Najboljši filmi o konjih

Najboljši filmi o konjih in s konji
Najboljši filmi o konjih in s konji

Najboljši filmi o konjih so pravi za navdušence nad temi prečudovitimi in veličastnimi bitji. Na enem mestu smo zbrali najboljše filme o konjih, ki vključujejo vse od animiranega filma preko dirkaških konjev do izjemnih pustolovskih filmov s konji. Da pa je vse še nekoliko začinjeno, je med njimi še film, za katerega ne boš med ogledom niti vedel, da govori o konjih. Pred tabo je seznam najboljših filmov o konjih.

Secretariat

Film Secretariat je posnet po resnični zgodbi. Prikazuje življenje mame in gospodinje Penny, ki mora zaradi smrti svojega očeta skrbeti za konjsko farmo. Kljub pomanjkanju izkušenj ji z vztrajnostjo in pomočjo izkušenega trenerja Luciena uspe vzgojiti Secretariata. Prve zmage zmagovalnega žrebca poskrbijo za zavist drugih lastnikov tekmovalnih konj, ki med svojimi vrstami ne želijo videti ženske. Na vsak način jo skušajo tudi ustaviti. V resnici je bil Secretariat tudi eden največjih konj v zgodovini, saj je osvojil Ameriško trojno krono in postavil rekorde v marsikateri kategoriji.

Secretariat je eden najbolj znanih konjev v zgodovini, obenem pa eden najboljših filmov o konjih
Secretariat je eden najbolj znanih konjev v zgodovini, obenem pa eden najboljših filmov o konjih

Šepetati konjem (The Horse Whisperer)

Štirinajstletna Grace MacLean se s prijateljico poda na jutranjo ježo, ki se tragično konča s prijateljičino smrtjo, Grace pa ostane brez noge. Grace v težkih trenutkih ne najde skupnih besed z mamo Annie, ki se je zaradi kariere nekoliko oddaljila od družinskih obveznosti. Vendar prav Annie spozna, da sta Grace in konj med seboj usodno povezana, in da bi bil konj za hčer najboljša terapija. Tako izve za Toma Bookerja, šepetalca konjem, ki zna pozdraviti motene konje. Osnova filma je resnična oseba po imenu Buck Brannaman, čigar dokumentarni film najdeš nekoliko nižje na seznamu najboljših filmov o konjih.

Robert Redfor je režiral in zaigral v filmu Šepetati konjem, ki sloni na resnični zgodbi
Robert Redfor je režiral in zaigral v filmu Šepetati konjem, ki sloni na resnični zgodbi

Spirit

Spirit je animirani film studia DreamWorks Animation, ki je izšel leta 2002. Velja za enega najboljših animiranih filmov in težko bi ga bilo sneti tudi s prestola najboljšega filma o konjih. Mlado žrebe zraste v ponosnega in prelepega žrebca in vodjo svoje črede. Ko ga ujamejo krotilci konjev, se Spirit spoprijatelji s človeškim otrokom in skupaj spleteta navdihujoče prijateljstvo.

Spirit je najboljši animirani film o konjih in eden najboljših filmov o konjih
Spirit je najboljši animirani film o konjih in eden najboljših filmov o konjih

Seabiscuit

Seabiscuit je film o istoimenskem dirkaškem konju, ki je blestel v štiridesetih letih prejšnjega stoletja. A Seabiscuit je bil mnogo več od konja, saj je s svojo manjšo in »gršo« postavo postal simbol upanja Američanov v času Velike depresije. V filmu Garyja Rossa iz leta 2003 igrata Tobey Maguire in Jeff Bridges, Seabiscuit pa si je prislužil tudi osem oskarjevskih nominacij.

Seabiscuit je film o konjih, ki je posnet po resnični zgodbi
Seabiscuit je film o konjih, ki je posnet po resnični zgodbi

Grivasti vojak (War Horse)

Režiser Steven Spielberg je roman Michaela Morpurga spremenil v enega najboljših filmov o konjih. Grivasti vojak prikazuje nepozabno zgodbo o angleškem konju, ki ga ob začetku prve svetovne vojne prodajo in pošljejo na fronto v Francijo. Najstnik Albert ne more preboleti izgube štirinožnega prijatelja, zato se pridruži vojski in ga skuša najti na evropskih bojiščih. Joey s svojim neobrzdanim pogumom navdihuje britansko konjenico in nemške vojake, dokler ne pristane v osrčju najbolj srditih spopadov.

Grivasti vojak (War Horse) - kino napovednik 1

Moj prijatelj Pete (Lean on Pete)

Film prikazuje zgodbo petnajstletnega Charleya Thompsona, ki si želi doma, hrane na mizi in šole, ki bi jo obiskoval dlje kot pol leta. Kot sin samskega očeta zaposlenega v tovarni težko najde stabilnost. V želji po novem začetku se preselita v Portland, kjer se Charley poleti zaposli pri starem trenerju konjev. Tam se spoprijatelji z dirkaškim konjem po imenu Pete.

Moj prijatelj Pete je prelep film o konjih in vezi s človekom
Moj prijatelj Pete je prelep film o konjih in vezi s človekom

Hidalgo

Hidalgo je fantastičen film za vse ljubitelje konjev. Resnična zgodba gre sicer takole: rejec konjev Frank Hopkins je v svoji karieri dirkača na dolge proge osvojil več kot štiristo dirk, a je veliko odvisno od dejstva, če verjamemo osebi, ki je delala v cirkusu. Režiser Joe Johnston si je za film sposodil le nekaj dejstev. Viggo Mortensen odigra glavno vlogo, kar je že samo po sebi razlog za ogled. Dogajanje je postavljeno v arabsko puščavo leta 1891 in prikazuje izjemno dirko po puščavi ter vez med jahačem in konjem. Čeprav kritike tega ne potrdijo, gre za enega najboljših filmov o konjih.

Hidalgo je eden najboljših filmov o konjih, ki bo navdušil oboževalce pustolovščin
Hidalgo je eden najboljših filmov o konjih, ki bo navdušil oboževalce pustolovščin

Buck

Buck je dokumentarni film iz leta 2011, ki pripoveduje zgodbo resničnega šepetalca konjem – Bucka Brannamana. To je tisti človek, o katerem je posnet film Šepetati konjem (The Horse Whisperer), ki je prav tako na tem seznamu. Dokumentarni film Buck je eden najboljših filmov o konjih, saj je pravi za oboževalce teh živali in vse tiste, ki bi želeli izvedeti več o vezi med človekom in konjem.

Buck | trailer SUNDANCE 2011

Sanja (Dreamer)

Ben Crane in njegova najstniška hčerka Cale živita na skromni farmi s praznim konjskim hlevom, v katerem zaradi pomanjkanja denarja že leta niso imeli konj. Ben je trener konjev in dela za premožnega špekulanta Palmerja. Skrbi tudi za kobilo Sanjo in med pripravami na tekmovanje je Ben vse bolj prepričan, da ta dan kobila ni v pravi formi in zato ne bi smela tekmovati. Kljub Benovim opozorilom lastnik kobile Palmer vztraja, da mora njegova kobila na vsak način tekmovati. Sanja je družinski film s Kurtom Russellom in Dakoto Fanning v glavnih vlogah, ki je prejel vrsto nagrad v kategorijah najboljšega družinskega filma v letu 2005.

Sanja je eden najlepših filmov o konjih, ki se stalno uvršča na najvišja mesta takih lestvic
Sanja je eden najlepših filmov o konjih, ki se stalno uvršča na najvišja mesta takih lestvic

Neskončna zgodba (The Neverending Story)

Legendarni film je predelava legendarne knjige Michaela Endeja z istim naslovom. Eden najbolj poznanih prizorov vključuje prav konja, ki tokrat sliši po imenu Artax. Fant Atreyu ima s konjem tako vez, kot bi si jo želel vsak lastnik konja. Vsekakor je fantazijski film vreden svojega mesta na seznamu najboljših filmov o konjih.

Artax je eden najbolj znanih knjižnih in filmskih konjev v zgodovini
Artax je eden najbolj znanih knjižnih in filmskih konjev v zgodovini

Vsi prelepi konji (All the Pretty Horses)

V filmu režiserja Billyja Boba Thorntona, ki je bil posnet po knjigi Cormaca McCarthyja, zaigrajo Matt Damon, Penelope Cruz in Henry Thomas. Dogajanje se odvija po koncu 2. svetovne vojne. Mladi kavboj John Grady Cole je strasten ljubitelj konj. Njegovo življenje je mirno in preprosto, ko pa mama posestvo proda, fant ostane brez strehe nad glavo. Z najboljšim prijateljem Laceyjem se odpravita proti Mehiki. Ko dobita delo na ranču bogatega mehiškega veleposestnika, se Cole zaljubi v njegovo hčerko Alejandro. Vse to je del čustvenega popotovanja, med katerim Cole dokončno odraste.

Vsi prelepi konji je film posnet po knjižni predlogi Cormaca McCarthyja
Vsi prelepi konji je film posnet po knjižni predlogi Cormaca McCarthyja

Flicka

16-letna Katy McLaughlin živi na ranču v Wyomingu, na katerem s trdo roko vlada njen oče Rob. Medtem ko si njen brat prizadeva, da bi se preselil v Boston, je Katy najbolj srečna na kmetiji, zato se upira očetovim zahtevam, naj odide na kolidž. Ko sreča divjega mustanga in ga poimenuje Flicka, se Katy močno zaljubi vanj in se kljub očetovemu nasprotovanju odloči, da ga bo ukrotila in izurila v pravega dirkalnega konja. Toda dekle hitro spozna, da ji je Flicka na moč podoben in da se bo težko odrekel svobodi, po kateri hrepeni tudi sama.

Flicka 2006 Official Trailer

Črna lepotica (Black Beauty)

Black Beaury je peti celovečerni film, posnet po istoimenski zgodbi avtorice AnneSewell iz leta 1877. V tokratni različici zaigrata Kate Winslet in Mackenzie Foy, premiero pa je doživela leta 2020. Tokrat je Black Beauty prelepa žrebica, ki je pripeljana v Birtwick Park, kjer sklene prelepo vez z najstnico po imenu Jo Green. Žrebica z glasom Kate Winslet pripoveduje svojo življenjsko zgodbo.

Črna lepotica je peta filmska priredba knjige Anne Sewell
Črna lepotica je peta filmska priredba knjige Anne Sewell

Mustang

Mustang je zgodba o nasilnem zaporniku, ki dobi priložnost sodelovanja v rehabilitacijskem programu, kjer se vse vrti okoli treningov z divjimi mustangi. V enem najbolj podcenjenih filmov o konjih blestita Matthias Schoenaerts in Bruce Dern. Je pripoved o odpuščanju, novih priložnostih in vezi človeka in živali.

Mustang je eden najboljših filmov o konjih
Mustang je eden najboljših filmov o konjih

Sorry to Bother You

Film na seznamu, za katerega ne bi nikoli rekli, da spada med najboljše filme o konjih. Čeprav imajo konji v tem filmu relativno majhno vlogo, je film vreden ogleda že zaradi osnovne ideje in igralskih predstav. Za slednjo je zaslužen predvsem Lakeith Stanfield, ki se mu pridružijo tudi Tessa Thompson, Danny Glover in Steven Yeun. Vsekakor je film vreden ogleda, čeprav se na seznamu najboljših filmov o konjih zlahka uvrsti med najbolj nenavadne.

Sorry to Bother You Trailer #1 (2018) | Movieclips Trailers

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek25. edinstvena Škisova
Naslednji članekRecepti za najboljše mesne burgerje

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.