Film tedna: Najdaljši dan (The Longest Day – 1962)

Plakat The Longest Day (1962)
The Longest Day (1962)

Letošnjega junija (natančneje 6. 6.) obeležujemo 75. letnico izkrcanja zaveznikov v Normandiji. Z operacijo Overlord se je začela največja vojaška invazija v zgodovini. V boj proti nacizmu in fašizmu v Evropi, se je na obalah Francije izkrcalo 160 000 vojakov s 7000 plovili in 10 000 vozili.
Hkrati je ob močnem obstreljevanju mornarice in bombardiranju zračnih sil v zaledje nemških enot skočilo 13 100 padalcev, ki jim je sledilo 4000 enot v jadralnih letalih.
Dramatizirane dogodke izpred 75 let si lahko ogledate v naslednjih filmih.

Najdaljši dan (The Longest Day – 1962)

Verjetno najboljši film o izkrcanju in Dnevu D vseh časov. Film iz leta 1962, ki ima izjemno igralsko zasedbo: John Wayne, Robert Mitchum, Sean Connery, Richard Burton, Henry Fonda, če naštejem le nekaj najbolj znanih. Zato ne preseneča dolžina treh ur, saj mora vsak prejeti zadostno mero časa na zaslonu.
Film prikazuje vojake in boje na obeh straneh, tako zaveznike, kot tudi perspektivo nemške vojske. Za razliko od drugih filmov, kjer se osredotočamo na določene osebe in dogodke, nam Najdaljši dan prikaže vse od planiranja pred invazijo in vse pomembnejse dogodke, ki so se zgodili na ta usodni zgodovinski dan.
Film je prejel dva oskarja, za najboljšo kinematografijo in najboljše efekte in specialne efekte.

The Longest Day (1962) Trailer

 

Drugi filmi o Dnevu D, vredni ogleda:

Reševanje vojaka Ryana (Saving Private Ryan – 1998)

Glavna tema filma sicer ni samo izkrcanje, ampak iskanje pogrešanega vojaka Ryana (Matt Damon), ker so v bojih na različnih frontah padli vsi trije njegovi preostali bratje. Stotnik Miller (Tom Hanks), ga z izbranimi osmimi možmi išče za nemškimi linijami, da ga živega vrne materi.

Kar pa pri tem filmu posebno izstopa, je 20 minutna scena izkrcanja na obali “Omaha”, ki je bila od vseh petih točk izkrcanja najbolj krvava. Režiser Steven Spielberg nam s svetovanjem veteranov, ki so izkrcanje doživeli, prikaže pekel in teror, ki so ga vojaki doživeli. Vse doživljamo iz perspektive stotnika Millerja, ki skuša sebe in svoje vojake spraviti s plaže, med konstantnim rešetanjem strojnic, eksplozijami granat, trupli zmrcvarjenih in ranjenih mladih fantov, ki kričijo v agoniji.
Za pravo doživetje potrebujete kvalitetno televizijo z ozvočenjem, ker vizualizacija in zvočna podlaga naredita izkušnjo izjemno.

Peščica izbranih (Band of Brothers – 2001)

Spremljamo zgodbo vojakov iz Čete E famozne 101. padalske divizije, ki se pripravlja na nočni skok za sovražnikove linije na dan D, v podporo izkrcanju na obali “Utah”.
Band of Brothers je ena boljših vojaških mini serij, ki je kdaj prišla na televizijo, posneta po resničnih dogodkih.
Pred vsako epizodo slišimo tudi nekaj besed veteranov, ki so sodelovali v operacijah, po katerih je serija nastala. Kot je bil na primer poveljnik čete Richard ‘Dick’ Winters, ki ga v seriji odlično upodobi Damian Lewis.

Storming Juno (TV Film 2010)

Novejši film, ki je bil narejen samo za televizijo. Dokumentarna drama o Kanadskih vojakih, ki so bili zadolženi za izkrcanje in osvojitev “Juno” obale.

The Big Red One (1980)

Režiser Samuel Fuller je film posnel po svojih doživetjih skozi drugo svetovno vojno. Ne govori le o izkrcanju, vendar vsebuje odlično sekvenco izkrcanja na “Omaha” obali.

VIRIMDb
Prejšnji članekOd hieroglifov do emotikonov. Kako ? spreminjajo našo komunikacijo?
Naslednji članekPočitnice pripadajo vsakomur!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.