Najbolj pričakovani slovenski filmi: Od prvega muzikala do predelave knjižne uspešnice

Najbolj pričakovani slovenski filmi prihajajočih mesecev
Najbolj pričakovani slovenski filmi prihajajočih mesecev Foto: igoriss iz iStock

Z nestrpnostjo lahko pričakujemo s slovenskimi filmi obarvano filmsko jesen, ki obeta bogato domačo produkcijo. Kateri slovenski filmi so najbolj pričakovani do konca leta 2023 in v prihajajočem letu?

Slovenski film znova navdušuje

Film Varuhi formule.
Na festivalu v švicarskem Locarnu, ki se je končal dan pred sarajevskim festivalom, je slavil triler Varuhi formule v režiji Dragana Bjelogrlića, ki je nastal v soprodukciji, poleg Srbije, Črne gore in Severne Makedonije tudi Slovenije. Foto: Arhiv Perfo on Slovenski filmski center

Konec avgusta je slovenski film ponovno navdušil na mednarodnih filmskih festivalih. Na 29. ediciji Sarajevskega filmskega festivala je svetovno premiero doživelo več slovenskih filmov. Glavno nagrado srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film je prejel film Stekleničarji srbskega režiserja Nemanje Vojinovića v srbsko-slovenski soprodukciji. Med partnerskimi nagradami, ki jih podeljujejo na festivalu, pa je slavila slovenska režiserka Barbara Zemljič. Njen kratki film Kako sem se naučila obešati perilo, ki se je predstavil v tekmovalnem programu, je tudi nominiran kot kandidat za nagrado Evropske filmske akademije 2023 za najboljši kratki film.

 

10Babica X (The Granny X)

Film Babica X.
Dobro uro dolg film je konglomerat grozljivke in trilerja. Foto: on IMDb

Film Tilna Jakliča bo raziskoval zapleten odnos med babico (Lidija Penič Grgas), ki boleha za neozdravljivo boleznijo in njenim vnukom (Krešimir Brezovec), ki pri njej preživlja brezskrbne počitnice s prijatelji in novim dekletom (Jadranka Suka Algarby). Sproščeno ozračje poletnih dogodivščin se spremeni v napetost in zadušljivost stalnih intrig med babico in ostalimi, fant pa z naraščanjem babičinega absurdnega obnašanja postane ujetnik med lastnimi družinskimi vezmi in novo romanco. Kje je v resnici prava meja razuma?

9Belo se pere na devetdeset

Knjiga Belo se pere na devetdeset.
Glede na obstoječo knjižno podlago si lahko nadejamo izvrstne filmske adaptacije. Foto: on Beletrina

Marko Naberšnik bo režiral film, posnet po slovenski knjižni mega uspešnici iz leta 2018, knjigi Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset. Pretresljiv, duhovit in navdihujoč roman, ki opisuje življenjsko zgodbo pripovedovalke, odraščajoče v sedemdesetih in osemdesetih letih. Njen otroški svet sestavljajo starši, brat Rok, babica Dada, tete in strici, pa kakav Benko, Albert keksi, Oddaja o morju in pomorščakih, Gavrilović in prenos sarajevskih olimpijskih iger. A čeprav govori o naštetem, je avtobiografski roman predvsem pripoved o odraščanju, soočanju z izgubo in boleznijo, pripoved o udomačevanju strahu in o vsem tistem, česar nočemo videti, dokler s tem nismo neizbežno soočeni.

8Vida, preprosto življenje (Vida, a Simple Life)

Film Vida, preprosto življenje.
V glavnih vlogah bodo zaigrali še Lea Mihevc, Žan Brlih Hautnic in Vesna Maher. Foto: on IMDb

Film avstrijske režiserke in igralke Silvie Zeitlinger Vas predstavi življenje mlade in preproste Slovenke Vide (Klara Kuk), ki se leta 1926, zaradi revščine iz fašistične Italije izseli v Aleksandrijo v Egiptu, da bi lahko lažje preživljala svojo družino. Njen revni kmečki obstoj se spremeni v življenje v razkošju.

7Tartinijev ključ

Film Tartinijev ključ.
»Zgodba je Da Vincijeva šifra Dana Browna za otroke. To je bila moja prva misel, ko sem prebral knjigo pisatelja Romana Kukoviča Tartinijev ključ. Med štiri-mesečnim lockdownom 2021 sva bila z enim od mojih sinov sama in se ukvarjala s šolo na daljavo. Ker trpi za disleksijo, sem mu moral prebrati celotno šolsko snov, saj mu branje predstavlja neverjeten napor. Za šolske obveznosti je moral napisati obnovo romana. Tako sem mu bral knjigo, ki naju je tako prevzela, da sva začela reševati zastavljene uganke v njej in glavnim junakom »pomagala« na poti do zaklada,« je o filmu povedal režiser Vinci Vogue Anžlovar Foto: on Slovenski filmski center

Tartinijev ključ bo že šesti celovečerni film nekdanjega »enfant terrible« slovenskega filma Vincija Vogua Anžlovarja. Posnel je prvi celovečerni film v samostojni Sloveniji, Babica gre na jug, lani pa se je, trideset let po veliki uspešnici vrnil še z Dedek gre na jug, ki je pri gledalcih ponovno požel zelo velik uspeh.

Novi film Tartinijev ključ je mladinska kriminalka, posneta po istoimenskem mladinskem romanu Romana Kukoviča. Filmska zgodba se odvija v Piranu, kjer se srečajo trije otroci, Robert (Svit Šturbej), Barbara (Ella Lapajne) in Mario (Maks Kerševan). SMS sporočilo, poslano na napačno številko, sproži niz dogodkov, v katerih se otroci podajajo skozi različne dogodivščine in uganke, povezane s Piranom. V »Ko Poletje v školjki sreča DaVincijevo šifro«, poleg trojice mladih igralskih obrazov nastopajo še naša znana igralska imena, med njimi Jurij Drevenšek, Primož Pirnat, Janez Škof, Tanja Ribič, Zala Djurić, Nenad Nešo Tokalič, Filip Vidušin (pevec skupine LPS) ter hrvaški igralec Goran Navojec.

6Skriti ljudje

Film Jebiga.
Miha Hočevar se podpisuje tudi pod scenarij in režijo kultnega antalogijskega prvenca Jebiga in filma Na planincah. Foto: on IMDb

Bo prvi celovečerni film Mihe Hočevarja po njegovih mladinskih uspešnicah Gremo mi po svoje in Gremo mi po svoje 2. Film je komična drama, ki pa po režiserjevih besedah: “prek smeha hoče tudi kaj povedati”. Nastaja pod okriljem produkcijske hiše Vertigo in v koprodukciji RTV Slovenija, svoj komični naboj črpa iz trka nasprotij: v uvodnem prizoru se na rečnem bregu gola in drug na drugega priklenjena zbudita dva popolna tujca, 50-letni Islandec in 35-letni Slovenec. Za nameček Islandec trpi za izgubo spomina in nima pojma, kdo pravzaprav je; njegov sotrpin Guti mu lahko pove vsaj to, da ju je v zagato spravil boj z lokalnimi skinheadi. Guti sicer gradi nov dom na rečnem splavu; amnezičnega Siga bo predstavil svojim prijateljem, predmestnim čudakom, ki Islandca spomnijo na legendo o skritih ljudeh, ki jo poznajo na njegovem otoku.

5Šepet metulja

Šepet metulja je eden najbolj pričakovanih filmov leta 2023
Šepet metulja je eden najbolj pričakovanih filmov leta 2023 Foto: on https://www.sepetmetulja.si/

Že od oktobra pa si bo v kinu mogoče ogledati novo uspešnico ustvarjalcev filma Vloga za Emo, mladinski film Alena Pavšarja z naslovom Šepet metulja. Film je najstniška romantična drama, ki z zgodbo o ljubezni do sebe in drugih sledi velikim sanjam o poslovni poti, premagovanju ovir ter vztrajanju.

Jan, 17-letni navdušenec mehatronike in najstnik avtist, se pridruži razredu, ki za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju tekmuje v razvoju programske opreme sodobnega prezračevalnega sistema s pogonom na umetno inteligenco. V razredu je tudi privlačna glasbenica in edina punca Tara, ki si prav tako želi zmage. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka. Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. S pomočjo ambiciozne svetovalne delavke Zarje počasi napreduje v šoli in se zbliža tudi z direktorjem podjetja, ki ga vzame pod svoje okrilje.

Ustvarjalci napovedujejo film o sanjah, premagovanju ovir in vztrajanju.

4Kaj Pa Zdaj or What Now

Foto: on bsf

V tančico skrivnosti je za zdaj še vedno zavit nov filmski projekt Branka Djurića. V njem naj bi poleg Djurića zaigrala tudi Tanja Ribič. Misterij se bo vrtel okrog Roberta Biliča, nekoč uspešnega igralca, ki skuša svojo kariero v zatonu, ponovno spraviti na stara pota slave. Z mednarodno turnejo s svojo prvo samostojno predstavo bo doživel spletke in grozljiva srečanja v gledališču, ki ga vodijo lokalni prevaranti.

3Tim

Tim bo prvi slovenski mjuzikl
Tim bo prvi slovenski mjuzikl Foto: on sigic

Je prvi slovenski muzikal režiserke Tamare Dervišević. Nizkoproračunski film o avtističnem dečku, ki je bil avgusta in septembra 2019 posnet v Sloveniji bo kmalu prišel v kinematografe. Tim je 20-letni avtist, ki se lahko izraža le z glasbo. Na popotovanju po Sloveniji spoznava njene naravne lepote in odkriva življenjske vrednote, ki jih do tedaj ni poznal. Medtem njegova mati išče pogrešanega sina.

V glavni vlogi nastopa slovenski igralec in pevec Luka Markus Štajer, ki je končal študij na Guildford School of Acting v Londonu v Veliki Britaniji. Med igralsko zasedbo so tudi priljubljeni slovenski pevci in igralci Damjana Golavšek, Domen Valič in Gojmir Lešnjak – Gojc, Nuša Derenda in Andrei Lenart. Producent je poleg režiserke še Luka Markus Štajer.

2Opazovanje

Film Opazovanje.
Novi film Janeza Burgerja z naslovom Opazovanje. Foto: on Slovenski filmski center

Je novi, že šesti celovečerni film Janeza Burgerja, ki je znan po uspešnici iz konca devetdesetih V leru, leta 2017 je posnel tudi film Ivan, ki je prejel številne odmevne domače in tuje nagrade.

Scenarij za film Opazovanje sta napisala režiser in Srđan Koljević. Zgodba govori o mladi in empatični pripravnici Lari, ki v vozilu nujne medicinske pomoči pomaga Kristijanu pri prevozu v bolnišnico. Čeprav je ta v komi, Lara začne prejemati videoposnetke z njegovega Facebook profila, kjer neznani ljudje spremljajo, kako Kristijana pretepajo. To prijavi detektivu Borutu, le ta ugotovi, da opazovalci niso bili prisotni na kraju dogodka, ampak so prenos brutalnega pretepa v živo spremljali na Facebooku. Laro kljub temu vsak prejet videoposnetek vznemiri in vnese nemir v njeno življenje. Prične raziskovati, zakaj prejema te video posnetke in kmalu ugotovi, da je bila v dogodek vpletena tudi sama.

V filmu glavno vlogo igra Diana Kolenc, v preostalih vlogah pa igrajo Nataša Keser, Vladimir Vlaškalić, Benjamin Krnetič, Jure Henigman, Blaž Setnikar, Pavle Ravnohrib, Damjana Černe, Mojca Funkl, Lara Vouk, Robert Prebil, Sreten Mokrović, Vito Weis, Timon Šturbej, Maks Dakskobler, Gregor Zorc, Luka Cimprič, Aleš Kranjec, Barbara Medvešček in drugi. Film nastaja v mednarodni koprodukciji Slovenije, Hrvaške, Italije in Severne Makedonije.

1Telo

Film Telo.
Dokumentarni film Petre Seliškar je zgodba o vztrajnosti in sprejemanju, o bolezni in zdravju, o povezanosti telesa in duha. Foto: Brand Ferro on Slovenski filmski center

Dokumentarni film Petre Seliškar, ki je nastal v koprodukciji Slovenije, Hrvaške in Severne Makodonije bo premiero doživel že v začetku oktobra na mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti Mesto žensk. Intimni dokumentarec raziskuje izjemno življenje in zapleteni notranji svet ženske, ki je dvajset let preživela na robu med življenjem in smrtjo.

Režiserka je dve desetletji spremljala bližnjo prijateljico Urško, ki se bori z redkimi avtoimunskimi boleznimi. Urška, nekoč manekenka, zdaj profesionalna pianistka, se sooča z nevsakdanjimi izzivi, pri tem pa nikoli ne izgubi svojega neuklonljivega duha. Film združuje intimne pogovore, osebne arhive in impresionistične podobe, da bi se poglobil v skrivnosti človeškega telesa ter razkril moč umetnosti in prijateljstva.

Prejšnji članekNa Filipinih ljudje živijo na pokopališčih: otroci se igrajo s kostmi
Naslednji članekBliža se predstavitev novih pametnih ur Huawei: Kaj pričakovati?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.