Ocena filma: Z ljubeznijo, Vincent

Film, ki ni izvrsten le zaradi Vincenta, katerega zgodba postavlja vprašanja še danes, ampak je tudi prvi v celoti naslikan celovečerec.

Kako je bil narejen?

Proces, ki je veljal za skoraj nemogočega, je bil izveden v nekaj delih. Igralci so prizore najprej posneli pred kamero, nato so bili ti predelani v animacijo. Nazadnje pa je več kot 120 umetnikov z oljem na platnu naslikalo 66.960 sličic v van Goghovem stilu.

 

Biografija?

Površinska zgodba filma je izmišljena. Poštar Joseph svojega sina prosi, da dostavi zadnje Van Goghovo pismo njegovemu bratu. Armond kmalu izve, da je tudi brat umrl, zato je poslan v majno mestece Auvers-sur-Oise. Tam se kratkočasi, ko čaka na zdravnika Paula Gacheta, da mu ta pove resnico. Postane amaterski detektiv in skuša izvedeti, ali je bila Vincentova smrt res samomor. Vincentova zgodba pa je predstavljena skozi spomine ljudi, s katerimi je van Gogh govoril.

A zgodba in biografija nista tako pomembni, kot je sam film. V celoti so poustvarili in animirali 94 različnih van Goghovih slik in vsaj 31 delnih slik. Pomembnost filma je v njegovem procesu. Ta je trajal več let in je bil narejen z ogromno skrbnostjo. Ta film skrbi, da se ohranja njegova zapuščina.

Moja ocena

Tudi sama sem ugotovila, da je bila sicer zgodba zanimiva, a ni bila tista, ki me je prepričala. Bolj fascinanten mi je bil stil, da sem v vsaki sceni našla delček van Gogha in njegove slike videla animirane. Film vidim kot globok poklon enemu največjih umetnikov, ki se na žalost v času svojega življenja tega ni zavedal.

Film priporočam vsem, ki jih lahko zanima življenje van Gogha, a v resnici želijo videti njegovo življenje skozi njegovo umetnost.

 

Prejšnji članekPričarajte si popoln Miklavžev večer
Naslednji članekAli starodavni Grki zares niso videli modre barve?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.