Gladiator 2, prve fotografije nadaljevanja, ki postaja najdražji film vseh časov

Nadaljevanje Gladiatorja razkrilo prve fotografije
Nadaljevanje Gladiatorja razkrilo prve fotografije Foto: on https://www.themoviedb.org/

Ridley Scott je s svojim Napoleonom razočaral, ampak veliki filmar je pred skoraj četrt stoletja navdušil vesolje s svojim Gladiatorjem. In ker se je včasih lepo vrniti k legendam, se britanski režiser vrača z nadaljevanjem zgodbe o rimskih bojevnikih, ki smo jih spremljali skozi oči Maximusa. Z letošnjim novembrskim izidom je Gladiator 2 (tudi Gladiator II) eden najbolj pričakovanih filmov leta, tudi desetletja, oboževalci pa s(m)o končno prejeli prve fotografije nadaljevanja in z njimi tudi razkritje zgodbe.

Gladiator 2 prihaja novembra, 24 let po predhodniku

Russell Crowe je bil Maximus Decimus Meridius in z vlogo osvojil srca gledalk in gledalcev. Zdaj se bo zgodba nadaljevala po smrti njegovega lika, natančneje dve desetletji kasneje.

Sledila bo Luciusu Verusu (Paul Mescal), nekdanjemu prestolonasledniku in sinu Lucille, v vlogo katere se vrača Connie Nielsen. Mescalu je vlogo ponudil Ridley Scott, ko ga je opazil v seriji Normalni ljudje, posneti po knjižni uspešnici Sally Rooney. »Srečala sva se in rekel je: ‘Seveda.’ In to je bilo to,« je o ponudbi glavne vloge povedal Scott.

Ridley Scott med snemanjem filma Gladiator 2
Ridley Scott med snemanjem filma Gladiator 2 s Paulom Mescalom, za katerega se je odločil po ogledu serije Normalni ljudje (Normal People) Foto: on vanityfair

Obsežen članek za Variety razkrije fotografije in bistvo zgodbe nadaljevanja, o katerem se je govorilo že takoj po izidu originala, a do izvedbe ni nikoli prišlo. Od prvega filma so tako minila leta in Lucius je odrasel daleč od svoje matere. Ko je bil še otrok, ga je Lucilla poslala na severno obalo Afrike, v regijo, imenovano Numidija, ki je bila (takrat) tik izven dosega rimskega imperija. Nikoli ni povsem razumel, zakaj, in ko je postajal močnejši, se je krepila tudi njegova zamera – tudi če so bili materini razlogi čisti.

O vlogi in filmu Mescal pove: »Kaj bodo ljudje naredili, da bodo preživeli, pa tudi, kaj bodo naredili, da bodo zmagali. To vidimo v areni, pa tudi v političnem boju, ki se odvija zunaj zgodbe mojega lika, kjer vidite, da si drugi liki prizadevajo storiti vse za oblast. Kje je prostor za človeškost? Kje je prostor za ljubezen, družinsko povezanost? In končno, ali bodo te stvari premagale to vrsto pohlepa in moči? Te stvari so pogosto v neposrednem konfliktu ena z drugo.«

Paul Mescal v filmu Gladiator 2
Paul Mescal v filmu Gladiator 2, ki v naša kina prihaja novembra 2024 Foto: on vanityfair

Proračun naj bi se napihnil preko 300 milijonov

Iz članka je enostavno razbrati, da je veliko govora o scenariju in zgodbi – nekaj, česar original ni imel dokončanega pred začetkom snemanja. Tokrat naj bi bil scenarij dokončan in izpiljen, zanj pa je poskrbel David Scarpa, ki je v preteklosti spisal filma Ves denar sveta in Napoleon, oba za Scotta. Tu je odstavek vredno nameniti osebju za kamero, pri katerem bo gledalcem najbolj jasna odsotnost Hansa Zimmerja, ki je delo pustil svojemu vajencu Harryju Gregson-Williamsu (Sinbad, Shrek, Narnia, Prometej, Poslednji dvoboj,..).

Connie Nielsen v filmu Gladiator 2
Connie Nielsen v filmu Gladiator 2. V vlogo se vrača po 24 letih Foto: on vanityfair

Kinematografijo je prevzel John Mathieson (Nebeško kraljestvo, Marija Škotska, prihajajoči Jurski park), ki je v preteklosti že večkrat sodeloval s Scottom in ekipo, med drugim tudi pri predhodniku. Enako velja za montažerko Claire Simpson, ki je sodelovala pri Scottovih naslovih Napoleon, Hiša Gucci, Poslednji dvoboj, Ves denar sveta in Dama in detektiv. Vračata se tudi kostumografinja Janty Yates in produkcijski oblikovalec Arthur Max.

Gladiator II naj bi trajal približno 155 minut, velika oziroma ogromna težava pa je njegov proračun. Ko se je v začetku govorilo o 150 milijonih, se številka ni zdela tako gromozanska, a se naj bi to hitro spremenilo. Številni mediji poročajo, da naj bi proračun Gladiatorja zrasel tja preko 300 milijonov dolarjev in postal eden najdražjih filmov vseh časov. Spomnimo, da naj bi Napoleon stal več kot 220 milijonov dolarjev.

Zvezdniška zasedba nadaljevanja, ki stopa v velike čevlje

Ko se začne Gladiator 2, ima Mescalov Lucius ženo in otroka ter živi razmeroma mirno življenje, dokler ne začnejo vanj posegati osvajalci iz njegove domovine. Med njimi je tudi Marcus Acacius, rimski general, ki se je uril prav pod Maximusom, čeprav ga v filmu nismo videli. O zapuščini vloge Russella Crowa je spregovoril Pedro Pascal, ki bo odigral Marcusa: »vojak, ki se je uril od najboljših.« Pri tem omeni, da ima Gladiator 2 identiteto, ki jo je izoblikovala zapuščina prvega. Ko je Lucius zajet, postane gladiator, v areni pa prepozna svojo mati, ki jo vidi prvič po dvajsetih letih, istočasno pa ga ona ne prepozna.

Pedro Pascal v filmu Gladiator 2
Pedro Pascal v filmu Gladiator 2 Foto: on vanityfair

»Rim predstavlja vso osebno zapostavljenost, ki jo je čutil kot otrok. Nenadoma je pahnjen nazaj v ta svet in ima neposredno bližino vseh stvari, za katere misli, da jih sovraži in na katere se ne čuti več navezanega,« o osebni zgodbi Luciusa pove Mescal. Članek nam razkrije, da bo vlogo, podobno tisti, ki jo je imel v izvirniku Oliver Reed, prevzel Denzel Washington.

Denzel Washington v filmu Gladiator 2
Denzel Washington v filmu Gladiator 2 Foto: on vanityfair

Samemu Rimu pa vladata mlada brata dvojčka, Caracalla (Fred Hechinger) in Geta (Joseph Quinn). Njuno vodenje je znanilec konca stoletij rimske prevlade in Scott pravi, da gre za nekakšen preobrat legende o dveh bratih, ki ju je vzgojila volčja mati in ki naj bi bila ustanovitelja Rima.

Joseph Quinn v filmu Gladiator 2
Joseph Quinn v filmu Gladiator 2 Foto: on vanityfair

Kar storimo v življenju, odmeva v večnosti

Ridley Scott se v preteklosti ni vračal k nadaljevanjem svojih filmov. Cameron je prevzel Osmega potnika in Villeneuve Blade Runnerja, a nadaljevanje Gladiatorja je obdržal zase. Delno zato, ker je imel to možnost in delno, ker gre za preslikavo njegovega otroštva, ko so se z družino preselili v povojno Nemčijo.

Citat iz Gladiatorja, ki je naslovni delček tega zaključnega poglavja, govori o veličanstvu filma, ki je otvoril tisočletje. Skoraj pol milijarde dolarjev zaslužka, pet osvojenih oskarjev in mesto med najboljšimi vseh časov. Bolj kot to pa v oči bode zaključena zgodba, ki več kot dvajset let ni dovoljevala nadaljevanja, o katerem se je govorilo tudi v nekakšni nebeški različici Maximusa.

Kaj pretirano govoriti o tistih tradicionalnih če-jih, je brezpredmetno. Lahko si želimo le dobrega filma, do takrat pa napovednik prvega, legendarnega Gladiatorja.

GLADIATOR | Official Trailer | Paramount Movies

Urednik portala Student.si

VIRVanity Fair
Prejšnji članekKje je najstarejši parlament na svetu?
Naslednji članekKdaj pišemo vejico pred »in«?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.