Ocena filma: Kaskader

Kaskader
Kaskader

Kaskader je akcijska romantična komedija v kateri mora kaskader filma (Ryan Gosling) najti glavnega igralca in zvezdo (Aaron Taylor-Johnson) filma, ki ga režira njegova simpatija (Emily Blunt). Ali gre res za poklon kaskaderskemu poklicu, seriji iz 80-ih in romantičnim komedijam ali pa je le nekoliko predolg film, ki se ponaša s trenutki odličnosti?

Film o kaskaderjih, ki se pokloni filmskemu poklicu

Scenarist Drew Pearce je sestavil zgodbo in scenarij, ki ohlapno temelji na istoimenski seriji iz osemdesetih, v kateri sta igrala Lee Majors in Heather Thomas kot kaskaderja, ki sta tudi lovca na glave. Zanimiv koncept je prelevil v zgodbo, kjer je Ryan Gosling kaskader za prepotentnega zvezdnika, in ko ta izgine, ga mora najti, če želi rešiti prvi celovečerec njegove simpatije.

Na režiserski stolček je sedel David Leitch, ki je v manj kot desetih letih spisal zavidanja vredno kariero režiserja akcijskih komedij. Tako so Johnu Wicku (tu je bil sorežiser Chadu Stahelskemu), Atomska blondinka (Atomic Blonde, 2017), Deadpool 2 (2018), Hobbs in Shaw (Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw, 2019), Nihče (Nobody, 2021), Nasilna noč (Violent Night, 2022) in Hiter kot strel (Bullet Train, 2022), ki po kakovosti prednjači med omenjenimi naslovi.

Ryan Gosling v filmu Kaskader
Ryan Gosling v filmu Kaskader Foto: on tmdb

In če bi sedeli v odboru studia, bi proračun med 100 in 150 milijoni dolarjev za akcijsko komedijo namenili prav njemu – še posebej, če bodo poleg omenjenih treh pripeta še ima Hannah Waddingham, Teresa Palmer, Stephanie Hsu in Winston Duke. In, če je film poklon kaskaderskemu poklicu, potem bo naloga predana režiserju, ki je tudi nekdanji kaskader.

Opazka, ki pritiče filmu, je njegova dolžina, saj bi lahko film brez večjih težav oklestili na manj kot 126 minut. Tako obstajajo trenutki, ki so razvlečeni, še posebej v prvih 90 minutah, kjer film ne teče tako dobro zaradi počasnega razvijanja zgodbe. Ko pa se zgodba postavi na noge, je pred nami samo še užitek v gledanju akcijskih in zabavnih prizorov. Kaskader deluje kot akcijska komedija. Kaskader deluje kot romantična komedija. Na koncu koncev pa deluje kot vpogled v nastajanje filmov, kjer je poleg vratolomnih kaskaderskih prizorov treba omeniti tudi nagovarjanje lastne strukture. Tu sicer ne gre za prebijanje četrtega zidu, temveč za dialog, kjer se lika zavedata, da tako imenovana ekspozicija traja predolgo.

Kaskader, akcijska komedija kot pravšnji kino obisk

Ker se film naslanja na komedijo, to pomeni, da včasih napetost ni izkoriščena do želene mere, saj je vse napeljano do naslednje šale. Kljub temu se uspe zgodbi, predvsem po zaslugi odličnega dvojca Gosling-Blunt, izogniti klišejem in kiču. Ko govorimo o tem žanru, je to film, ki si ga zamišljamo.

Emily Blunt v filmu Kaskader
Emily Blunt v filmu Kaskader Foto: on tmdb

Kaskader je poklon poklicu, ki je ključen pri ustvarjanju (akcijskih) filmov. Zaključni prizori s snemanja dodajo filmu še tisto piko na i, ki nas z zadovoljstvom pospremi iz kina. Če se odpravimo v kino na akcijsko komedijo, potem je Kaskader več kot prava odločitev. Kaskader je noro zabaven film, verjetno eden najbolj zabavnih zadnjih let. Čeprav ne doseže Leitchove komedije na vlaku z Bradom Pittom v glavni vlogi, je še vedno visokoproračunska romantična komedija, ki ji uspe biti tudi kakovosten akcijoner.

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Kaskader
Prejšnji članekCyrano de Bergerac v SNG Drama: V obdobje prenove z vrhuncem
Naslednji članekDelež katolikov v Sloveniji pada – kakšna je prihodnost Cerkve?

Urednik portala Student.si

ocena-filma-kaskader Kaskader je akcijska romantična komedija, ki se pokloni kaskaderskemu poklicu in ustvarjanju filmov na pravi način. Čeprav se zdi vsaj petnajst minut predolg, je film zabaven v smislu zgodbe, dialogov in akcije. Pravi pravcati "popcorn-flick".

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.