Poslovil se je Spartak

Včeraj, 5. februarja 2020, se je od nas poslovil igralec zlate dobe Hollywooda, Kirk Douglas. Igralec, ki se je svetu najbolj vtisnil v spomin kot Spartak, je umrl pri zavidljivih 103 letih.

Spartak

Kirk Douglas se je rodil kot Issur Danielovitch, potomec ruskih Judov, v New Yorku. V sedmih desetletjih je nastopal v kar 90 filmih. Najbolj slavni sta njegova upodobitvi Spartaka v filmu Spartacus (1960) in pa boksarja Midge Kellyja v filmu Champion (1959). Slednja vloga mu je tudi prinesla Oskarja.

Slika iz filma Spartak.
Najbolj slavni sta njegova upodobitvi Spartaka v filmu Spartacus (1960)…

Borba proti črnemu seznamu

Kirk pa je bil najbolj ponosen na svojo borbo proti tako imenovanemu hollywoodskemu črnemu seznamu. To je bil seznam piscev, igralcev in režiserjev, ki so jih izločili iz filmskega »ceha« zaradi morebitnih komunističnih povezav ali idej.

Premierni plakat za film Spartacus
…da bo vztrajal, da se pod scenariji podpiše Daltona.

Eno izmed imen, ki se je pojavilo na tem črnem seznamu, je bilo tudi ime scenarista Kirkovega značilnega filma Spartak: Dalton Trumbo. Kirk naj bi slavnostno oznanil, da bo ob končanem filmu vsem povedal, da ga je napisal Trumbo in da bo vztrajal, da se pod scenariji podpiše Daltona. To je bil le eden izmed trenutkov, ko se je Douglas postavil proti črnemu seznamu.

Neuničljiv

Kirk Douglas je v svojem življenju preživel marsikaj. Preživel je helikoptersko nesrečo leta 1991 in pa tudi kap leta 1996. Kap naj bi ga pustila v hudi depresiji. Kirku je iz nje pomagal splavati humor.

Kirk Douglas v starejših letih.
S takim humorjem je depresijo odganjal še leta in leta.

V intervjuju je za revijo Parade povedal, da si je enkrat že porinil cev pištole v usta a se je pri tem udaril v zob. Ta ga je tako zabolel, da je takoj povesil orožje. In to mu je bilo smešno. Njegov samomor je ustavil zobobol. S takim humorjem je depresijo odganjal še leta in leta.

Poslovilo

Od Kirka pa so se poslovili tudi njegovi sinovi in njihove družine. Micheal Douglas, Kirkov sin in tudi sam slaven igralec, je na Instagramu napisal, da z brati sporoča žalostno novico, da jih je zapustil njihov oče. Objavo je končal z naznanilom, da je ponosen, da je očetov sin.

Tudi Michealova žena, Catherine Zeta Jones, se je poslovila od svojega tasta.

In tudi iz našega uredništva želimo, da počiva v miru.

Slika Kirk Douglasa
Naj počiva v miru.
VIRSky news
Prejšnji članekAli lahko pojemo stres?
Naslednji članekJaz, neVegan, zgodba iz 22. stoletja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.