Flyboys in Aces High.

Gallipoli (1981)

V vlogi Marka Leeja in Mela Gibsona spremljamo dva mlada Avstralca na poti v katastrofalno kampanjo v Dardanelah. Na svoji poti – tako kot njihova država – odrasteta in izgubita mladostniško nedolžnost, ko se Velika vojna nadaljuje. Gallipoli je včasih kritiziran zaradi svoje proti-britanske pristranskosti, vendar so končni prizori, ki prikazujejo klavnico v bitki pri Neku 7. avgusta 1915, nepozabni.

Gallipoli (1981) first scene and finale
VIRIMdb
Prejšnji članekFŠT denarna pomoč študentom v socialni stiski
Naslednji članekPametni nakupovalni vozički

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.