Filmi, ki so zaznamovali prejšnje desetletje

Zadnjih 10 let je bilo posnetih več tisoč filmov, ki so doživeli ogromni uspeh na globalni ravni, med njimi tudi veliko blockbuster filmov, kot na primer vsi deli Maščevalcev. Žanri, ki so zaznamovali to desetletje so večinoma: znanstvena fantastika, kriminalka in comic-book filmi. Ker se bližamo koncu desetletja, je prav, da povemo, kateri filmi so ga najbolje zaznamovali.

2010: Socialno omrežje (The Social Network)

IMDb ocena: 7.7

Gre za film, ki govori o zvestobi, prijateljstvu, moči, denarju, zavisti, družbenem statusu in nastanku Facebooka. Film je leta 2011 prejel tri oskarje: za najboljši scenarij, najboljšo montažo filma in za najboljši zvok.

Social Network

2011: Drevo življenja (The Tree of Life)

IMDb ocena: 6.8

Zgodba govori o družini iz Teksasa v 50-ih letih. Glavna zvezda, Brad Pitt, igra vlogo očeta, ki ima težaven in zapleten odnos s svojim najstarejšim sinom. Film je bil nominiran za tri oskarje, prejel pa ni nobenega. Ljudje pa so si ga zapomnili kot dobitnika zlate palme na Cannesovem filmskem festivalu leta 2011.

2012: Maščevalci (The Avengers)

IMDb ocena: 8.0

Tukaj ne bomo izgubljali besed – blockbuster film, ki ga je videl cel svet.

Maščevalci

2013: Ona (Her)

IMDb ocena: 8.0

Moški, ki se zaljubi v operacijski sistem, ki mu ponuja vse kar si želi, le fizičnega dotika ne. Film naj bi predstavljal prihodnost človeštva, ki temelji na tehnologiji. Prejel je oskarja za originalen scenarij.

2014: Fantovska leta (Boyhood)

IMDb ocena: 7.9

Film, sneman 12 let, spremlja življenje mladega Masona od njegovega šestega do osemnajstega leta. Vsako leto je režiser Richard Linklater zbral isto ekipo in posnel del filma. Film je leta 2014 požel uspeh po celem svetu in prejel tudi enega oskarja.

2015: Pobesneli Max: Cesta besa (Mad Max: Fury Road)

IMDb ocena: 8.1

30 let po zadnjem Mad Max filmu se je režiser George Miller odločil za nadaljevanje. Film, postavljen v postapokaliptični svet, vsebuje kaos, feministična sporočila in veliko kaskaderskih točk. Prejel je šest oskarjev.

Film Pobesneli Max

2016: Mesečina (Moonlight)

Ocena IMDb: 7.4

Film pripoveduje o odraščanju fanta v revnem delu Miamija in o njegovih notranjih bojih, da bi našel mesto zase. Prejel je tri oskarje, med njimi tudi za najboljši film leta.

Film Mesečina

2017: Čudežna ženska (Wonder Woman)

IMDb ocena: 7.4

Prvi film, kjer ima glavno vlogo ženska junakinja z nadnaravnimi močmi. Film je bil nominiran za več nagrad, vendar ne za nobenega oskarja.

Čudežna ženska

2018: Bohemian Rhapsody

IMDb ocena: 8.0

Leto 2018 je zaznamovalo več odličnih filmov, vendar si smo ga vsi najbolje zapomnili po filmu rock glasbene skupine Queen. Poleg prejetih štirih oskarjev je film doživel rekordno gledanost v državah po celem svetu.

2019: Parazit (Parasite)

IMDb ocena: 8.6

Komična drama je tragikomedija o družinskem konfliktu. Film je za nagrade Golden Globes prejel tri nominacije, na nominacije za oskarje pa še čakamo. Bil pa je tudi dobitnik zlate palme na zadnjem festivalu v Cannesu in kritiški favorit leta.

Kateri je tvoj favorit?

Prejšnji članekKako se izogniti polenom, ki jih življenje meče pod noge?
Naslednji članekZnani so zmagovalci razpisa Mladi upi 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.