Ocena filma: Vse povsod naenkrat

Vse povsod naenkrat je v tem trenutku najboljši film leta in stežka ga bo kdo presegel
Vse povsod naenkrat je v tem trenutku najboljši film leta in stežka ga bo kdo presegel

Vse povsod naenkrat (angl. Everything Everywhere All At Once) je film režiserskega dua poznanega pod imenom Daniels. V filmu nastopajo Michelle Yeoh, Jamie Lee Curtis, Stephanie Hsu, Jenny Slate, James Hong in Jonathan Ke Quan v svoji filmski vrnitvi. Je eden tistih filmov, ki lahko preseže že tako visoka pričakovanja ali pa gledalca dobi povsem nepripravljenega in ga še vedno navduši. Brez dvoma eden najboljših filmov vseh časov, vsekakor pa vsaj pri vrhu te lestvice.

Vse povsod naenkrat je res vsepovsod in vedno

Režiserski dvojec Daniels nam je šest let po zdaj že kultnem Swiss Army Man (Paul Dano, Daniel Radcliffe) prinesel novo vratolomno, akcijsko, komično pustolovščino Vse povsod naenkrat. Delovala sta v tišini in pred svoje kamere nabrala čudovito zbirko talenta. Glavna vloga je samozavestno pripadla Michelle Yeoh, ki je pri svojih 59-ih bolj navdušujoča kot kadarkoli prej. Prevzela je vlogo Evelyn – mame, žene in lastnice pralnice. Njeno hčerko zaigra Stephanie Hsu, očeta James Hong, Jamie Lee Curtis pa zaigra davčno asistentko. Prvič po Gunijih in Indiani Jones in templju smrti v letih 1985 oziroma 1984 se vrača Ke Huy Quan, kar je že samo po sebi izjemno.

Četudi bi se še tako trudil, ne bi uspelo razložiti zgodbe filma v njegovi celoti. Ustvarjen je bil film o multiverzumu, ki si ga Marvel in ostali lahko le želijo. V zadnjih letih se rado uporablja beseda: »blueprint« in ta film to je. Tisto, kar iz odličnega filma o principu neskončnih realnostih ustvari mojstrovino je poleg tega še vse ostalo. Film se ne imenuje kar tako Vse povsod naenkrat, ker je res tako. Res je izjemen film o multiverzumu, a doda še kopico drugih stvari. Fantastičen, čustven in realen prikaz družine in razmerja zakoncev in staršev z otrokom. Igrivost in napetost akcijskih prizorov sta bili pričakovani, a ne na takem nivoju in ne tako izvirno. Sveža zgodba, zanimivost dogodkov v njej in iznajdljivost v skladu z neskončnostjo multivesolja. Če bi vse to nekako pomešali s tremi igralskimi predstavami, ki si zaslužijo najvišjo raven pohval, bi dobili enega izmed najboljših filmov vseh časov. In točno to dobimo.

Vse od izvirnosti do bizarnosti, joka in gnusa v enem

Vse povsod naenkrat je zabaven, smešen, čustven, ganljiv, navdušujoč, ekstremen, akcijski, nor, pameten, iznajdljiv, iskren in aktualen film. Brez večjega pompa pred samim izidom je ekipi uspelo ustvariti najboljši film, ki bi ga lahko. Nisem prepričan, če bi lahko šlo na bolje, saj sam ne bi popravljal ničesar. Film si skozi zgodbo upa in to uporabi v svojo korist, ko je to potrebno in obrne vsak posamezen kamenček, ki ga je našel. Ko že govorimo o kamnih. Če obstaja film, kjer sta na ekranu dva kamna in sem na robu joka, potem je to mojstrovina. Več o tem izveš v filmu – oglej si ga.

Michelle Yeoh je v filmu Vse povsod naenkrat naravnost izjemna
Michelle Yeoh je v filmu Vse povsod naenkrat naravnost izjemna. izjemen pa je tudi sam film

Vse povsod naenkrat ima vse, kar si srce poželi

Michelle Yeoh je izjemna in čeprav priznam, da nisem videl slehernega filma legendarne igralke, bi rekel, da je za zdaj to njena najboljša vloga. Njen magnum opus, chef d’oeuvre, biser in vse ostalo. Ob njej odlično zaigra in preseneti Stephanie Hsu, ki mora v svoji vlogi zaigrati popolnoma vsako čustvo na seznamu. Pri vsakem navduši in če bi v slabši izvedbi njena vloga izpadla nerodno in »cringe«, je v tem filmu lahko prekrasna in grozljiva. Seveda je odlično videti Jamie Lee Curtis, Jamesa Honga in Jenny Slate, a kaj, ko je predbožično darilo Ke Huy Quan. Z dvema vlogama pri dvanajstih letih se je vpisal v srca filmskih navdušencev in z nekaj izjemami izginil izpred filmskih kamer do danes. Zdaj se je vrnil v Vse povsod naenkrat in spet ukradel srca s svojo karizmo, šarmantnostjo in perfektno igro. Zdaj je jasno, kako velika luknja je zevala v filmih ob njegovi odsotnosti.

Vse povsod naenkrat je brez dvoma eden najboljših in najbolj domiselnih filmov zadnjih let
Vse povsod naenkrat je brez dvoma eden najboljših in najbolj domiselnih filmov zadnjih let v katerem blesti trojka Michelle Yeoh, Ke Huy Quan in Stephanie Hsu

Uporaba multivesolja je mogoča le z izvirnostjo in pogumom ustvarjalcev ter ekipe same. Uspe jim in to praktično brez napak in čudnih pogledov. Občutek, ki so ga med drugimi dali lanskoletni Neskončni dve minuti, Biti John Malkovich in celo Jackass združi v eno in ustvari perfekcijo. Za film, kjer sam pred ogledom nisem imel čustvene navezanosti, lahko rečem, da gre za enega najboljših filmov v mojem življenju. Nekako je vse, kar sem želel, nič od tega in še mnogo več.

Bo Vse povsod naenkrat ostal najboljši film leta 2022?

Vse povsod naenkrat je eden najboljših filmov vseh časov, ki s svojo izvirnostjo, igrivostjo, ganljivostjo, zgodbo, akcijo, komedijo, aktualnostjo in zimzelenostjo ostane v mislih gledalca do konca življenja. Če bi želel iti v enem samem filmu skozi cel spekter čustev, bi izbral Vse povsod naenkrat. Na polovici smo in dvomim, da bi ga lahko kdo sesul s prestola najboljšega filma leta 2022.

Vse povsod naenkrat | v kinu 19. maja

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Vse povsod naenkrat (Everything Everywhere All At Once)
Prejšnji članekZoran Janković o Akademskem kolegiju in študentih, ki so »ubogi reveži«
Naslednji članekZnanstveniki ustvarili računalnik iz alg, ki ga poganja fotosinteza

Urednik portala Student.si

ocena-filma-vse-povsod-naenkratVse povsod naenkrat (angl. Everything Everywhere All At Once) je film režiserskega dua poznanega pod imenom Daniels. V filmu nastopajo Michelle Yeoh, Jamie Lee Curtis, Stephanie Hsu, Jenny Slate, James Hong in Jonathan Ke Quan v svoji filmski vrnitvi. Je eden tistih filmov, ki...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.