Ocena filma: Terrifier 2

Terrifier 2 je brutalni slasher, ki sledi pokolu klovna Arta
Terrifier 2 je brutalni slasher, ki sledi pokolu klovna Arta Foto: on imdb

Terrifier 2, ki se je v slovenskih kinih predvajal s polnim imenom Terrifier 2: Masaker klovna Arta, je prav to, kar pove naslov. Gre za nadaljevanje filma iz leta 2016, ki je s svojim malim proračunom ustvaril že skoraj kultno podobo klovna in tako smo lahko le čakali na nadaljevanje. In nadaljevanje je v več segmentih nadgradnja prvega dela, tudi v pretirani minutaži.

Terrifier in klovn Art s kultnim masakrom

Terrifier je leta 2016 neodvisno režiral, produciral in napisal Damien Leone. V njem se pojavi klovn Art, ki se je prvič pojavil v Leonovem filmu All Hallow’s Eve. Ker gre za slasher je vse skupaj precej klasično, a kar ga je potisnilo v ospredje in mu prdobilo status kultnosti, sta nizek proračun in odlično grozljiv klovn. Za 35 tisoč dolarjev je Leone posnel film, ki je bil tako uspešen, da je proračun narasel na četrt milijona. Na poralu Indiegogo je ustvaril kampanjo s ciljem petdesetih tisočakov, v donacijah pa prejel omenjeni proračun, ki je bil kar 430-odstotno zvišanje cilja. To je režiserju, scenaristu in producentu Leoneju (ki je bil zaslužen tudi za montažo) omogočilo marsikaj.

Zgodba nadaljevanja prikaže obuditev klovna Arta, ki se ponovno odloči, da bo stregel po življenju v malem mestecu. V nadaljevanju se vrneta Samantha Scaffidi kot Vicky in David Howard Thornton kot klovn Art, ki je ponovno strašljiv, krut in naravnost izjemen. Ker gre za nemega klovna je njegova prezenca že tako dovolj strašljiva, svoje pa opravita tudi maska in make up. Klovn Art je resna konkurenca Pennywisu iz filmov Tisto, vsekakor pa ga v svoji brutalnosti prekaša.

Klovn Art iz filma Terrifier 2 je eden hujših negativcev v filmski industriji
Klovn Art iz filma Terrifier 2 je eden hujših negativcev v filmski industriji Foto: on imdb

Le nekaj tednov po tem, ko sem o filmu Žalost zapisal, da je eden najbolj brutalnih filmov zadnjih let, se pojavi Terrifier 2, ki ga včasih doseže. In seveda, film nima nekega podtona, sporočila ali česarkoli, kar bi lahko gledalec prejel iz ogleda. Ima pa nore prizore nasilja, ki imajo eno veliko srečo. To je Lauren LaVera, ki film lastnoročno drži nad gladino. Brez njene prepričljive igre, bi vse skupaj izpadlo preveč podobno prvemu delu in zaradi tega že videno.

Odličnost glavnih junakov ne opraviči dolžine

Vse sloni na klovnu Artu in LaVeri, s čimer je tudi izpolnjen namen ustvarjalca filma. Kjer pa bi ga lahko nekdo dobesedno »zabremzal« je minutaža filma. Terrifier 2 traja 138 minut in ker je prisotna še mid-credit scena, je potrebno gledati skoraj vsako sekundico. To je za pol ure daljše od Krika ali Noči čarovnic, kar je hudo pretirano za slasher. Če bi bil film krajši, bi se lahko znebil odvečnega balasta, ki niža njegovo kvaliteto. Tako je kar nekaj nejasnosti o zgodovini lika, ki ga nikoli ne vidimo, a vseeno igra pomembno vlogo v bitki proti klovnu. Mnogo drugih težav pa pritiče predvsem (še vedno) nizkemu proračunu filma, a prav v tem se včasih skriva čar takih filmov.

Lauren LaVera je poleg klovna Arta glavna zvezda filma Terrifier 2
Lauren LaVera je poleg klovna Arta glavna zvezda filma Terrifier 2 Foto: on imdb

Terrifier 2 je odlično nadaljevanje vpeljane franšize, ki se bo še nadaljevala. Zvezda glavnih treh akterjev (Leone, LaVera in Thornton) je zasvetila še močneje in svet že pričakuje tretji del, ki bo pokazal, kako se klovn Art pripravlja na nov masaker. Vedeti pa morajo, da bodo višja tudi pričakovanja glede kakovosti (in dolžine).

Terrifier 2 | Official Trailer

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Terrifier 2
Prejšnji članekTo so najboljši božični sejmi revije Times za leto 2022
Naslednji članekBalada o drevesu je knjiga, ki bo pomagala mnogim

Urednik portala Student.si

ocena-filma-terrifier-2Terrifier 2, ki se je v slovenskih kinih predvajal s polnim imenom Terrifier 2: Masaker klovna Arta, je prav to, kar pove naslov. Gre za nadaljevanje filma iz leta 2016, ki je s svojim malim proračunom ustvaril že skoraj kultno podobo klovna in tako...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.