Ocena filma: Varuhi galaksije 3

Varuhi galaksije 3
Varuhi galaksije 3 Foto: on disney

Varuhi galaksije: 3. dejanje je zaključek trilogije, ki jo je za Marvel ustvaril James Gunn. Film, ki je nekoč »razbil« Marvelovo formulo in ustvaril prizmo za nadaljevanja, je zdaj pokazal, da je lahko film po tej prizmi še vedno zelo dober. Kako se je izkazal zaključek zgodbe o (nekoč) manj znanih superjunakih Marvelovega arhiva?

Varuhi galaksije 3 ali vrhunec Marvelove formule

Leta 2014 so bili Varuhi galaksije deseti film v Marvelovem univerzumu. Režiser James Gunn je zbral peterico manj znanih superjunakov in jim vnesel nekaj, kar bi kasneje imenovali »to je pač Marvelov film«. Ko smo že mislili, da drugi del tri leta kasneje ne bo deloval, je dokazal nasprotno. Skoraj deset let po izvirniku oziroma vstopu v trilogijo je James Gunn predstavil zaključek svoje zgodbe z Varuhi galaksije in se (za nekaj časa) poslovil od Marvela. In to je storil v velikem slogu, saj je spisal najboljšo trilogijo znotraj MCU.

Za gledalce, ki filma še niso videli, priporočam tudi ogled praznične epizode, ki je izšla novembra 2022. Manj kot pol ure prisrčnega ogleda napove nekaj trenutkov v samem filmu, ni pa nič hudega, če te epizode nisi videl.

Varuhi galaksije se poslavljajo v 3. dejanju
Varuhi galaksije se poslavljajo v 3. dejanju Foto: on disney

Peter Quill (Chris Pratt), Rocket (Bradley Cooper), Nebula (Karen Gillan), Drax (Dave Bautista), Groot (Vin Diesel), Gamora (Zoe Saldana) in Mantis (Pom Klementieff) so se vrnili in vnesli prepotrebno svežino v Marvelovo peto fazo, ki trpi za tako imenovano utrujenostjo gledalcev. V dvaintridesetem filmu MCU se Varuhi odpravijo na misijo, da rešijo enega od svojih. Čeprav sta bila prvi in drugi del nadvse duhovita in so pri Marvelu mislili, da je lahko tak prav vsak njihov film, so imeli Varuhi nekaj, česar preostali filmi nimajo – kemije glavne ekipe. Ta je glavni adut filma, ki sicer trpi zaradi nekaterih Marvelizmov (doprinos Adama Warlocka je nikakršen in povsem brez potrebe) in raztresenega tona, a to nadomesti z dušo. Slednja oziroma manjka slednje je še kako očitna v filmih, ki so sledili Spider-Manu ali celo Neskončni vojni.

Varuhi galaksije predstavijo tudi Adama Warlocka
Varuhi galaksije predstavijo tudi Adama Warlocka Foto: on disney

Marvelov film, ki nosi največjo čustveno težo

Varuhi galaksije 3, če se izrazim po domače, je v svojih najboljših trenutkih morda celo najboljša čustvena zgodba, ki jo je prikazal studio. Z nekaj pristranskosti bi lahko rekli, da gre v tistih trenutkih za najboljše, kar Marvel sploh ima. Prav to je nekaj, v čemer so ti filmi blesteli – imeli so dušo in imeli so je za izvoz. Kje vmes se je ta porazgubila ni pomembno, a ekipa komičnih idiotov, jezno nedoraslih junakov jo več kot očitno še ima. Prizori v filmu, ki so praktično izjemen film znotraj filma, so srce parajoči in film z raketno (pun intended) hitrostjo ponesejo na zavidanja vredno raven. Končno lahko tudi rečemo, da je »Marvel« spet smešen, ker komedija Jamesa Gunna s temi liki preprosto deluje. Vse to pa prinese do nekaj raztresenosti pri pripovedovanju zgodbe, a lahko to filmu, kot rečeno, odpustimo zaradi zares čudovitega zaključka trilogije.

Chris Pratt ponudi najboljšo igro svoje kariere, če govorimo o čustvenih in ne komičnih prizorih, kar je hvale vredno. Glavna zvezda filma pa je vsekakor Rocket Bradleya Cooperja. Ko te rakun spravi v jok, potem veš, da si gledal nekaj emocionalnega. Četudi tokratni zlikovec ni nekaj najbolj grozovitega, kar smo videli na filmskem platnu, je njegova vloga dovolj kaotična, da poskrbi za nekaj zares napetih prizorov. In tu se je Gunn še kako dobro poigral s pričakovanjem, da bo nekdo od varuhov »odšel« v večna lovišča. Če bi to rad izvedel, pojdi v kino.

Rocket je zvezda pete faze Marvela
Rocket je zvezda pete faze Marvela Foto: on disney

Varuhi galaksije, adijo prismuknjenci

Varuhi galaksije: 3. dejanje je film, ki ga je Marvel nujno potreboval. Skupina, ki smo jo spoznali leta 2014, je spisala čudovito zgodbo in najverjetneje najboljšo Marvelovo trilogijo. Čeprav se na trenutke ne more izogniti klišejem in – marvelovi formuli – je še vedno noro gledljiv film s ponovno fantastično glasbeno podlago.

Marvel Studios’ Guardians of the Galaxy Vol. 3 | New Trailer

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Varuhi galaksije: 3. dejanje
Prejšnji članekKomentar: Slovenski kulturni boj in vloga mladih
Naslednji članekŠtudenti tako rekoč čez noč ostali brez postelj

Urednik portala Student.si

ocena-filma-varuhi-galaksije-3Varuhi galaksije: 3. dejanje je zaključek trilogije, ki jo je za Marvel ustvaril James Gunn. Film, ki je nekoč »razbil« Marvelovo formulo in ustvaril prizmo za nadaljevanja, je zdaj pokazal, da je lahko film po tej prizmi še vedno zelo dober. Kako se je...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.