Film tedna: Apollo 13 (1995)

Na današnji dan, 11. aprila, obeležujemo 50. letnico izstrelitve famozne misije Apollo 13. To bi morala biti tretja posadka, ki bi pristala na Luni. Toda 56 ur po izstrelitvi je na servisnem modulu plovila zaradi napake na električni napeljavi odjeknila eksplozija. Servisni modul je začel izgubljati kisik in elektriko, kar je onemogočilo pristanek na mesecu. Poleg tega je povzročila tudi težave z navigacijo, ki je bila ravno tako odvisna od električne energije. Posadka se je zatekla v lunarni modul, kjer je ostala do vrnitve.

gemini
Kapsula Gemini VII

Na tej misiji je bil izrečen tudi znameniti stavek, »Houston, we’ve had a problem«. V Filmu Apollo 13 pa so si privoščili nekaj umetniške svobode in ga predelali v »Houston, we have a problem«, kar se povečini uporablja še danes. Če ti v izolaciji zmanjkuje idej, si lahko pogledaš nekaj filmov o astronavtih, ki jim je življenje v zaprtih, tesnih in nevarnih prostorih, služba.

Kot zanimivost: Si vedel, da sta Frank Bormann in Jim Lovell (astronavta, ki sta prva obkrožila Luno, Lovell pa je bil tudi član misije Apollo 13), preživela 14 dni v Zemljini orbiti, kot eksperiment, kako breztežnost vpliva na človeško telo. Predstavljaj si, da 14 dni sediš v svojem osebnem avtomobilu, s svojim partnerjem na sovoznikovem sedežu. jesta, spita, opravljata male in velike potrebe, vse to, prikovana na sedež, v skafandrih. Perspektiva na naše probleme karantene.

Apollo 13 (1995)

Ameriška vesoljska dokumentarna drama posneta leta 1995, ki jo je režiral Ron Howard. V glavnih vlogah nastopajo Tom Hanks, Kevin Bacon, Bill Paxton, Gary Sinise in Ed Harris. Scenarij temelji na knjigi Lost Moon: The Perilous Voyage of Apollo 13 astronavta Jima Lovella in Jeffreyja Klugerja, ki prikazuje prekinjeno misijo na luno Apollo 13 iz leta 1970. Tretja »rutinska« misija na luno, po uspešnem pristanku Apolla 11 in 12, že izgublja zanimanje javnosti in ne dobi niti prenosa v živo, kar pa astronavtom zamolčijo. Dokler ne gre nekaj narobe in Amerika takrat spremlja bitko s časom, požrtvovalnostjo in iznajdljivostjo astronavtov za varen povratek domov.

apollo
Tom Hanks kot Jim Lovell

Drugi filmi po resničnih zgodbah programa Apollo

Prvi človek (First Man, 2018): Osebna in intimna zgodba o Neilu Armstrongu, ki je kot prvi človek stopil na površje Lune. Vrhunsko ga upodobi Ryan Gosling.

Apollo 11 (2019): Dokumentarec o pristanku na luni, ki prikažejo video in zvočne posnetke, ki niso bili nikoli prej predstavljeni javnosti.

Potovanje na luno (From the Earth to the Moon, 1998): Miniserija, ki je nastala s sodelovanjem Toma Hanksa in Rona Howarda. Ta dokumentarna drama prikazuje stopnje Apollo misij iz različnih perspektiv.

Skriti faktorji (Hidden Figures, 2016): Zgodba o ekipi temnopoltih žensk matematičark, ki so imele pomembno vlogo pri Nasi v zgodnjih letih Ameriškega vesoljskega programa.

VIRIMDb
Prejšnji članekKako naj si doma uredim nohte?
Naslednji članekSeks igrače: kako se nekateri razvedrijo med karanteno

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.