Ocena filma: Air

Air, film o nastanku znamke Jordan
Air, film o nastanku znamke JordanFoto: on imdb

Air je športna biografska drama o nastanku znamke Air Jordan in strmem vzponu giganta Nike v svetu športa oziroma košarke. Ljubitelji košarke bodo takoj prepoznali, da je zgodba pravzaprav začetek ere Michaela Jordana, verjetno pa bodo to spoznali tudi tisti, ki v košarki niso ravno domači. Air Jordan je znamka, ki jo prepozna vsak. A kako se je vse skupaj začelo? Na to odgovori film režiserja Bena Afflecka.

Air je film o nastanku znamke Jordan

Ben Affleck je v filmskem svetu pravi švicarski nož, saj počne skoraj vse in pri tem je uspešen. Igralec, režiser, scenarist in producent. Leta 1997 je skupaj z Mattom Damonom napisal scenarij za Dobri Will Hunting in v njem tudi igral. Sledilo je devet nominacij za oskarja in dva prejeta kipca. Deset let kasneje je režiral svoj prvi film Zbogom, punčka (Gone Baby Gone) in požel veliko hvale na svoj in filmov račun. Sedem nominacij in tri kipce kasneje je bil za njim že Argo leta 2012. Potem pa je leta 2021 sledil močno podcenjeni Poslednji dvoboj (The Last Duel), ki ga je napisal s prijateljem Damonom in Nicole Holofcener ter v njem ob Mattu Damonu tudi zaigral. In smo pri filmu Air, ki v slovenščini nosi še podnaslov Nekaterim legendam je usojeno leteti.

Kako dobiti Jordana, če ta noče k tebi?

Leta 1984 se v podjetju Nike košarkarska veja podjetja trudi odločiti, kako bo razporedila 250 tisoč dolarjev za novo bero novincev v ligi NBA. Marketinški mojster Rob Strasser (Jason Bateman) in soustanovitelj ter direktor podjetja Phil Knight (Ben Affleck) imata za to košarkarskega iskalca talentov Sonnyja Vaccara (Matt Damon), ki mora po neuspehih najti novo persono košarkarskega Nike sveta. Nabor lige NBA je kot tretjega zapisal Michaela Jordana, ki pa je predan Adidasu.

Film, ki se ukvarja s precej svežo in zelo poznano stvarjo, je lahko sila težko narediti. Konec poznamo, zgodba nam je jasna in gledalec se lahko vpraša, kaj sploh lahko novega vidi. Če imaš na režiserskem stolčku Bena Afflecka, v producentski sobi pa poleg njega še Matta Damona, je uspeh že praktično zagotovljen. Po ogledu lahko rečemo, da je zelenec pri pisanju scenarijev Alex Convery nekdo, ki ga bomo v prihodnje večkrat opazili na seznamu filmskih ustvarjalcev.

Filma ne bi bilo brez dokumentarne serije The Last Dance, ki smo jo lahko leta 2020 gledali na Netflixu. Ko je Affleck scenarij pobral s črne liste, je sledil tudi sestanek s samim Jordanom. Ta je projekt odobril, a pod štirimi pogoji. V filmu morata biti upodobljena George Raveling (pomočnik trenerja v ameriški olimpijski reprezentanci leta 1984) in Howard White (podpredsednik Nikove Jordan znamke in njegov bližnji prijatelj). Affleck je za vlogo slednjega izbral Chrisa Tuckerja, ki ga je poznal tudi Jordan. Izbrisan je moral biti lik Tinkerja Hatfielda, ki je takrat za Nike sicer delal, a z nastankom superge Air Jordan 1 ni imel opraviti prav nič. Zadnji pogoj pa je bila večja vloga za njegove starše v filmu, pri čemer je vztrajal, da mora njegovo mamo Deloris zaigrati Viola Davis.

Air je film za ljubitelje pogovorov o športu

Scenarij in režija poznani zgodbi vdahneta napetost, zaradi katere smo kljub znanemu razpletu na robu stolov. Dialogi in dogajanje so napisani pristno in zanimivo, zdi se nam, kot da smo v sejni sobi z glavnimi liki. Prav slednji pa so tisti, ki film povzdignejo na nekoliko višjo raven. Ben Affleck, Matt Damon in Jason Bateman so na eni strani uspeha, pri katerem jim pomaga Chris Tucker, ki še vedno piše eno najbolj zavidljivih karier v Hollywoodu. Na drugi strani je Viola Davis v vlogi Deloris Jordan, ki spiše še eno izjemno in prepričljivo vlogo v svoji karieri.

Air je napeta in dramatizirana zgodba o nastanku ene najbolj poznanih znamk v zgodovini. Če bi bila met v zadnji sekundi, bi se nekajkrat dotaknila obroča, nato pa ušla skozenj ter zapisala zmago. Čeprav opazimo kar nekaj klišejev, ponavljanj, nepotrebnega povzdigovanja in predvidljivosti je Air v vsem videzu najdražje reklame na svetu v bistvu zelo kompetenten film. Za vse ljubitelje športa in dobre igre, ki bi radi izvedeli nekaj več o nastanku Jordanove znamke in se ob tem še zabavali.

AIR | Official Trailer

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Air
Prejšnji članekTriestin, Triestin, mezzo ladro, mezzo assasin: Napol morilke Jedrt Maležič
Naslednji članekKako je Zemlja dobila vodo? Ne tako kot mislimo, pravijo znanstveniki
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-airAir je športna biografska drama o nastanku znamke Air Jordan in strmem vzponu giganta Nike v svetu športa oziroma košarke. Ljubitelji košarke bodo takoj prepoznali, da je zgodba pravzaprav začetek ere Michaela Jordana, verjetno pa bodo to spoznali tudi tisti, ki v košarki niso...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.