Ocena filma: Čas deklištva

Štiri sestre, ki so glavne junakinje v filmu

Priljubljena ameriška klasika je dobila novo filmsko upodobitev. Film je že nominiran za kar 6 oskarjev, kritiki pa ga hvalijo vsevprek. V njem igrajo znana imena, kot so Meryl Streep (čeprav se pokaže le za vzorec), Emma Watson in Saoirsa Ronan.

Moč dekliškega prijateljstva

Film govori o družini s 4 hčerkami. Njihov oče je v vojski, dekleta pa vzgaja njihova ljubeča mama. Sicer nimajo veliko denarja, vendar imajo streho nad glavo in hrano v trebuhu. Dekleta so živahna in ljubezniva, vsaka pa ima svoje sanje.

Glavna junakinja filma teče

Največji del zgodbe pripoveduje Jo, ki je družinska pisateljica. Zavrača družbene stereotipe, ne želi se poročiti, ampak uspeti kot avtorica. Zgodba ni prikazana kronološko, pač pa skače v preteklost in prikazuje individualno zgodbo vsake sestre.

V ospredju je družina in sestrstvo

Nikakor ne moremo mimo glavnega sporočila filma. Družina je na prvem mestu in tudi če ti gredo tvoje sestre na živce, jih imaš še zmeraj neskončno rad. Kljub različnim željam in sanjam se sestre podpirajo in ljubijo, tudi po tem, ko družino prizadene tragedija.

Dobro se boš morala poročiti.

Film je zelo feministično obarvan, saj se osredotoča na ženske in njihov položaj v zgodovini. Če so bile poročene, je ves denar pripadal njihovim možem, prav tako otroci. Imele so omejene možnosti in za svoje delo slabo plačane.

Čudovita adaptacija, ne pa ravno fenomenalen film

Žal me film ni povsem navdušil. Ob njem sem jokala in se smejala, igralke so bile čudovite, ampak vse skupaj me ni prepričalo. Zmotilo me je pretirana pozitivnost, tudi v luči tragedije. Vse skupaj je bilo skoraj preveč popolno prikazano.

Hočem biti najboljša ali sploh ne.

Prav tako me je zmotil končni razplet, za kar pa pač film ni odgovoren, saj je bil posnet po knjigi. Razumem, zakaj vsaka sestra doživi svoj srečni konec z moškim, ampak glede na to, kakšne vrednote je zagovarjala Jo, bi drugačna usoda imela veliko večji vpliv na mlada dekleta.

Prijeten film, vreden ogleda, vendar obstajajo tudi boljši

Žal filmu ne morem dati petih zvezdic. Meryl Streep se notri pojavi le toliko, da se lahko njeno ime napiše na plakate. Časovno zaporedje ni bilo vedno dobro izpeljano. Sestrska ljubezen je bila čudovito izpeljana, ampak preveč popoln in vesel ton filma mi preprosto ni deloval resnično.

LITTLE WOMEN - Official Trailer (HD)

Urednica revije Študent

PREGLEJ PREGLED
Igra
Kostumografija
Ton filma
Celota
Prejšnji članekPrešerni Kranj
Naslednji članekTop slovenski gini

Urednica revije Študent

ocena-filma-cas-deklistvaZelo dobro izpeljana adaptacija, vendar ni nek presežek. Film ima močno feministično noto, kar je super, čeprav jo sama zgodba glede tega malce zamejuje (krivda knjige). Preveč popoln in neresničen ton filma je tisto, kar najbolj bode v oči.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.