Ocena filma: Skrito življenje

Režiser Terrence Malick se vrača z 173 minutno mojstrovino. Franz je mlad moški, ki z ženo in tremi hčerami živi v majhni nemški vasici St. Radegund. Ko izbruhne druga svetovna vojna, Franza vpokličejo v vojsko. Nacistične oblasti od Franza zahtevajo, da zapriseže zvestobo Adolfu Hitlerju in tretjemu rajhu. Franz se zateče k ugovoru vesti in zavrne odhod na fronto, pa čeprav se zaveda, da ga bo to privedlo v zapor ali celo v smrt.

Ko režiser ve kaj počne

Malick je znan po močnih čustvenih filmih kot so Drevo življenja in Tanka rdeča črta. Skrito življenje ni nič drugačno od njegovih prejšnjih del. Da o lepotah filma ne govorimo. Že po prvih prizorih ugotoviš, da bo to prelep film. In tudi je. Čeprav se film dogaja v nemško govoreči vasici, liki med seboj govorijo v angleščini. V trenutkih, ki za gledalca niso “pomembni” pa lahko slišimo Nemščino, Italijanščino in jezike Balkana. Malick točno ve kaj želi od filma in to se kaže v vsaki sceni, pa naj bo to pogovor ali pa samo posnetek gora.

Prelep film
Prelep film

Ugovor vesti

Po ogledu več filmov, ki govorijo o vesti se vedno vračam k enemu mojih najljubših citatov. “Kako naj živim sam s sabo, če ne ostanem zvest tistemu v kar verjamem?” In prav tako je razmišljanje glavnega lika v tem filmu. Ljubeč mož, oče in sin se odloči postaviti po robu vrhovnim vodjam za kakršnokoli ceno. Ob ogledu se verjetno ne boš strinjal z vsako njegovo odločitvijo, a tako je ko človek ne odstopi od svojega prepričanja. Temu lahko rečeš vera ali pa trma.

Dolžina filma

To je edina stvar, ki lahko govori filmu v minus. 173 minut dolg film, ki bi brez problema lahko bil krajši. Čeprav je vsak del filma lepo pokazan in razdeljen je vseeno tisti občutek, da si sedel v kinu 3 ure. In to ni film kjer se veliko dogaja. Ravno nasprotno, film je brez tistega klasičnega dogajanja, ki ga vidimo vedno več. A to ga naredi boljšega. Posveti se svojim likom in kraju dogajanja. Na ogled postavi človeka, vero, prepričanja, ljubezen in še marsikaj. K temu v pomoč pa stopi v filmu odlični August Diehl, ki ga sicer poznamo iz Neslavnih barab kjer je igral nacističnega generala. No tu je njegovo nasprotje, a nič manj odličen. Prav tako vsi ostali igralci v filmu od katerih Malick potegne najboljše.

Odlični August Diehl
Odlični August Diehl
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Režija
Igralske predstave
Zgodba
Dolžina
Prejšnji članekKlasični modni kosi za vsako garderobo
Naslednji članekSejmi rabljene smučarske opreme
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-skrito-zivljenjeEden najlepših in najboljših filmov tega leta. Terrence Malick nam predstavi zgodbo neopevanega junaka druge svetovne vojne, ki je živel preprosto in skrito življenje. Prelep film z odličnimi igralskimi predstavami in čudovito pokrajino Alp. Oglej si ga na festivalu Liffe.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.