Premiera: VICE (Mož iz ozadja)

Skupaj s predsednikom republike Pahorjem smo si v Koloseju ogledali premiero filma Vice (Mož iz ozadja). Film z obilico črnega humorja in samoironije prikaže življenje in vzpon na oblast enega najbolj zloglasnih ameriških politikov. Spremljamo življenje Dicka Cheneya, od mladega zapitega študenta in električarja, do pozicije oblasti v ameriški vladi, ki je imela več moči kot sam predsednik združenih držav.

“To je resnična zgodba. Oziroma kolikor je lahko, glede na to, da je Dick Cheney eden najbolj skrivnostnih voditeljev v bližnji zgodovini. Toda potrudili smo se jebeno najbolje.”

 

VICE Official Trailer (2018) Christian Bale, Amy Adams Movie HD

Tako se začne biografska komična drama režiserja Adama McKaya. Za glavnega igralca si je izbral Christiana Balea, ki je bil za mnoge, kot tudi za samega Christiana izbira mimo. Toda, kot je že večkrat pokazal, je odličen metodični igralec. Pod vodstvom nutricionista je samo na teži pridobil 20 kilogramov. Sodelovali so z večkrat nagrajenim maskerjem Gregom Cannomom, ki je Balea prelevil v Cheneya. Bale je v pripravah na vlogo pregledal vse video intervjuje in nastope Cheneya pred kamero, ki jih je imel na voljo in izpilil njegovo osebnost do potankosti. Kljub temu, da ima film marsikatero napako, lahko uživamo v Baleovi predstavi na platnu.

Cheneyo privrženo in neomajno zvesto ženo igra prav tako odlična Amy Adams, njegovega mentorja, kasnejšega sodelavca in “partnerja v zločinu”, osornega in vzkipljivega Donalda Rumsfelda, pa upodobi Steve Carell. Še en igralec, ki smo ga navajeni iz komedij, ki na prvi pogled ni primeren za upodobitev lika, kot je Rumsfeld, toda odreže se odlično v eni njegovih boljših “resnih” vlog. Še en komik, Sam Rockwell, se je prav tako dobro znašel kot George Bush, čeprav ima tukaj manjšo vlogo.

Nekateri se morda spomnite, kje ste bili 11. septembra 2001, ko sta letali udarili v dvojčka in kakšne so bile ameriške povračilne posledice v Afganistanu in Iraku. Večina nas ni ljubiteljev geopolitičnih analiz držav in njihovih vplivov v svetu, vendar se tudi z lahkotnejšim in humornim pristopom lahko poučimo o ozadju ameriške politike in Cheneyevem brezkompromisnim napadom na popolno oblast.

IMDb: Vice (2018) 7.1/10

Zanimivosti:

  • Film je nominiran za 8 oskarjev. Najboljši glavni igralec, najboljši stranski igralec, najboljša stranska igralka, najboljši režiser, najboljša filmska montaža, najboljša frizura in make-up, najboljši film, najboljši izvirni scenarij.
  • Christian Bale se je v nagovoru ob prejetju Zlatega Globusa zahvalil hudiču za inspiracijo za vlogo Cheneya.
Prejšnji članekPoskrbi za svoj hemoglobin
Naslednji članekTop 5 knjig prejšnjega leta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.