Oskarji 2021: v ospredju podelitve »manjši« filmi in raznolikost

Letošnjo podelitev filmskih nagrad oskar bo zaznamovala rasna raznolikost, prav tako pa so v ospredje potisnjeni »manjši«, bolj nepoznani indie filmi. Če se ozremo nazaj v leto 2020, je bil absolutni zmagovalec oskarjev korejski film Parazit, režiserja Bong Joon Hooja. To je bila zadnja normalna podelitev nagrad, ki se je izvedla, preden je koronavirus postavil svet filma na glavo. Glede na to, da produkcije filmov zamujajo (tudi po leto dni) pa se lahko vprašamo, zakaj še vseeno podarjamo nagrade? Ali gre za prepoznavanje umetniške odličnosti in pomena kulture? Kdo sploh ocenjuje in izbere filme (ki so po njihovo) vredni nagrade?

2021 – leto raznolikosti

Letos sta za oskarja prvič nominirani dve ženski za najboljšo režijo, in sicer Chloé Zhao za film Nomadland in Emerald Fennell za film Obetavna mladenka (Promising Young Woman). Poleg tega sta bila za najboljša igralca prvič nominirana igralec muslimanske vere (Riz Ahmed) in igralec azijskega rodu (Steven Yeun).

Letos so si torej oskarji prizadevali za usklajeno ureditev in v izbor vključil več žensk, posameznikov različnih ras in ver ter mlajše, še nezane, filmske ustvarjalce. S tem so se želeli izogniti lanskemu neprijetnemu heštegu #OscarsSoWhite, ki se je pojavljal na družbenih omrežjih in blatil podelitev.

PROMISING YOUNG WOMAN - Official Trailer [HD] - This Christmas

Dolgotrajna sprememba ali anomalija zaradi koronavirusa?

Oskarji 2021 prestavljajo nove generacije filmskih ustvarjalcev. Pri tem se poraja vprašanje, ali bi bilo področje tako raznoliko, če pandemije ne bi bilo.

Zaradi zaprtja kinodvoran in zamaknjene produkcije so namreč filmski studii umaknili velike pištole za nagrade, kot so West Side Story, Dune, In the Heights in The French Dispatch. Zaradi tega je bilo polje na oskarjih odprto za manjše filme manj znanih ustvarjalcev, kot so Nomadland, Promising Young Women, Sound of Metal in Minari.

Za koliko od tega lahko krivimo pandemijo in za koliko nagrade same? Če koronavirusa ne bi bilo, ali bi bili nominirani filmi, ustvarjalci in igralci drugačni? To bomo lahko ugotovili na naslednji podelitvi teh prestižnih nagrad, ko bomo verjetno imeli že vse »velike« filme, ki jih studii zadržujejo.

Prejšnji članekKlub ptujskih študentov ponuja enkratno socialno pomoč
Naslednji članekKoliko časa bi potreboval, da peš obkrožiš Luno?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.