Ocena filma: Bartonova akademija

Bartonova akademija (The Holdovers)
Bartonova akademija (The Holdovers) Foto: on tmdb

Bartonova akademija (The Holdovers) je praznični film Alexandra Payna, ki nam je v preteklosti pripravil iskanja človečnosti v filmih, kot so Krčenje (Downsizing), Nebraska in Potomci (The Descendants). Zdaj predstavlja svoj najboljši film kariere, ki se je zacementiral kot nujen ogled v prazničnem času, čeprav je slovenske kinematografe obiskal šele v februarju – ravno prav za dan kulture.

Bartonova akademija združi tri zadržke v času praznikov

Ko že napovednik ujame čar tistih filmov, ki so nas očarali pred mnogimi leti, potem je nekaj že opravljenega z odliko. Nostalgija je odličen pripomoček, če se ga uporabi na pravi način. Da je film v letu 2024 videti skoraj identično Društvu mrtvih pesnikov iz leta 1989 nekaj, zaradi česar zaigra srce filmskega ljubitelja. In ob ogledu filma Bartonova akademija bo srce ustvarilo balado, simfonijo, odo in mojstrovino nasploh. Ker prav to tudi sam film je.

Bartonova akademija predstavi zgodbo zagrenjenega profesorja Paula Hunhama (Paul Giamatti), ki mora za kazen skrbeti za študente, ki nimajo kam v času božičnih počitnic. Med njimi je Angus Tully (Dominic Sessa), čigar mati se je v hipu odločila za medene počitnice s svojim novim soprogom. Na akademiji ostane tudi vodja menze Mary Lamb (Da’Vine Joy Randolph), ki žaluje za sinom, ki je življenje izgubil v Vietnamu. Ko se tri osebnosti združijo v samoti, prejmemo odgovor, kako močna je medčloveška vez, še posebej v času praznikov.

Paul Giamatti in Dominic Sessa v filmu Bartonova akademija
Paul Giamatti in Dominic Sessa v filmu Bartonova akademija Foto: on tmdb

Igralska zasedba filma je fantastična

O mojstrstvu Paula Giamattija lahko ustvarimo svoj prispevek, in morda bi lahko trdili, da gre za njegovo najboljšo vlogo kariere, zagotovo pa je pri samem vrhu. Kot čemerni profesor klasicizma, ki meni, da je življenje zakomplicirano in grenko, je Giamatti perfekten. Od srčnih prizorov do nizanja latinskih izrazov iz spominov Marka Avrelija, od začetka do konca, je odličen. Prav enako dobro mu parira ponovno izvrstna Da’Vine Joy Randolph, kot sočutna in predvsem etična mati. V svojem debitantskem nastopu je izvrsten tudi Dominic Sessa, ki je vlogo dobil preko avdicij na resnični akademiji, ki je posodila svoje prostore za potrebe snemanja. In ko po debitantskem nastopu z veseljem pričakujemo prihajajoče vloge, to pove veliko. Igralska zasedba Bartonove akademije je srčna in človeška, v času praznikov pa razkriva vse sloje naših osebnosti.

Dominic Sessa in DaVine Joy Randolph v filmu Bartonova akademija
Dominic Sessa in DaVine Joy Randolph v filmu Bartonova akademija Foto: on tmdb

Božični film na slovenski kulturni dan je pravi čudež

Potem, ko nekaj let ali celo desetletij nismo prejeli pravega božičnega ali prazničnega filma, je Bartonova akademija pravi božični čudež. V slovenske kinematografe je sicer z redno distribucijo zašel šele na kulturni dan, kar se že ne zdi več naključje. Z izvrstnimi igralskimi predstavami, srčnim sporočilom in praznično idilo je Bartonova akademija kot prečudovito božično darilo, ki v sebi skriva še dodaten sentimentalen pomen. Takih ne delajo več, bi lahko rekli.

The Holdovers / Bartonova akademija / trailer A

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Bartonova akademija (The Holdovers)
Prejšnji članekNajboljše azijske restavracije v Ljubljani za leto 2024
Naslednji članekEna od Nostradamusovih srhljivih prerokb se je za leto 2024 že uresničila!
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-bartonova-akademijaBartonova akademija je eden najboljših božičnih filmov vseh časov. Alexander Payne je posnel najboljši film kariere, trio igralcev Giamatti, Joy Randolph in Sessa pa poskrbijo za srčno in človeško zgodbo, ki ji ni para. Več kot vredno svojega ogleda.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.