Ocena filma: Ujete v medmrežju (23. Festival dokumentarnega filma)

Ujete v medmrežju
Ujete v medmrežju Foto: on imdb

Eden izmed filmov na 23. Festivalu dokumentarnega filma je bil tudi Ujete v medmrežju, ki je požel veliko kritik, obtožb in aplavza. Aplavz je bil seveda namišljen, ker je tudi letošnji festival minil od doma. To pa ne pomeni, da ni bil izpeljan na najvišjem nivoju, kot se za organizatorje spodobi. Češki dokumentarni film Ujete v medmrežju pa govori o spletnem nadlegovanju, perverznosti in napakah v družbi.

Spletni spolni predatorji ujeti na kamere

Ujete v medmrežju je dokumentarni film režiserjev Vita Klusaka in Barbare Chalupove, ki je postal več kot le film. Opravila sta avdicijo polnoletnih igralk, ki bi lahko po videzu igrale dvanajstletnice. Kam točno bo dokumentarni film odšel, nam je jasno že po prvem režiserjevem vprašanju in odgovorih vseh punc. Večina se jih je že v svoji mladosti spopadla s tako ali drugačno različico spolnega nadlegovanja. Ko so izbrane tri igralke, jih ekipa prelevi v dvanajstletne punce. V filmskem studiu vsaki zgradijo svojo sobo in jo napolnijo s stvarmi, ki bi jih imela mlada najstnica. Ustvarijo jim profile na različnih družbenih omrežjih in čakajo. Vse je ustvarjeno s pomočjo psihologov, odvetnikov, seksologov in olajšano z medsebojno ljubeznijo, ki jo čuti ekipa. Prvi pogovori s starejšimi moškimi stečejo in vrženi smo v dogajanje dokumentarca oziroma družbe.

Ujete v medmrežju je bil eden od bolj vplivnih filmov na 23. FDF
Ujete v medmrežju je bil eden od bolj vplivnih filmov na 23. FDF Foto: on imdb

Odvisnost mladih od spletnih aplikacij in posledično spletno spolno nadlegovanje sta velik problem sodobne družbe, zato sta se Chalupová in Vít Klusák (znan po Čeških sanjah) odločila izpeljati filmski eksperiment, ki je postopoma postal družbena intervencija, saj je organom oblasti pomagala pri konkretnih obtožbah. Na igralski avdiciji sta izbrala tri polnoletna dekleta, ki bi po videzu lahko igrala dvanajstletnice, nato sta s skupino psihologov, seksologov in odvetnikov ustvarila lažne spletne profile treh »dvanajstletnic« in dekleta prepustila spletnim video klepetalnicam. Število prošenj anonimnežev po osebnem stiku in razkazovanju intimnih delov telesa je bilo šokantno …

Ne mine dolgo, ko nam režiserja že ponudita zamegljene obraze moških, ki želijo gole fotografije (tudi v zameno za plačilo, kasneje izsiljevanje) dvanajstletnic. »Te ne moti, če imam le dvanajst let?« je vprašanje, ki ga vsakokrat postavijo punce in čakajo odgovor. Naivno odgovarjanje igralk spodbuja spletne plenilce tudi do mere samozadovoljevanja pred njimi. Nekateri si po nekaj pogovorih zaželijo tudi pogovora v živo, ki se ga pri koncu filma punce tudi udeležijo. Seveda pod skrbnim nadzorom kamer in članov ekipe.

Šokantnost nekaterih trenutkov prepuščam slehernemu gledalcu, ki si bo film ogledal. Zaradi priljubljenosti bo verjetno na voljo še nekaj dni. Odgovorov sam dokumentarec ne ponudi, a obenem tega od ustvarjalcev ne pričakujemo. Iskanje odgovora v tem primeru je pretežko in preobširno za malo manj kot dve uri, ki sta nam na voljo. Je kriv posameznik ali je kriva družba, ker je takih posameznikov kar precej?

CAUGHT IN THE NET Trailer | PÖFF 2020

Ujete v medmrežju je dokumentarni film, ki ga je težko gledati, a lahko kaj hitro postane nujen ogled. S fantastičnimi igralkami, ki so šle skozi pekel in nazaj med pretvarjanjem, da so dvanajstletnice. Češki duo režiserjev je ponudil enega izmed najbolj pomembnih dokumentarnih filmov, ki bo še dolga leta uporabljen kot temelj raziskovanja problema, s katerim se bo družba spopadala v prihodnje.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZnano je, na katerih študijskih programih bo omejitev vpisa
Naslednji članekIzrael ena prvih držav, ki se približuje koncu pandemije
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.