Igre prestolov je konec!

V nedeljo smo si oboževalci ogledali poslednjo epizodo HBO–jevega fantazijskega giganta. Igra prestolov, serija o boju za prestol fantazijskega kraljestva, ki je bila posneta po knjigah G. R. R. Martina, se poslavlja. Ali je bil konec tak, kakor so si ga oboževalci želeli? Pazi! Članek je temačen in poln spoilerjev.

Skorajda desetletje igranja

Igra prestolov se je igrala celih 8 sezon (2011–2019) in kar 73 epizod, dolgih skorajda po eno uro. V teh 73 epizodah smo se gledalci zaljubljali v glavne junake, se jih naučili sovražiti in nato žalovati za njimi.

Serija je pridobila sloves po svoji nepredvidljivi, realistični in kruti pripovedi zgodbe, kjer dobri ne zmagajo vedno ampak so večinoma poklani brez kakršne koli milosti, okrutni ter oportunisti pa uspevajo.

Vsi se spomnimo srce parajočih trenutkov. Smrt Neda Starka, Rdeča svatba, požig Zimišča, kruti odnosi med sinovi in očeti, »Za stražo«, zmečkane lobanje in še mnogo drugih bolečih prikazov trpljenja ter tragike.

Serija je pomagala mnogim mladim talentom, da se prebijejo na Hollywoodsko sceno, obnorela svet ter zaslužila milijone. Slovi kot ena najdražjih serij do sedaj in tudi ena najbolj gledanih. Ne dvomim, da bo postala kultna klasika skozi to stoletje. Kako pa se je ta bodoča klasika poslovila?

Izigrani oboževalci

Kdorkoli je upal, da se bo televizijski gigant poslovil bombastično, se je močno zmotil. Če ostanem z bombastično prispodobo, bi potem finale primerjal z mokro novoletno prskalico, ki spusti nekaj isker a nato zamre.

Tako nekako bi se morali počutiti ob koncu serije…pa se nismo.

Oboževalci so bili razočarani. Pa gre tu samo za prevelike upe, ki jih noben ustvarjalec nebi mogel doseči? Z roko na srce si priznajmo, da je Igra prestolov šepala že od konca 5. sezone, ko so ustvarjalci za sabo pustili knjižni material G. R. R. Martina.

Pisatelj G. R. R. Martin, oče sveta Igre prestolov.

Pripovedovanje zgodbe je šlo vsako leto navzdol, postajalo površno in mlačno. 8. sezona pa je le potrdila, da velikan ne more več. Da je opešan. Po internetu je celo zaokrožila peticija, ki naj bi od HBO zahtevala ponovno snemanje 8.sezone.

Sam konec serije je bil napisan na hitro in nepremišljeno. Pustil je več vprašanj kakor odgovorov in videlo se je, da želijo narediti srečen konec za naše junake, kar pa Igra prestolov skorajda nikoli ne dopušča.

Ustvarjalci so popolnoma ignorirali pravila svojega sveta (kar je velika napaka vsakega pripovedovalca zgodb), ignorirali osebnosti glavnih junakov in spacali skupaj nek zmazek podoben srečnemu koncu. Te zanima daljša in bolj sočna kritika finala? Brez skrbi, prihaja kmalu na naš portal.

Tudi igralci so bili močno razočarani. Po video platformi Youtube krožijo videoposnetki intervjujev z igralci, ki se trudijo držati svoje pogodbe in hvaliti HBO-jev poslednji zmazek a na obrazu se jim vidi razočaranje.

3 Minutes of the Game of Thrones Cast Being Disappointed by Season 8

Kaj bom pa igrali sedaj?

Kako pa bomo sedaj, mi odvisniki Sedmih kraljestev, dobili svoj fiks? HBO nekaj šušlja o tem, da bi mogoče naredili prequel serijo, ki bi se dogajala stoletja pred dogodki Igre prestolov. Videli naj bi prvo Dolgo noč, vojne med Prvimi možmi in Otroci gozda ter še mnoge druge zgodbe, ki so oblikovale Martinov svet. Za vse, ki pa ne morete počakati: lotite se Martinovih del Pesem ledu in ognja, po katerih so posneli Igro prestolov.

 

V komentarjih nam povej, kakšna so bila tvoja upanja za zaključek Igre prestolov. Ali ti je bil finale všeč?

Prejšnji članek50 let praznuje …
Naslednji članekSe najdeš v rezultatih raziskave o mladih?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.