Ocena filma: Mulan

Mulan je najnovejši film studija Disney, ki nam že kar nekaj let ponuja predelave svojih legendarnih risank. Tokrat je na seznamu zgodba o punci Mulan, ki se zakrinkana v moškega pridruži cesarjevi vojski, ko Kitajsko napadejo sovražniki. Kot vedno pa se pojavita vprašanje in dvom, če bo film zvest risanki oziroma v tem primeru legendi.

Režiserka Niki Caro nam ponudi svoj vpogled v kitajsko legendo o mladem dekletu, ki se mora zakrinkati v moškega, da se lahko pridruži cesarjevi vojski. V filmu zaigrajo Yifei Liu, Donnie Yen, Jason Scott Lee, Jet Li in Li Gong.

Primerjava z risanko

Da kar takoj na začetku razjasnimo to, kar si mislijo mnogi. Ta film ni risanka, ki smo jo gledali, ampak za svoj izvor vzame legendo, po kateri je posneta tudi risanka. Če bi ocenjeval film glede na zvestobo risanki, bi bila ocena blizu lanskoletnega Levjega kralja. Ni zmajčka Mushuja in Črička, ni pesmi, ni babice, nekaj elementov manjka, ni generala, v katerega se Mulan zaljubi in verjetno mi je ušlo še kaj. Namesto zmajčka je feniks, ki se pojavi v nekaj prizorih, a ne govori. Čriček (Cricket) je eden izmed likov in ni prisrčni čriček kot v risanki. Pesmi ni, ker je bila taka odločitev in tako je tudi odločitev, da v filmu ni Li Shanga. Kapitan, v katerega se Mulan zaljubi v risanki, je razdeljen v dva lika, generala in vojaka. Ampak POZOR, ne sodimo filma po tem, ampak ga sodimo po filmu, kar tudi je.

Prepričljiv kostum še ni dovolj
Prepričljiv kostum še ni dovolj

Sodimo ga po filmu, kakršen je

Mulan je vizualno lep film, a z obzirom, da so imeli več kot pet mesecev časa, da popravijo in izboljšajo učinke ter tako imenovani »green screen«. Glede tega je film povprečen in ni vreden svojega proračuna. Ta je bil kar 200 milijonov dolarjev in Mulan je zapisan v zgodovino kot najdražji film, ki ga je režirala ženska. Prva polovica filma je precej dolgočasna in cilja na to, da like poznamo iz risanke in se jih niti ne trudi bolje predstaviti. K sreči je tu vsaj Tzi Ma, ki pokaže vse, kar igralska legenda zna.

Lik Mulan je preveč mlačen, da bi se nas v prvi polovici dotaknil in tako gremo v vse pomembne dogodke brez lika, ki se ga lahko oprimemo. Film pa naredi tudi napako, ki jo stori marsikateri Diseneyev film. Mulan že v prvih minutah prikaže kot zelo sposobno in nadarjeno, kar pomeni, da se bo ves trud zdel zaman.

Vsega tega pa film ne nadomesti s čudovito glasbo, fantastično scenografijo ali čim drugim. In oh, kakšne možnosti jim za vse to ponuja Kitajska. Tudi legendi, kot sta Jet Li in Donnie Yen, se zdita odtujeni in nezainteresirani za celotno dogajanje. Film nam predstavi tudi dva negativca, ki nista niti približno strašna ali grozljiva. Za enega izmed njih na koncu izvemo, da je bila beseda negativec celo premočna. Škoda, da nam ne ponudijo niti prikaza prave grožnje, kot so to bili (se opravičujem za primerjavo) Huni v risanki.

Negativci razočarajo
Negativci razočarajo

Vseeno pa film kitajsko kulturo prikaže na (delno) zadovoljiv način in jo malo približa tistim, ki je ne poznajo dovolj dobro. Za tiste, ki pa jo poznamo, lahko rečem le, da je bolje, če si ogledamo kakšno klasiko iz njihovega opusa. Kar je vedno krasilo kitajske srednjeveške filme so bili akcijski prizori, ki pa spet žal niso dosegli pravih standardov. Čeprav se govori, da je imel film ogromno število statistov in pomoči pri bitkah in pretepih, sta morda dva posneta kanček nad povprečjem.

Strnjeno mnenje

Film je bil razočaranje, saj sem bil mnenja, da bi to lahko bila Disneyeva predelava, ki bi pokazala nekaj kakovostnega. Lahko rečem, da je ena izmed najslabših predelav v Disneyevem opusu, kar pove ogromno. Ni tako slaba kot Levji kralj, a vseeno Mulanu gromozanski proračun ne govori v prid. Do likov mi ni bilo kaj dosti in neke empatije nisem čutil. Igralci so delovali nezainteresirani, v pomoč pa jim ni mogel biti slab scenarij. Vizualni spektakel, kakršen bi moral biti, je bil z izjemo nekaj prizorov popolnoma odsoten. Vseeno pa bo film komercialni uspeh in Disney tako ne bo dobil sporočila, da naj končno naredijo nekaj originalnega.

MULAN | Napovednik | V KINU OD 10. SEPTEMBRA

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Igra
Režija
Kinematografija
Zgodba
Izkoristek potenciala
Posebni učink
Kostumografija
Prejšnji članekIndigo: »Vsak, ki vzame mojo zbirko v roke, je moj kritik … « pravi pesnica Sara Kager
Naslednji članekKoncentracijsko taborišče na Kitajskem, ki mu nihče ne more nič

Urednik portala Student.si

ocena-filma-mulanČe si med tistimi, ki obožujejo risanko potem si boš pulil lase. Če si med tistimi, ki imajo radi kitajske filme, boš razočaran. Če si med tistimi, ki obožujejo filme nasploh, pa boš film (pre)hitro pozabil. Mulan je film, ki ga pogledaš, ko ne veš kam bi se dal za dve uri. Če res nič drugega pa te na koncu čaka angelski glas Christine Aguilere. Škoda Disney, res škoda.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.