ponedeljek, 21 septembra, 2020
Doma Zabava Film Poslovil se je Spartak

Poslovil se je Spartak

Včeraj, 5. februarja 2020, se je od nas poslovil igralec zlate dobe Hollywooda, Kirk Douglas. Igralec, ki se je svetu najbolj vtisnil v spomin kot Spartak, je umrl pri zavidljivih 103 letih.

Spartak

Kirk Douglas se je rodil kot Issur Danielovitch, potomec ruskih Judov, v New Yorku. V sedmih desetletjih je nastopal v kar 90 filmih. Najbolj slavni sta njegova upodobitvi Spartaka v filmu Spartacus (1960) in pa boksarja Midge Kellyja v filmu Champion (1959). Slednja vloga mu je tudi prinesla Oskarja.

Slika iz filma Spartak.
Najbolj slavni sta njegova upodobitvi Spartaka v filmu Spartacus (1960)…

Borba proti črnemu seznamu

Kirk pa je bil najbolj ponosen na svojo borbo proti tako imenovanemu hollywoodskemu črnemu seznamu. To je bil seznam piscev, igralcev in režiserjev, ki so jih izločili iz filmskega »ceha« zaradi morebitnih komunističnih povezav ali idej.

Premierni plakat za film Spartacus
…da bo vztrajal, da se pod scenariji podpiše Daltona.

Eno izmed imen, ki se je pojavilo na tem črnem seznamu, je bilo tudi ime scenarista Kirkovega značilnega filma Spartak: Dalton Trumbo. Kirk naj bi slavnostno oznanil, da bo ob končanem filmu vsem povedal, da ga je napisal Trumbo in da bo vztrajal, da se pod scenariji podpiše Daltona. To je bil le eden izmed trenutkov, ko se je Douglas postavil proti črnemu seznamu.

Neuničljiv

Kirk Douglas je v svojem življenju preživel marsikaj. Preživel je helikoptersko nesrečo leta 1991 in pa tudi kap leta 1996. Kap naj bi ga pustila v hudi depresiji. Kirku je iz nje pomagal splavati humor.

Kirk Douglas v starejših letih.
S takim humorjem je depresijo odganjal še leta in leta.

V intervjuju je za revijo Parade povedal, da si je enkrat že porinil cev pištole v usta a se je pri tem udaril v zob. Ta ga je tako zabolel, da je takoj povesil orožje. In to mu je bilo smešno. Njegov samomor je ustavil zobobol. S takim humorjem je depresijo odganjal še leta in leta.

Poslovilo

Od Kirka pa so se poslovili tudi njegovi sinovi in njihove družine. Micheal Douglas, Kirkov sin in tudi sam slaven igralec, je na Instagramu napisal, da z brati sporoča žalostno novico, da jih je zapustil njihov oče. Objavo je končal z naznanilom, da je ponosen, da je očetov sin.

Tudi Michealova žena, Catherine Zeta Jones, se je poslovila od svojega tasta.

In tudi iz našega uredništva želimo, da počiva v miru.

Slika Kirk Douglasa
Naj počiva v miru.

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (3 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,198FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Najboljši filmi o nezemljanih

Filmi, kjer človeštvo v takem ali drugačnem številu naleti na nezemljane v taki in drugačni obliki. Čeprav so Superman, Thor in Thanos nezemljani, teh...

Menjam: Viski za hišo

Osemindvajsetletni Matthew je za štiriinštirideset tisoč funtov prodal zbirko viskija. Steklenico mu je vsako leto za rojstni dan dal oče, razlog za prodajo je...

Letos 100 let slovenske atletike in več kot 10 državnih rekordov

Letos slovenska atletika praznuje svojo stoletnico – kot mejnik začetka njenega organiziranega delovanja v Sloveniji so na Atletski zvezi Slovenije izbrali prav leto 1920,...

Preverite pametne ure, brezžične slušalke in napredne prenosnike, s katerimi bo Huawei popestril jesen

Na globalnem dogodku pod sloganom »Inovacije navdihujejo srečna naključja« (Inovation Inspires Serendipity) je podjetje Huawei Consumer BG predstavilo šest novih izdelkov, ki bodo obogatili...