Ocena filma: Argylle

Argylle je film Matthewa Vaughna
Argylle je film Matthewa Vaughna Foto: on tmdb

Argylle je vohunska akcijska komedija režiserja, ki stoji za filmsko franšizo Kingsman. Zvezdniška igralska zasedba se nam predstavi v na prvi pogled enostavni espijonaži, za katero se kasneje izkaže, da je veliko več, kot si mislimo. Tudi traja dlje, kot bi si mislili. Ali bo Argylle dovolj dober spomin na najboljše trenutke režiserjeve filmografije, da prepriča gledalce?

Argylle naj bi bil del istega sveta kot filmi Kingsman

Matthew Vaughn je režiser s precej pisano paleto filmov, pri katerih je sedel na režijskem stolčku in po večini spisal tudi scenarije zanje. Stardust, Kick-Ass, Možje X: Prvi razred in filmska serija Kingsman, ki je brez dvoma njegovo najbolj znano delo. Še posebej prvi del, v katerem sta zablestela Colin Firth in Taron Egerton, se je hitro vpisal med najljubše akcijske komedije novega stoletja. Z značilnim stilom, humorjem in komedijo je spominjal na dovršeno in sofisticirano mešanico britanskih gangsterjev Guyja Ritchieja in klasičnih bondijad.

Argylle je akcijska komedija o vohunih
Argylle je akcijska komedija o vohunih Foto: on apple

Nadaljevanje je bilo sicer finančno uspešno, a izvirnika ni doseglo. Obratna usoda pa je čakala predzgodbo, ki ni bila uspešna, a je njeno nastajanje pojasnilo, da bo prihajajoči Argylle umeščen v taisti svet. Vaughn je s koncem leta 2023 potrdil, da si bodo »univerzum« delili filmi Kingsman, Argylle in za zdaj še nepoznan naslov filma, ki bo izšel v prihodnosti.

Če se vse to zdi zmedeno in hkrati zanimivo, potem je Argylle pravi naslov za še nekaj dodatne zmede, zavijanja z očmi, navdušenja in kratkočasenja.

Akcijska komedija, ki skriva (pre)več zapletov in razpletov

Argylle je film, ki (večinoma) spretno prebija nekakšno knjižno-filmsko obliko četrtega zidu. Najboljša primerjava so knjige Srce iz črnila, kjer se dogodki filma zgodijo zaradi pisanja knjige. Ko spoznamo avtorico knjižne uspešnice Argylle, Elly Conway (Bryce Dallas Howard), jo hitro najdemo pred skušnjavo o zaključku knjižne serije o plemenitem vohunu. Med vožnjo z vlakom spozna Aidana (Sam Rockwell), ki zase pravi, da je resničen vohun. Ko se začne pretepati in ji reševati življenje pred napadalci, mu začenja verjeti. Razloži ji, da ji po življenju streže skrivnostna služba imenovana Oddelek, ki jo vodi Ritter (Bryan Cranston). Razkrije ji, da njene knjige napovedujejo resnične dogodke, in se začne se vohunsko popotovanje pisateljice, ki se je znašla v svetu, ki se ji zdi predobro poznan.

Sam Rockwell in Bryce Dallas Howard v filmu Argylle
Sam Rockwell in Bryce Dallas Howard v filmu ArgylleFoto: on apple

Dober trik filma je zagotovo nenehno mešanje dogodkov, ki so se storili v knjigi, v resnici in v spominih likov. Temu sledi kar nekaj šokantnih razkritij, ki so bolj ali manj uspešna. Vse je odvisno od pozornosti gledalca, ki mora biti na malenkosti pozoren dlje, kot bi si pri takem filmu mislil. Če 135 minut trajajoč film primerjamo s približno enako dolgim filmom Kingsman: Tajna služba, hitro pridemo do odgovora, da preprosto ni tako dober. Čeprav se včasih že premočno trudi, Argylle pač ni tako izviren in prisrčen, kot je bila Vaughnova uspešnica pred desetimi leti. Predolgo se ukvarja z zapleti in razpleti, ki so povečini pričakovani (so tudi izjeme), a pretirano napihnjeno trajanje filma.

Samuel L. Jackson v filmu Argylle
Samuel L. Jackson v filmu Argylle Foto: on apple

Argylle, špijunska prepotentnost, ki ji včasih uspe

Argylle precej gledljiv in na trenutke zelo premeten film, ki pa bi znal na račun promocije razočarati številne gledalce. Nekaj dobrih akcijskih prizorov in nekaj nesmiselnih. Nekaj zanimivih trenutkov in veliko nepotrebnih. Nekaj izvirne zgodbe in nekaj že videnega. Argylle ni najslabši film Matthewa Vaughna, včasih je blizu najboljših, ima pa kar nekaj izvirnosti in prepotentnosti, ki težko nastopata skupaj.

Argylle | Official Trailer

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Argylle
Prejšnji članekSprememba pri plačilu študentskega dela! Preveri, kaj se spreminja
Naslednji članekTa kemijski element je ključen za življenje, kmetijstvo in industrijo!
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-argylleArgylle je na trenutke zabavna akcijska komedija, ki ponudi nekaj zanimivih in nadvse izvirnih idej. Žal pa je skrita v predolgo trajajoč film, ki po večini ni tako očarljiv in šarmanten, kot misli, da je. Še vedno dovolj za ljubitelje brezglave akcije z nekaj zanimivimi obrati.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.