Film tedna: Pearl Harbor (2001)

“December 7, 1941 a date which will live in infamy…” je svoj znameniti govor po napadu Japonske na ameriško ladjevje začel predsednik Roosevelt.Na nedeljo ob osmih zjutraj so Japonska letala izvedla bliskovit napad na zasidrano ameriško tihomorsko floto in uničila 20 ladij, od tega 8 bojnih. Mrtvih je bilo 2.402, ranjenih pa je bilo okoli 1.250 ameriških vojakov in civilistov.
Taktično popoln napad, ki pa se je kasneje izkazal za precej jalovega, saj ameriška mornarica iz varnostnih razlogov ni imela zasidranih letalonosilk, ki so bila glavna tarča napada. Brez njih bi bila ameriška mornarica v precej podrejenem položaju.
Dan po napadu Združene države stopijo v vojno proti Japonski in do sedaj relativno evropski konflikt preraste v svetovnega.

Filmov o drugi svetovni vojni imamo polno mero, o samem napadu na Pearl Harbor pa ne preveč, oziroma niso zgodovinsko natančni. Dal vam bom nekaj nasvetov, kaj si na današnji dan lahko ogledate.

Pearl Harbor (2001)

Na prvo mesto ga uvrščam, ker je najbolj znan in najbolj gledan, ni pa najboljši. v glavni vlogi je Ben Affleck, pod taktirko Michaela Baya. Ob klišejski ljubezenski zgodbi in precej zgodovinskih kiksov, še zmerom lahko uživamo ob spektakularnih akcijskih scenah napada.

Drugi filmi o tem prelomnem dnevu:

Tora! Tora! Tora! (1970)

‘Tora’ je bila japonska koda za začetek napada, ki dejansko pomeni bliskovit napad. Ta film ameriško-japonske produkcije je najboljše in najbolj verodostojno, kar vam o napadu na Pearl Harbor lahko ponudi film. Prikazuje točne dogodke iz obeh strani konflikta.
Ker pa se film posveča preveč zgodovinski natančnosti, izgubi na sami dramatizaciji in čutnosti. Film je sicer prejel oskarja za najboljše specialne efekte.

Napad na Pearl Harbor, film iz leta 1970
Napad na Pearl Harbor, film iz leta 1970.

From Here to Eternity (1953)

Frank Sinatra, Donna Reed in režiser Fred Zinnemen so vsi prejeli oskarje v najboljšem filmu 1953 leta. Film ne govori o samem napadu, ampak o življenju vojakov na Havajih v zadnjih dnevih pred vojno. Četudi večina ni gledala filma, se boste spomnili ikonične romantične scene Burta Lancasterja in Deborah Kerr v objemu valov na plaži.

Burt Lancaster in Deborah Kerr
Burt Lancaster in Deborah Kerr

In Harms Way (1965)

Več plastna dramatična »soap opera«, ki prikazuje življenje mornarjev, ko padajo bombe. Igralska zasedba je bila spektakularna, John Wayne in Kirk Douglas v glavnih vlogah. Gledljiv velik pomorski vojni film, za vsakega ljubitelja.

Kirk Douglas in John Wayne
Velikana filma, Kirk Douglas in John Wayne.
VIRIMdb
Prejšnji članek5 funkcionalnosti ure Huawei Watch GT 2, ki izboljšajo treninge
Naslednji članekKdaj se odprejo slovenska smučišča?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.