Najboljši filmi o Napoleonskih vojnah

Najboljši filmi o Napoleonskih vojnah
Najboljši filmi o Napoleonskih vojnah Foto: on tmdb

Napoleonske vojne so obdobje zgodovine, ki v filmskem svetu (še) niso bile obrane do obisti. Istočasno smo lahko mnenja, da je materiala za filme dovolj in da je tistih petnajst let na začetku osemnajstega stoletja vseeno premalo za veliko število filmov. Kar pa ne pomeni, da v preteklosti nismo dobili kar nekaj kakovostnih filmov, ki se uvrščajo v čas napoleonskih vojn. Izbrali smo 5 najboljših ter nekaj častnih omemb.

Najboljši filmi in serije o Napoleonskih vojnah – častne omembe

Še preden se lotimo najboljših filmov o napoleonskih vojnah je vredno omeniti nekaj častnih omemb. Prva je vsekakor mini serija Napoleon iz začetka tega stoletja, ki je leta 2002 postala najdražja televizijska miniserija v zgodovini Evrope. S skupno 357 minutami pripoveduje zgodbo Napoleona od vzpona do padca. V mini seriji igrajo Christian Clavier, Isabella Rossellini, Gerard Depardieu in John Malkovich.

Tu je še filmsko-televizijska serija Hornblower, ki sicer temelji na fiktivnem liku Horatiu Hornblowerju, ki ga je v svojih delih ustvaril C. S. Forester. Osem epizod oziroma filmov je izšlo med letoma 1998 in 2003, v glavni vlogi pa nastopa Ioan Gruffudd. Enako je z britansko serijo Sharpe, o fiktivnem vojaku Richardu Sharpu v času Napoleonskih vojn, ki ga je ustvaril pisatelj Bernard Cornwell. V glavni vlogi Sean Bean, serija pa ima 16 epizod oziroma filmov.

Pred seznamom najboljših 5 filmov o Napoleonskih vojnah še nekaj nasvetov:

  • Desiree (1954)
  • Austerlitz (1960)
  • Grof Monte Cristo (Count Monte Cristo, 2002)
  • Kapitan Horatio Hornblowe (Captain Horatio Hornblower R.N., 1951)
Napoleon Bonaparte v filmih
Napoleon Bonaparte v filmih Foto: on tmdb

5Cesarjeva nova oblačila (The Emperor’s New Clothes, 2001)

Ian Holm v vlogi Napoleona v filmu Cesarjeva nova oblačila
Ian Holm v vlogi Napoleona v filmu Cesarjeva nova oblačila Foto: on tmdb

Verjetno bi se lahko na rep seznama uvrstil tudi kateri drug film, a je Ian Holm v vlogi Napoleona predober, da mu ne bi namenili svojega mesta. Po romanu Smrt Napoleona Simona Leysa je Alan Taylor posnel film, ki se sicer požvižga na knjigo in ga iz podpovprečnosti rešuje izvrstni igralec, ki ga verjetno najbolje poznamo po vlogah v filmih Gospodar prstanov, Osmi potnik in Hobit.

4Vojna in mir (War and Peace)

Vojna in mir je ruski gigantski ep v svetu filma
Vojna in mir je ruski gigantski ep v svetu filma Foto: on tmdb

Knjiga Leva Tolstoja je bila do danes deležna že kar nekaj predelav, med katerimi je najbolj sveža serija iz leta 2016, ki je predstavila štiri dvourne epizode. Ampak tu smo zaradi filmov, četudi je serija še kako vredna ogleda. Ko govorimo o filmih Vojna in mir imamo v mislih dva, ameriškega iz leta 1956 in ruskega iz leta 1966, ki je sicer izšel v štirih delih.

Ameriško predelavo je režiral King Vidor z njo pa so bila povezana največja imena tistega časa. Kljub temu film ni naletel na splošno oboževanje, saj so bili kritiki in gledalci nekoliko ravnodušni do predelave velikega dela. V filmu igrajo Audrey Hepburn, Mel Ferrer, Anita Ekberg, Vittorio Gassman in Herbert Lom kot Napoleon. Filmska predelava je v 208 minutah časa izpustila kar nekaj segmentov iz knjige, še več pa jih je spremenila. Vseeno pa gre za velik dosežek oziroma vsaj poskus, ki pa se ne more primerjati z rusko verzijo, ki je izšla deset let kasneje.

Režiser in soscenarist Sergej Bondarčuk je v svojem 431-minutnem filmu zaigral tudi v glavni vlogi in se vpisal v zgodovino. Film je izšel v štirih delih od marca 1966 do novembra 1967 in postal eden najbolj uspešnih filmov vseh časov, ne samo v takratni Sovjetski zvezi. Za mnoge je najboljši epski film vseh časov, najverjetneje pa gre za neponovljiv trenutek v filmskem svetu. Brez dvoma gre za enega največjih filmov vseh časov.

3Dvobojevalca (The Duellists, 1977)

Dvobojevalca je režijski prvenec Ridleya Scotta
Dvobojevalca je režijski prvenec Ridleya Scotta Foto: on tmdb

Težko bi našli boljši debitantski nastop na režijskem stolčku kot ta, ki ga je s svojim prvencem spisal Ridley Scott. Po kratki knjigi Dvoboj (The Duel) Josepha Conrada je ustvaril fantastičen film o »preprostem« dvoboju bojevnikov. Pristaš bonapartizma Gabriel Feraud (Harvey Keitel) in aristokrat Armand d’Hubert (Keith Carradine) si nasprotujeta približno dvajset let in spišeta prikaz političnih trenj Francije tistega časa. Brez dvoma eden najboljših zgodovinskih filmov in eden najboljših filmov velikega režiserja.

2Gospodar in bojevnik: (Master and Commander: The Far Side of the World, 2003)

Russell Crowe v filmu Gospodar in bojevnik
Russell Crowe v filmu Gospodar in bojevnik Foto: on tmdb

V času zgodovinskih epopej na začetku stoletja je skorajda naskrivaj prišel močno podcenjeni film režiserja Petra Weira (Trumanov šov, Društvo mrtvih pesnikov, Priča). Prav bizarno je napisati, da je film, ki je prejel 10 nominacij za oskarja, izšel na skrivaj, a medel finančni uspeh to potrjueje. Ko govorimo o najbolj podcenjenih filmih vseh časov, je ta pri vrhu. Po romanih Patricka O’Briana se Russell Crowe prelevi v kapitana Jacka Aubreya, ki mora s svojo frigato HMS Surprise v času Napoleonskih vojn prestreči ladjo Acheron. Začne se največja pomorska bitka, ki smo jo videli na filmskem platnu izven fantazije Piratov s Karibov.

1Waterloo (1970)

Waterloo je najboljši film o Napoleonskih vojnah
Waterloo je najboljši film o Napoleonskih vojnah Foto: on tmdb

O režiserju Sergeju Bondarčuku si na tem seznamu že slišal. Kaj, če bi izvedel, da je zrežiral še boljši in še bolj gigantski film kot Vojna in mir? Le nekaj let kasneje, natančneje 1970, je luč sveta ugledala koprodukcija Sovjetske zveze in Italije, kjer je ponazorjena Bitka pri Waterlooju. Waterloo je najboljši film o Napoleonskih vojnah in najboljši film o Napoleonu. Istočasno je tudi najboljši film o Wellingtonu.

V vlogi Napoleona izjemni Rod Steiger, v vlogi Wellingtona Christopher Plummer, manjšo vlogo pa ima tudi Orson Welles kot Ludvik XVII. Nekaj manjših zgodovinskih napak ni nič proti dejstvu, da je za film uporabljenih več kot 17 tisoč statistov in še vedno na ekranu gledamo eno najbolj točnih predelav zgodovinske bitke.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKoliko korakov na dan moramo narediti, da se izognemo predčasni smrti?
Naslednji članekParkinsonova bolezen od A do Ž: Simptomi, vzroki, preprečevanje …

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.