Je Levji kralj res plagiat japonske risanke?

Levji kralj, plagiat japonske risanke
Levji kralj, plagiat japonske risanke

Levji kralj, Disneyjeva animirana klasika iz leta 1994, velja za eno izmed najbolj priljubljenih in uspešnih animiranih filmov vseh časov. Gre v resnici za plagiat?

Kmalu po izidu filma so se namreč pojavile obtožbe, da je film plagiat japonske anime serije Kimba the White Lion (japonsko ジャングル大帝 oziroma Janguru Taitei), ki jo je ustvaril Osamu Tezuka v 60. letih prejšnjega stoletja.

Te obtožbe so sprožile precejšnje polemike in razprave med oboževalci, strokovnjaki in mediji.

Podobnosti med Levjim kraljem in Kimbo

Obstaja več vidnih podobnosti med Levjim kraljem in Kimbo, ki so spodbudile obtožbe o plagiatu:

  1. Glavna zgodba: Obe zgodbi spremljata mladega leva, ki mora po smrti očeta prevzeti vlogo kralja džungle. Kimba in Simba (junaka obeh zgodb) se soočata s podobnimi izzivi in tematikami, kot so odgovornost, rast in vladanje.
  2. Likovne podobnosti: Nekateri liki iz Levjega kralja so po videzu in karakterizaciji zelo podobni likom iz Kimba the White Lion. Na primer, liki kot so Scar in Claw (glavni antagonist v Kimba) imata podobne značilnosti, prav tako pa tudi Rafiki in Dan’l Baboon (modri babun v Kimba).
  3. Scenografija: Nekatere prizore iz Levjega kralja so kritiki opisali kot zelo podobne prizorom iz Kimba the White Lion, kot so na primer specifični kadri sončnega vzhoda, prizori levov na skalah in drugi značilni elementi džungle.
The Lion King | Original Trailer | Disney+

Našli so še druge podobnosti

Glavni junak

V obeh zgodbah je glavni junak mladi lev, ki se mora soočiti z izgubo očeta in prevzeti svojo vlogo kot kralj. Kimba in Simba imata podobne osebnostne lastnosti – sta pogumna, radovedna in se želita učiti o svetu okoli sebe. Oba lika preživita težke preizkušnje, da bi dosegla svoj cilj in postala pravična voditelja.

Antagonist

Glavni antagonisti v obeh zgodbah, Scar v Levjem kralju in Claw v Kimba the White Lion, imata veliko skupnih točk. Oba sta zlobna in želita prevzeti oblast z nasiljem. Fizične podobnosti med njima so prav tako opazne – temna griva, brazgotine na obrazu in splošno zloben videz.

Stranski liki

Številni stranski liki v Levjem kralju imajo svoje dvojnike v Kimba the White Lion. Rafiki, modri babun v Levjem kralju, je podoben Dan’lu Baboonu iz “Kimba the White Lion”. Podobno je z Zazuom, kraljevim svetovalcem v Levjem kralju, in Pauley Crackerjem, papagajem iz Kimba the White Lion.

Scenografija in kadri

Vizualni elementi in prizori v obeh filmih so si včasih zelo podobni. Ikonični prizori, kot je dviganje mladega leva na skalo proti soncu, so prisotni v obeh delih. To je privedlo do dodatnih očitkov, da je Disney črpal navdih neposredno iz Tezukovega dela.

Kakšni so odzivi Disneyja in ustvarjalcev Levjega kralja?

Disney je dosledno zanikal vse obtožbe o plagiatu. Ustvarjalci Levjega kralja zatrjujejo, da niso bili seznanjeni s Kimba the White Lion med razvojem filma. Po njihovih besedah je Levji kralj izvirna zgodba, ki so jo navdihnile različne vire, vključno z delom Williama Shakespeara (Hamlet), svetopisemske zgodbe in afriške mitologije.

Roger Allers, eden izmed režiserjev Levjega kralja, je večkrat poudaril, da je med leti 1980 in 1984 delal v Tokiu pri animacijskem studiu, vendar ni bil seznanjen s Kimba the White Lion. Ustvarjalci so tudi izpostavili, da so liki in zgodba v Levjem kralju zasnovani na način, ki se razlikuje od Kimba the White Lion, kar po njihovem mnenju kaže na izvirnost filma.

Kaj pravijo oboževalci in kritiki?

Mnenja oboževalcev in kritikov so deljena. Nekateri menijo, da so podobnosti prevelike, da bi bile zgolj naključje, in trdijo, da si je Disney sposodil precejšnje dele iz Kimba the White Lion brez priznanja ali kreditiranja izvirnika. Drugi verjamejo, da so podobnosti naključne ali pa so rezultat splošnih tem in motivov, ki se pojavljajo v zgodbah o levih in džungli.

Kljub polemikam ni bilo nikoli vložene uradne tožbe proti Disneyju zaradi plagiata. Ena izmed možnih razlogov je lahko, da je Osamu Tezuka, ustvarjalec Kimba the White Lion, že pokojni (umrl je leta 1989), in njegov studio Tezuka Productions se ni odločil za pravne ukrepe. Prav tako bi bilo pravno dokazovanje plagiata zapleteno in dolgotrajno, z negotovim izidom.

Kimba, the White Lion (1965) Trailer

Kulturni vplivi

Obe deli sta izjemno pomembni v svojem kulturnem kontekstu. Kimba the White Lion je v Japoniji in drugod po svetu priznana kot klasična anime serija, ki je vplivala na številne generacije gledalcev in animatorjev. Osamu Tezuka, znan kot oče mange, je imel ogromen vpliv na industrijo animacije in stripa.

Levji kralj je medtem dosegel svetovni uspeh in postal kulturni fenomen. Poleg filmske uspešnice je prerasel v franšizo, ki vključuje več nadaljevanj, televizijske serije, broadwayski muzikal in različne druge medijske izdelke. Njegov vpliv na zahodno kulturo in animacijo je neizmeren.

Vprašanje, ali je Levji kralj plagiat japonske risanke Kimba the White Lion, ostaja sporno. Medtem ko obstajajo očitne podobnosti med obema deloma, Disney vztraja pri svoji izjavi, da je Levji kralj originalna zgodba. Levji kralj ostaja kulturni fenomen in pomemben del animirane filmske zgodovine.

O podobnostih in razlikah presodite sami …

Did The Lion King RIPOFF Kimba the White Lion? (Video Update: Check Pinned Comment)

Prejšnji članekRevija Študent na freeŠn
Naslednji članekKoliko evropskih poslancev imajo države v EU?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.