Najboljši dokumentarci Davida Attenborougha

Dokumentarci Davida Attenborougha so vrhunec sveta dokumentarcev, ki jih lahko gledamo. Za mnoge ni lepšega kot gledanje dokumentarca o živalih in svetu, katerega naracijo vodi legendarni možakar. Že vse od leta 1951 se ukvarja z dokumentarci, ki bodo še dolgo navduševali milijone ljudi. Kaj pa se zgodi, ko spoznamo nekoga, ki ni pogledal niti enega filma Davida Attenborougha? Ni veliko izbire, samo zavzdihnili bi lahko in odkorakali v drugo stran. Ampak to ni pravi način. Potrebno bo pogledati vse dokumentarce ali pa vsaj tiste najboljše.

Kateri so torej najboljši dokumentarni filmi Davida Attenborougha? V tem prispevku najdeš deset najboljših dokumentarcev Davida Attenborougha in eno presenečenje.

Modri planet – The Blue Planet

Ko je bil leta 2001 izdan dokumentarec Modri planet, je bil razglašen za najbolj ambiciozen dokumentarni film vseh časov. Osem dih jemajočih epizod morskega sveta nam je svet pod gladino prikazalo najbližje. Vse od morskih psov, tjulnjev in kitov do smrtonosnih bitij temačnih globin. Modri planet bo za večne čase vpisan v zgodovino kot eden izmed najboljših dokumentarcev v zgodovini in opusu Davida Attenborougha.

The Blue Planet Collection | Part 1 | BBC Earth

Naš Planet – Our Planet

Nekoliko novejši dokumentarec, ki posveti luč tudi na globalno segrevanje in ohranjanje lepega planeta. Včasih na krut način prikaže dejansko stanje našega sveta in mnogih ekosistemov. Tej krutosti pa se zraven odlično prileže izjemna čustvenost in navezanost na svet, v katerem živimo. Zapuščina Davida Attenborougha, ki bo v zgodovino zapisan tudi kot eden največjih aktivistov naše zgodovine.

Our Planet | Official Trailer [HD] | Netflix

Dinastije – Dynasties

Najbolj detajlna dokumentarna serija na tem seznamu. Dinastija je intimen vpogled v življenje, obnašanje in odnose petih živalskih vrst. Tigri, levi, pingvini, šimpanzi in divji psi. Dokumentarna serija sledi več generacijam živalske vrste in se poglobi v specifično družino. Bila je in še vedno je nekaj novega in drugačnega od stila, ki smo ga vajeni od dokumentarcev Davida Attenborougha.

Dynasties: First Look Trailer | New David Attenborough Series | BBC Earth

Planet Zemlja – Planet Earth

Po zgledu Modrega planeta se je Planet Zemlja lotil prikaza našega celotnega planeta z izjemnimi posnetki. Obalni habitati, bujni deževni gozdovi, miniaturni insekti in gigantski sesalci. Vse je del našega planeta in Planet Zemlja se tega zaveda. Leta 2006 je enajstdelna serija v HD različici navdušila svet in osvojila kar štiri nagrade Emmy. Na koncu vsake epizode lahko vidimo tudi vpogled v snemanje serije, ki je nastajala kar pet let.

Življenje – Life

Dokumentarna serija iz leta 2009 je poklon Charlesu Darwinu, preživetju in divjini. Dokumentarna serija se poglobi v golo preživetje različnih živalskih vrst in načinov, ki se jih morajo lotevati, da ostanejo žive. Fokusira se na plen in plenilca ter nam prikaže bitko preživetja obeh strani. Poleg tega pa tudi boje z boleznijo in reprodukcijo.

Life - BBC 2009 Trailer - Documentary

Sedem svetov, en planet – Seven Worlds, One Planet

Po tonu in stilu je Sedem svetov, en planet zelo podoben Našemu planetu. David Attenborough nas v tem dokumentarcu popelje po svetu, vse od Evrope do Avstralije. Razkaže nam različne kulture ljudi, naš vpliv na naravo in skrite kotičke vsakega habitata. Morda ni najbolj znan dokumentarec, a je vsekakor med najbolj očarljivimi, ki jih je ustvarila ekipa Davida Attenborougha.

Seven Worlds, One Planet: Extended Trailer (ft Sia and Hans Zimmer) | New David Attenborough Series

Zamrznjeni planet – Frozen Planet

Veliko dokumentarnih filmov se nahaja v mrzlem svetu severnega in južnega tečaja, a Zamrznjeni planet gre še korak dlje. Gre za neuradno nadaljevanje dokumentarnih serij Modri planet in Planet Zemlja. Sedemdelna serija, ki je svojo premiero doživela leta 2011, je bila fantastičen vpogled v polarni svet. Živalim, ki jih poznamo, sledi skozi letne čase in nas informira o vplivu podnebja na njihovo življenje. Napolnjen s čudovitimi živalmi in obilico informacij je Zamrznjeni planet prvi del te serije, ki bo kmalu prejela nadaljevanje.

Frozen Planet Trailer

Planet Zemlja 2 – Planet Earth II

Desetletje po izidu prve serije se je David Attenborough vrnil z drugim delom Planeta Zemlja. Z glasbo Hansa Zimmerja in izjemnih posnetkov v 4K ločljivosti je bil tudi prva televizijska serija posneta v takem načinu. Vrsta teritorijev in okolij, ki spominjajo na predhodnika, a se v nečem razlikujejo. Napredek v tehnologiji in načinu snemanja je tako napredoval, da gre za enega najlepših dokumentarcev vseh časov. Serija bo v prihajajočih mesecih prejela nadaljevanje Planet Zemlja 3.

Planet Earth II: Official Extended Trailer | BBC Earth

Lov – The Hunt

Ponovno gre za čudovite posnetke narave, česar smo že navajeni. A tako intimnega prikaza živalskih plenilcev še nismo nikoli prejeli. Morda gre za enega najbolj ganljivih dokumentarcev, kjer začutimo stisko plenilcev in njihovo slo po uspehu. Dokumentarna serija iz nas napravi nekaj neverjetnega, saj navijamo za plenilca in ne žrtev, ki beži za življenje. David Attenbourough v svojem pravem elementu.

Trailer: BBC: The Hunt 2015

Modri Planet 2 – Blue Planet II

Vso genialnost snemanja narave, ki smo ga prejeli s Planetom Zemlja 2, smo dobili tudi pod vodo. Težko je najti superlative za to dokumentarno serijo, v kateri se je ob Davidu Attenboroughu vrnil tudi Hans Zimmer. Snemanje je potekalo več kot štiri leta na več kot 125 ekspedicijah v 39 državah. Posneli so več kot šest tisoč ur materiala, ki so ga zbrali na več kot štiri tisoč potopih pod morsko gladino. Sedem epizod vodnega sveta, ki še nikoli ni bil tako jasen, kot v Modremu Planetu 2. Serija bo v tem letu prejela še eno nadaljevanje.

Blue Planet II : The Prequel

David Attenborough: Življenje na našem planetu

Legendarni možakar bo večno prisoten v naših pogovorih, ko se bomo pogovarjali o naravi, dokumentarcih, planetu, okolju in marsičem drugem. Njegova zapuščina bo za vedno v vseh dokumentarnih filmih in serijah, a tudi v knjigah. Ena izmed najboljših knjig lanskega leta si svoje ime deli z istoimenskim dokumentarcem, ki ga najdeš na Netflixu. Vseeno pa je nekaj na knjigi, ki jo naredi bolj intimno in nasploh boljšo. Pogled devetdesetletnika na svoje življenje in delo ter njegovo mišljenje o prihodnosti.

David Attenborough
David Attenborough

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako izmuzljiv podatek je učinkovitost sesanja?
Naslednji članek27. Zlati boben, brezplačni tridnevni festival kreativnosti, vabi k ogledu!

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.