Najbolj pričakovani filmi leta 2022

Empty red armchairs of a theater ready for a show
Foto: Giancarlo Restuccia iz iStock

Najbolj pričakovani filmi leta 2022 je tokratni seznam, ki ne zajema vsakega prihajajočega filma. Zajema tiste, ki so najbolj pričakovani in katerih izid je poznan do te mere, da bo izšel letos. Po dveh letih rednega premikanja datumov zaradi pandemije lahko upamo, da je s tem konec. Tako se bodo predvajali filmi, ki bi jih morali videti že pred dvemi leti, a jih bomo šele letos. Leto 2022 bo s svojimi najbolj pričakovanimi filmi akcijsko, napeto, grozljivo, smešno in predvsem zabavno. Kateri filmi so torej letos najbolj pričakovani?

Slovenski filmi v letu 2022

V kinih naj bi se predvajali tudi trije najbolj opazni slovenski filmi. Kapa bi moral svojo premiero doživeti v prazničnih časih oziroma nekoliko prej na festivalu Liffe, a so premiero premaknili za eno leto. Svojo premiero pa sta doživela Inventura in Prasica, slabšalni izraz za žensko. Oba naj bi se v slovenskih kinih predvajala že v prvi polovici leta. Kateri drugi še prihajajo? Kar nekaj jih bo, a slovenska filmska industrija rada ustvarja v tišini. Prav zato bo kar nekaj filmov izšlo tudi brez da bi za to vedeli že zdaj.

  • Inventura nenavadna tragikomedija o človeku, ki spozna, kako napačne predstave je imel o svojem življenju – predvsem o tem, koliko ljudi ga sovraži.
  • Prasica, slabšalni izraz za ženskoPrasica je film o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. Alter komedija v jeziku z ulice.
  • Kapa – Prvi slovenski božični celovečerni film o dečku, ki nima nič, in deklici, ki ima vse, prepleten z močno vero v čudeže, ki jo poveže v topel, humoren in mestoma tudi napet film.
  • Gajin svet 2
  • Pr’ Hostar 2
  • Dedek gre na jug

Krik (Scream) – 13. januar

Novi del grozljivke Krik, ki je nekoč poskrbela za veliko mero strahu in inovativnosti v svetu grozljivk. Petindvajset let po nizu brutalnih umorov v tihem mestu Woodsboro si je novi morilec nadel masko in pričel napadati skupino najstnikov, da bi obudil skrivnosti iz smrtonosne preteklosti mesta. Zgodba novega dela spremlja mlado žensko, ki se vrača v svoj rodni kraj, kjer pa ugotovi, da so grozljivi umori povezani z razvpitim zamaskiranim serijskim morilcem. Vračajo se Neve Campbell, Courteney Cox in David Arquette.

Ulica nočnih mor – 27. januar

Režiser Guillermo del Toro se vrača v svet temačnosti s predelavo istoimenske knjige Williama Lindsayja Greshama. V veri, da bo sam dosegel svetovni uspeh, se spusti v vezo z dr. Lilith Ritter, psihiatrinjo, ki je še bolj nevarna od njega. Stvari postajajo iz trenutka v trenutek bolj čudne. V glavnih vlogah se bodo pokazali Bradley Cooper, Cate Blanchett, Willem Dafoe, Toni Collette, Richard Jenkins, Ron Perlman in Rooney Mara.

ULICA NOČNIH MOR | napovednik | V KINU OD 27. JANUARJA

Padec lune (Moonfall) – 3. februar

Skrivnostna sila zbije luno iz svoje orbite in jo pošlje v trk z življenjem, kot ga poznamo. Svet je na robu uničenja. Izvršna direktorica Nase in nekdanja astronavtka Jo Fowler je prepričana, da ve, kako rešiti svet, z izjemo enega astronavta iz svoje preteklosti, Briana Harperja. Halle Berry, Patrick Wilson in Josh Gad v filmu, ki bi glede na opis lahko prišel poleti, a je konec sveta letos načrtovan že za februar.

Padec Lune (Moonfall)

Jackass za vedno (Jackass Forever) – 4. februar

Novi del resnične komedije Jackass je četrti film v franšizi Jackass. Johnny Knoxville, Steve O, Jason Acuna in preostali člani, tako novi kot stari, se vračajo v novih vratolomnih dogodivščinah. Za ljubljence Jackassa.

JACKASS FOREVER Trailer (2021) Jackass 4

Smrt na Nilu (Death on the Nile) – 17. februar

Kenneth Branaugh se vrača s filmom o Herculu Poirotu v istoimenski adaptaciji dela Agathe Christie. Ko se Linnet in njen novi izbranec odpravita na medene tedne s popotovanjem po reki Nil, nič ne more zaščititi Jackie pred njenimi demoni. In nihče, niti zloglasni detektiv Hercule Poirot, ne more preprečiti zločina iz strasti. Poleg njega v filmu igrajo še Armie Hammer, Gal Gadot, Emma Mackey, Russell Brand, Jennifer Saunders, Letitia Wright in drugi.

SMRT NA NILU | Napovednik #1 | KMALU V KINU

Uncharted – 17. februar

Lahko, da bo šlo za največje razočaranje leta, saj je posneto po videoigri. Zgodba o Nathanu Draku, ki se na dogodivščino odpravi s Sullyjem. Uncharted občinstvu predstavi, kako Nathan Drake postane lovec na zaklade, medtem ko razkriva eno največjih skrivnosti zgodovine. Bomo videli, a velike mere pričakovanj naj ne bo.

UNCHARTED - Napovednik

Batman – 3. marec

Režiser trilogije Planeta opic Matt Reeves bo prinesel Batmana! Črno obleko bo oblekel Robert Pattinson, ob njemu pa prihajajo še Zoë Kravitz, Paul Dano, Jeffrey Wright, Peter Sarsgaard, Andy Serkis in Colin Farrell. Vsekakor eden najbolj pričakovanih filmov leta 2022.

BATMAN | napovednik #1 | V KINU MARCA 2022

Jaz, rdeča panda (Turning Red) – 10. marec

Novi animirani film studia Pixar, kar je že avtomatska vstopnica na lestvico najbolj pričakovanih filmov leta. Mei je čisto navadna najstnica, saj je razpeta med tem, da bi bila mamina poslušna deklica, na drugi strani pa jo dobro premetavajo pubertetniška čustva. Njena preveč zaščitniška mati Ming se trudi, da nikoli ni predaleč od svoje hčere in za najstnico je to prava nočna mora. In kot da že same spremembe v odraščajočem telesu in njenih odnosih ne bi bile dovolj, se za nameček vsakič, ko se malce preveč navduši, spremeni v velikansko rdečo pando! In najstnici se to dogaja zelo pogosto.

Jaz, rdeča panda je eden izmed dveh Pixarjevih filmov, kar ga avtomatsko uvršča med najbolj pričakovane filme leta 2022
Jaz, rdeča panda je eden izmed dveh Pixarjevih filmov, kar ga avtomatsko uvršča med najbolj pričakovane filme leta 2022

Morbius – 31. marec

Prvi premaknjeni film tega leta bi moral iziti že januarja, a bo Spider Man še nekaj časa edini Marvelov izdelek na obzorju. Morbius pripoveduje o biokemiku Michaelu Morbiusu, dobitniku Nobelove nagrade, ki skuša ozdraviti svojo redko krvno bolezen z eksperimentalnim postopkom, s katerim združuje učinke elektrošokov in netopirjev. Izid je neizbežno katastrofalen in dr. Morbius se spremeni v živega vampirja. Znal bi postati najtemnejši Marvelov film o začetku lika.

Morbius - Napovednik

Ježek Sonic 2 (Sonic the Hedhehog 2) – 7. april

Dve leti, odkar je prvi Sonic najprej razburil in nato navdušil občinstvo, je zdaj čas za nadaljevanje. Potem ko se je ježek Sonic ustalil v Green Hillsu, si nadvse želi dokazati, da ima vse, kar potrebuje, da postane pravi junak. Ko pa se dr. Robotnik vrne, tokrat z novim partnerjem po imenu Knuckles, in iščeta smaragd, ki ima moč uničiti civilizacijo, bo ježek Sonic na preizkusu. Združil bo moči s partnerjem po imenu Tails in skupaj se odpravita na potovanje po svetu, da bi poiskala smaragd, še preden zaide v napačne roke. Sinhronizacija bo vsekakor odvzela čar igralcev originala – Jim Carrey, Ben Schwarz in Idris Elba.

JEŽEK SONIC 2 - TRAILER A

Severnjak (Northman) – 7. april

Režiser Robert Eggers, ki je navdušil s filmoma Čarovnica in Svetilnik, se bo spustil v svet vikingov. Če gre zaupati njegovim preteklim filmom, bo šlo za najbolj natančen film o skandinavski in nordijski zgodovini. Zgodba vikinškega princa, ki si prizadeva maščevati umor svojega očeta. Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk in Willem Dafoe.

Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti – 14. april

Tretji del Magičnih živali bo režiral David Yates po scenariju J. K. Rowling in Steva Klovesa. Profesor Albus Dumbledore se zaveda, da želi veliki temni čarovnik Gellert Grindelwald (tokrat Mads Mikkelsen) prevzeti nadzor nad čarovniškim svetom. Ker ga sam ne more zaustaviti, zaupa magizoologu Salamandru Scamandru (Eddie Redmayne), da sestavi in vodi neustrašno ekipo čarovnikov, čarovnic in enega pogumnega »ne-maga« na nevarno misijo, kjer naletijo na stare in nove magične živali in zveri ter se spopadejo z naraščajočo legijo Grindelwaldovih privržencev.

MAGIČNE ŽIVALI: DUMBLEDORJEVE SKRIVNOST | napovednik #1 | V KINU OD 14. APRILA

Blondinka s Harvarda 3 – maj 2022

Ni še povsem nujno, da bo tretji del komedije Blondinka s Harvarda izšel letos maja ali letos nasploh, a na seznamu naj vsekakor bo. Studio MGM je napovedalo izid za letošnji maj, vrača pa se Reese Whiterspoon. Scenarij sta napisala Mindy Kalling in Dan Goor.

Doktor Strange v multivesolju norosti – 5. maj

Kaj točno se bo v nadaljevanju Doktorja Stranga dogajalo, ni popolnoma jasno. Vemo le to, da se bomo ukvarjali z multivesoljem, ki nam je prineslo čudovite trenutke v Spider-Manu. Režiser filma je Sam Raimi, ki obljublja tudi veliko bolj grozljive trenutke, ki jih sam obožuje. Vrača se Benedict Cumberbatch. Poleg njega bodo v filmu še Elizabeth Olsen, Rachel McAdams, Benedict Wong in Chiwetel Ejiofor.

Marvel Studios' Doctor Strange in the Multiverse of Madness | Official Teaser

DC liga super-živali (DC League of Super-Pets) – 20. maj

Ko je Liga pravičnih zajeta s strani Lexa Lutherja, se Supermanov pes Krypto odloči sestaviti ekipo super-živali. Zabavna animacija nas bo pričakala v poletnih časih, glasove pa bodo posodili Dwayne Johnson, Kevin Hart, Keanu Reeves, Ben Schwartz, John Krasinki in Kate McKinnon.

DC LEAGUE OF SUPER-PETS – Official Trailer

Top Gun: Maverick – 26. maj

Tretjič zapored je že na našem seznamu najbolj pričakovanih filmov leta in morda bo tokrat veljal slavni pregovor. Nadaljevanje Top Guna izpred 34 let bo na veliko platno vrnil Toma Cruisa. Po več kot tridesetih letih službovanja kot eden najboljših letalcev mornarice je Pete »Maverick« Mitchell (Tom Cruise) tam, kjer je njegovo mesto, kot pogumni testni pilot preizkuša meje in se spretno izmika napredovanju v činu, ki bi ga prizemljil. Med usposabljanjem diplomantov Top Guna za specializirano misijo, kakršne ni videl še noben pilot, Maverick naleti na poročnika Bradleyja Bradshawa (Miles Teller) po imenu Rooster, sina Maverickovega pokojnega prijatelja in poročnika Nicka Bradshawa po imenu Goose. Soočen z negotovo prihodnostjo in duhovi iz preteklosti se mora Maverick soočiti s svojimi najglobljimi strahovi, kar doseže vrhunec v misiji, ki od izbranih oseb zahteva največje žrtvovanje.

Top Gun Maverick - trailer 1

Jurski svet 3 (Jurassic World: Dominion) – 10. junij

Zaključni del sage o Jurskem parku in svetu se bo zgodil letošnje poletje. Poleg Chrisa Pratta in Bryce Dallas Howard, ki smo ju spoznali v obeh »svetovih«, se nazaj v svet dinozavrov vračajo tudi originali iz »parka«. Sam Neill, Laura Dern in Jeff Goldblum bodo odigrali večje vloge v filmu režiserja Colina Trevorrowa. Dinozavri so po celem svetu. To je dejstvo, ki nam je poznano, več pa še ne vemo. Pred kratkim so ponudili tudi manjši prolog filma, ki ne bo vključen v končni izdelek.

Jurassic World - Uvod

Lightyear – 17. junij

Chris Evans bo Buzz Lightyear, ki ga poznamo iz filmov Svet igrač. Gre za izvorno zgodbo lika, ki bi znala presenetiti.

Lightyear | Teaser Trailer

Thor: Ljubezen in grmenje  – 8. julij

Četrti del Thora bo vrnil Chrisa Hemswortha, ki se mu bo ponovno pridružila tudi Jane Foster (Natalie Portman). Poleg bo tudi Taika Waititi, ki bo ponovno zasedel tudi režiserski stolček. Šlo naj bi za nekakšno mešanico med Varuhi galaksije in Thorom.

Nope – 22. julij

Grozljivka, ki jo je napisal, režiral in produciral Jordan Peele. Po dveh uspešnih in kakovostnih filmih Zbeži! (Get out!) in Mi (Us) nadaljuje svojo pot po grozljivkah. Daniel Kaluuya, Keke Palmer in Steve Yeun bodo zasedli glavne vloge, naša pričakovanja pa so seveda visoka.

Black Adam – 29. julij

Spin-off film Shazama, v katerem bo naslovni lik odigral Dwayne Johnson. Gre za enajsti film v univerzumu DC, ki mora najti pravo pot po nelogičnih odločitvah glede Snyderversa. Black Adam (ne vemo, ali se bo Slovenija odločila za prevod imena) naj bi prišel julija.

Minioni: Grujev vzpon – 4. avgust

V osrčju sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so kraljevali resasti lasje in kavbojke na zvonec, v predmestju odrašča 12-letni Gru (Steve Carell). Kot velik ljubitelj superzlobne superskupine, znane pod imenom Zlobnih 6, Gru kuje načrt, kako bi postal dovolj zloben, da bi se skupini lahko pridružil. Na srečo dobi podporo svojih zvestih privržencev, Minionov. Skupaj Kevin, Stuart, Bob in Otto – novi Minion, ki ima zobni aparat in obupno potrebo, da ugaja – uporabijo vse svoje spretnosti, da z Grujem zgradijo svoj prvi brlog, eksperimentirajo s prvim orožjem in izpeljejo prve naloge.

Misija nemogoče 7 – 30. september

Akcijski film bo sedmi del franšize, ki stoji na samem tronu kakovostne akcije. Tom Cruise se vrača pod režijsko taktirko Christopherja McQuarrija. Rebecca Ferguson in Vanessa Kirby bosta prav tako v filmu, za katerega nimamo niti napovednika.

Spider-Man: Across the Spider Verse – 7. oktober

Nadaljevanje uspešnice iz leta 2018, ki je postala eden izmed najboljših animiranih filmov vseh časov. Zgodba o Milesu Moralesu in preostalih »pajkih« v multiverzumu se bo nadaljevala oktobra. Vrnili se bodo stari obrazi, pridružili pa se jim bodo tudi novi. Sony nam je že postregel z napovednikom enega najbolj pričakovanih filmov leta 2022.

SPIDER-MAN: ACROSS THE SPIDER-VERSE (PART ONE) – First Look

Flash – 4. november

Film, ki so ga imeli oboževalci DC univerzuma za možnost, da popravi vse napake. Po novicah, ki so izšle pred nekaj dnevi, so se pričakovanja precej zmanjšala. Ezra Miller bo zaigral Flasha, ki smo ga videli že v Ligi pravičnih Zacka Snyderja. Igralska zasedba je obširna, saj bo to film, ki bo odprl več časovnic.

Črni panter 2  – 11. november

Po smrti Chadwicka Bosemana je nadaljevanje izjemno uspešnega Črnega panterja zastalo. Kam bo šla zgodba, še ni povsem jasno, zato je drugi del z imenom Wakanda za vedno eden najbolj pričakovanih filmov leta. Režiser bo ponovno Ryan Coogler.

Aquaman in izgubljeno kraljestvo – 16. december

Jason Momoa bo ponovno Aquaman iz superjunaškega sveta DC. Režiser James Wan se prav tako vrača in obljublja večje in boljše. Yahya Abdul-Mateen II, Willem Dafoe, Amber Heard, Patrick Wilson in Nicole Kidman so prav tako med vračajočimi igralci.

Avatar 2 – 16. december

Za konec leta največja pustolovščina in eden najbolj pričakovanih filmov leta ter desetletja. James Cameron je končno uspel dokončati nadaljevanje najbolj zaslužkarskega filma vseh časov. Četrt milijona proračuna za film, ki bi ga lahko opisali kot »končno!«. Sam Worthington, Zoe Saldana, Kate Winslet, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Yeoh in Cliff Curtis nas bodo vrnili na Pandoro.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekCES 2022: 5 najboljših produktov prihodnosti
Naslednji članekNajbolj nenavadni hišni ljubljenčki
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.